Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
23107
De la 07 Ianuarie 2003
76773651

Din culisele Festivalului harbuzului

  • Ioan Rotundu
  • 29 August 2012, 23:00
Ieri, la Lunca, s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Festivalului harbuzului. Învingând seceta care a ars pur şi simplu pământul de-a lungul şi de-a latul râului Sitna, învingând seceta financiară care hălăduieşte prin bugetul primăriei, primarul Marcel Marcu a reuşit să organizeze festivalul şi în acest an.
Cu banii donaţi de harbuzari, cu cei strânşi de pe la patronii mai mărunţi sau mai răsăriţi de prin comună, cu ce-a mai aprobat consilierii locali s-a adunat o sumă frumuşică şi care a permis ca festivalul să se desfăşoară numai pe parcursul zilei de 29 august şi nu vreme de două zile cum s-au desfăşurat ediţiile anterioare.
La un aşa eveniment Lumea lu’ Rotundu nu putea lipsi, aşa că am filmat un reportaj care va fi difuzat pe Tele’M sâmbătă, de la ora 19.00.
La ediţia din august 2010 am realizat un reportaj intitulat „Harbuzarii” şi care a cuprins secvenţe din derularea evenimentului. De această dată mi-am construit reportajul pe seama evenimentelor care se consumă prin culisele organizării şi desfăşurării unui astfel de festival.
Ne-am prezentat la faţa locului de la primele ore ale dimineţii, când toată echipa organizatoare, în frunte cu primarul, muncea de zor la ridicarea scenei, aşezarea mobilierului în corturile unde urma să ia masa invitaţii, consolidarea corturilor şi amplasarea în puncte strategice ale WC-urilor ecologice.
De la primar am aflat că printre invitaţi se află şi două nume celebre ale muzicii populare româneşti: bucovineanca noastră mult îndrăgită Sofia Vicoveanca şi moţul care-i ridică pe români în picioare şi-i face să fie mai mândri ca oricând că sunt români, Nicolae Furdui Iancu şi formaţia sa Crai Nou.
De la judeţ îşi anunţase prezenta Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi alţi câţiva şefi mai mărunţi. N-am ratat ocazia de a da o raită şi pe la bucătăria de campanie, unde am descoperit că bucătarul şef era un bărbat asistat de o întreagă echipă de gospodine care nici în ruptul capului n-au vrut să recunoască statutul lor de funcţionar în primărie.
În ceaunul mare cât o zi de post fierbea fasolea iar alături, într-un ceaun mai redus în dimensiuni, se rumenea costiţa afumată. Am mai mirosit şi existenţa bucăţilor de pastramă din carne de oaie, după care ne-am dus să dialogăm cu harbuzarii.
Partenerul de dialog ne-a fost Gheorghe Olenic, harbuzar fruntaş, căci a cam cules în fiecare an câte un premiu. De la el am aflat că harbujii de anul acesta sunt dulci la miez, zemoşi şi foarte dolofani. Chiar dacă seceta a făcut ravagii, pe coasta de deal din apropierea Odăii Vechi, unde luncanii îşi au bulgăriile, a mai dat câte o bură de ploaie.
Când credeam că totul este bine şi harbuzarii mulţumiţi de recoltă, a dat năvală peste camerele de filmat o doamnă Braşoveanu, care ni s-a plâns că ciorile au cam dat iama printre harbuji, ciugulindu-i, producând pagube importante. Femeia voia musai ca cineva să stârpească ciorile.
N-au reuşit primarii de Botoşani să stârpească ciorile din Parcul Eminescu, care la recentul Festival al Verii croncăneau la întrecere cu artiştii de pe scenă, darămite să reuşească o astfel de ispravă un biet primar de comună care nici n-are puşcoi de vânător!
N-am ratat ocazia de-a filma o secvenţă şi cu un ţigan gablonzar. Omul venise tocmai din Tg. Frumos să vândă copiilor de români săbii din plastic, fel de fel de pistoale, puşti şi mitraliere, toate expuse strategic ca să atragă atenţia copiilor şi să-i sâcâie pe părinţi să le cumpere măcar o puşcă automată dacă nu o mitralieră americană.
Mai vindeau ţiganii şi fel de fel de jucării din plastic sau cârpe, articole aduse din import. Dacă pe patronii magazinelor de jucării inspectorii de la Protecţia Consumatorilor îi verifică minuţios şi-i amendează pentru că vând jucării cu muchii ascuţite, fără indicarea vârstei copilului şi alte mofturi, pe ţigani nu-i verifică nimeni. Cică un astfel de control ar fi discriminatoriu şi s-ar lăsa cu scandal la UE.
Nu ştiu cum se face, dar comercianţii români sunt controlaţi, amendaţi, taxaţi şi impozitaţi iar ţiganii sunt scutiţi de toate aceste reguli fireşti în practicarea unui comerţ civilizat. Cică aşa cere drepturile omului. Măi, să fie!
I-am lăsat pe ţigani şi am dialogat un pic cu actorul Florin Aioniţoaie, cel care a asigurat prezentarea programului la toate ediţiile festivalului. Trebuia să-l bag şi pe el în seamă că artiştii sunt firi sensibile şi nu-i bine să te pui rău cu ei.
Hurmuz cu toate scrâncioburile lui, de la trenuleţ la paraşute mai maci sau mai mari era şi el prezent. Cică să-i bucure pe copii dar şi pe cei mai mari, care după două,trei beri cu siguranţă că vor vrea să se dea cu paraşuta cea mare, că le dă senzaţii tari, de vitejie, la coborâre urmând a se da cocoşi în faţa gagicilor.
Am trecut şi pe la grataragii. Un patron local, pe nume Maxim, vindea mici aduşi de la un producător din Botoşani. Bieţii mici nu împrăştiau în jur acel miros care să te leşine la stomac. Se pârpâleau pe grătar fără să lase pic de zeamă sau grăsime, semn că erau din carne tocată care nu văzuse mujdeiul de usturoi, ceva boia de ardei iute, ceva zeamă de oase, cimbrişor şi un pic de potiş, ca să-l facă dolofan. Nici pe la celelalte grătare micii nu miroseau ca verii lor din regimul comunist, rumeniţi pe grătar la 1 Mai şi 23 August, care cereau apoi să tot bei bere ca să-ţi ostoieşti iuţeala din cerul gurii.
Profesoara Tănase, directorul Şcolii Lunca, ne-a prezentat formaţiile artistice formate din elevii de clasa I-a până la cei de-a VIII-a, echipele care, potrivit spuselor sale au cules ceva premii pe la concursurile la nivel de judeţ şi naţional.
După ce primarul Marcel Marcu a rostit cuvântul de deschidere, invitând harbuzarii să-şi cântărească dolofanii pentru a se stabili primii trei premianţi, noi ne-am strâns calabâcul şi am plecat, nu fără a mai privi odată spre ceaunul cu fasole. Poate la anul vom avea mai mult noroc şi o să mâncăm două porţii de fasole, să ne scoatem pârleala.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bănuiala ucigaşă
Elevi botoşăneni premiaţi la Olimpiada Naţional㠄Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Trei incendii în mai puţin de şase ore
Botoşani: Situaţie dezastruoasă constată la Şcoala din Dorobanţi
Bulevardul Mihai Eminescu se închide în week-end pentru promenadă
Flutur ar putea fi şeful Zonei Metropolitane
Primarul Portariuc visează să-i disciplineze pe ţiganii botoşăneni
Director nou la Direcţia pentru Protecţia Copilului
Botoşani: Portariuc îi cere luiŢurcanu să nu mărească preţl la apă
Inspectorii fiscali, atacaţi cu pietre de localnici, pe insula Hydra din Grecia
Lex Google, o lege privind drepturile de autor, obligă motoarele de căutare să plătească un comision ziarelor online
Nu îl cunosc, dar mi s-a părut un şmecheraş de mâna a doua
Germania şi China îşi întăresc "relaţiile speciale"
restul UE riscă să rămână pe tuţă
Judeţul Botoşani pe penultimul loc pe ţară în clasamentul privind locuinţele cu baie şi apă curentă
Forţele de dreapta au lansat manifestul politic Romani, sus inima! Romania are viitor
Încă doi elevi au părăsit Bacul, prinşi cu telefoane
Pachet special de servicii medicale pentru cei cu venituri reduse
IŞJ: Cadrele didactice vor participa la un curs de perfecţionare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă