Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27415
De la 07 Ianuarie 2003
122913064
Din culisele dezastrului financiar creat la APIA Botoşani

Dosar penal întocmit de DNA Suceava la presupusa comandă a PSD-ului

  • 9 July 2019, 14:30
Joi, la Tribunalul Botoşani urmează a se da pronunţarea în dosarul nr. 2839/40/2017 în care figurează ca inculpaţi Liviu – Stelian Zaharia (foto) , fost director al APIA Botoşani şi primarul PSD de Frumuşica Costel Rădeanu. Dosarul este rezultatul unei anchete efectuate de către procurorul Ciprian Mihai din cadrul DNA Suceava. Modul în care s-a întocmit acest dosar este unul extrem de interesant iar cei inculpaţi susţin că totul este de fapt un joc politic, o comandă politică venită din interiorul PSD Botoşani şi pusă în practică de către conducerea DNA Suceava.
Faptele pentru care fostul director al APIA Botoşani Liviu Zaharia şi actualul primar de Frumuşica Costel Rădeanu sunt trimişi în judecată s-ar fi petrecut în anul 2010. În acel an, ca urmare a unei directive a Comisiei Europene s-a interzis primăriilor să mai poată închiria sau concesiona direct crescătorilor de animale imaşul comunal decât numai dacă aceşti crescători se organizau în asociaţii de profil. Aşa s-a declanşat la Frumuşica înfiinţarea Cooperativei Agricole „HOLMFERM” a cărei preşedinte a fost ales Ion Munteanu. Numai că legalizarea Cooperativei la Registrul Comercial a durat ceva timp iar crescătorii de animale trebuiau să-şi scoată animalele la păşunat.
Pentru că la Registrul Comercial Botoşani legalizarea Cooperativei era în formă finală, Consiliul Local al comunei Frumuşica a hotărât concesionarea imanului către cooperativă. Aşa a luat naştere contractul de închiriere păşune nr. 2939&6.05.2010:
Cel care trebuia să asigure respectarea corectă a legii era secretarul Primăriei Frumuşica Petru Anton. Numai că acesta, fire conflictuală, l-a reclamat pe primarul Costel Rădeanu că ar fi în călcat legea în ce priveşte încheierea acestui contract. Aşa s-a ajuns ca de la DNA Suceava, procurorul Ciprian Mihai, să facă o anchetă, cu extindere la nivel de APIA Botoşani vizat fiind directorul Liviu Zaharia, anchetă care s-a soldat cu o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu s-a comis nicio ilegalitate. Rezoluţia de neînceperea urmăririi penale s-a dat în cursul anului 23013.
Anii au trecut iar la guvernare a venit PSD-ul cu Guvernul Ponta. La APIA Botoşani continua să fie director Liviu Zaharia, perceput ca fiind omul de bază al PNL. Câtă vreme a funcţionat la guvernare coaliţia USL (PSD cu PNL), Zaharia n-a avut probleme în funcţie. Problemele aveau să apară după alegerile parlamentare din 2016, când PSD-ul a rămas la guvernare cu ALDE.
Imediat ce Guvernul Grindeanu s-a instalat la conducere, la Botoşani conducerea PSD, preluată interimar de senatorul Doina Federovici, a început epurarea conducerilor de instituţii publice de oamenii PNL, în locul or fiind puse persoane de încredere ale PSD. Printre cei ce trebuiau epuraţi se afla şi Liviu Zaharia. Cum acesta a dovedit competenţă în funcţie, era greu de schimbat invocându-se motive de incompetenţă.
Dar, cineva şi-a adus aminte de ancheta făcută de DNA Suceava în cursul anului 2013. Cum-necum, în cursul anului 2017 acelaşi procuror de la DNA Suceava Ciprian Mihai reia ancheta şi, culmea, de această dată constată că directorul APIA Botoşani Liviu Zaharia este vinovat de comiterea unor infracţiuni de corupţie. Cum Zaharia nu putea fi inculpat fără cineva de la Primăria Frumuşica, ţap ispăşitor a fost făcut primarul PSD Costel Rădeanu.
Aşadar, ca să-l elimine pe Zaharia din funcţia de director APIA, conducerea PSD Botoşani a acceptat să-şi sacrifice propriul primar.
Trimis în judecată prin dosarul nr. 2839/40/307 înregistrat la Tribunalul Botoşani la data de 20 iunie 2017, directorul Liviu Zaharia a fost suspendat din funcţie. Cineva din PSD Botoşani s-a declarat mulţumit de modul în care au acţionat cei de la DNA Suceava. Nu degeaba în repetate rânduri din interiorul PSD Botoşani s-a lansat zvonul că ei stabilesc pe cine şi cum cercetează cei de la DNA Suceava. De vreme ce în cazul primarului Marcel Chelaru de la Suharău, cercetat pentru luare de mită, cercetările s-au lungit până la prescrierea faptei, zvonurile lansate de PSD nu sunt vorbe deşarte. O altă dovadă este cea a primarului PSD de Văculeşti, Sorin Gânga, reclamat pentru mai multe fapte de corupţie dar de la DNA Suceava cercetările bat pasul pe loc.
Cine este procurorul Ciprian Mihai, cel care prin a doua cercetare efectuată asupra lui Liviu Zaharia şi Costel Rădeanu şi-a anulat propriul rechizitoriu din 2013 când a constatat că aceleaşi persoane n-au comis nicio ilegalitate?
Ciprian Mihai a fost procuror în cadrul Parchetului Dorohoi. În această calitate l-a cercetat pe primarul PNL de Văculeşti Iulian Vlas pentru că ar fi comis o serie de infracţiuni legate de atribuţiunile sale de primar. Vlas a scăpat cu faţa curată dar procurorul Ciprian Mihai a putut să-şi treacă în CV-ul depus la DNA pentru a deveni procuror anticorupţie cum că a trimis în judecată un primar. La această ispravă profesională a sa să mai adăugăm şi sprijinul politic primit din partea PSD. Aşa a fost admis Ciprian Mihai procuror la DNA şi credincios receptor la semnalele venite dinspre sfera politică.
Revenind las dosarul în care Liviu Zaharia are calitatea de inculpat, joi se va pronunţa sentinţa pe fond. Sunt mari şanse de achitare pentru că în ţară s-au mai judecat astfel de cauze şi au fost soluţionate definitiv cu achitarea. Este şi cazul unor dosare soluţionate de Tribunalul Prahova şi Suceava.
Indiferent de cum se va soluţiona acest dosar, perceput de inculpaţi ca fiind făcut la comandă politică, dezastrul financiar în care a ajuns APIA Botoşani va continua să existe atâta vreme cât instituţia se va afla sub controlul politic al PSD Botoşani. Voi reveni cu noi dezvăluiri.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Între evrei
Se înfiinţează Muzeul Scriitorilor Botoşăneni
Ioan Rotundu
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 8– 14.07.2019
Incident diplomatic SUA-Marea Britanie:
Ambasadorul britanic la Washington spune despre Trump că este ”inept, incompetent, instabil” și cariera sa ar putea sfârși în dizgrație
Mafia PSD face legea prin APIA Botoşani
Ioan Rotundu
Cum au fost scăpaţi de dosarele penale ex-prefectul Macaleţi şi primarul Gânga
Ioan Rotundu
Anunţ AJFP Botoşani
Finanțele au împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe.
Una dintre emisiuni are scadența în 2049
Val de ironii după ce Dăncilă a felicitat-o, pe Facebook, pe Simona Halep:
Știți măcar în ce țară se ține Wimbledon-ul?
Firea nu exclude o candidatură la prezidențiale:
Voi face toate clarificările săptămâna viitoare
Lumea lu' Rotundu: O afacere de viitor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog