Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11476
De la 07 Ianuarie 2003
122871543

Din culisele şedinţei PNL: Cum şi-a calculat Crin Antonescu şahul la PSD cu ajutorul lui Klaus Iohannis

  • 9 February 2014, 23:00
Crin Antonescu a facut vineri patru numiri de noi ministri prin care a reusit sa-si securizeze portofoliile de ministri pe care le detine PNL in Guvernul Ponta si sa inalture presiunile social-democratilor facute asupra partidului sau. Surse de la varful PNL au explicat pentru Hotnews.ro ca strategia lui Antonescu a fost calculata pas cu pas, gandita de cateva saptamani si il avea in centru pe Klaus Iohannis.
Nominalizarea lui Iohannis la Interne si in functia de vicepremier este o mutare de sah la PSD, care are doua optiuni in acest moment: 1) il accepta (in ciuda problemelor cu ANI si a statutului incert de la Primaria Sibiu) si va avea un competitor cu o imagine excelenta in inima Guvernului; 2) il respinge (pe motivele enumerate mai sus) si il transforma intr-o victima pe Iohannis si ii da munitie electorala lui Crin Antonescu, aflat in scadere de popularitate. O prestatie onorabila in Guvern a lui Iohannis ar spori problemele pentru Victor Ponta in perspectiva prezidentialelor: liderul PSD ar avea de contracarat inca un potential candidat cu imagine buna.
Prima reactie publica a unui apropiat al lui Victor Ponta fata de numirea lui Iohannis: Mihai Sturzu (seful tineretului PSD) - Vor trebui lamurite cateva aspecte tehnice legate de structura Guvernului... trebuie verificat juridic si cat de posibila este si acea suspendare din functia de primar, sa nu ne trezim cu alte probleme juridice
Ce mutari a facut Crin Antonescu pentru a-si spori influenta interna:
Klaus Iohannis, propus vicepremier si ministru al Internelor in locul lui Radu Stroe (considerat prea apropiat de PSD)
Eugen Nicolaescu (fidel lui Crin Antonescu) la Ministerul Finantelor, in locul lui Daniel Chitoiu (considerat prea apropiat de PSD)
Cristian Busoi in locul lui Eugen Nicolaescu la Ministerul Sanatatii
Theodor Atanasiu in locul lui Andrei Gerea la Ministerul Economiei
Eugen Nicolaescu, Cristian Busoi si Teodor Atanasiu sunt oamenii de incredere ai lui Antonescu, care vor inlatura influenta social-democratilor asupra portofoliilor PNL. Daca de inlocuirile la Sanatate si Finante se stia inca de joi, inlocuirea lui Andrei Gerea de la ministerul Economiei nu a fost foarte clara la sedinta PNL.
Sursele Hotnews.ro sustin ca in sedinta Biroului Permanent nu s-a invocat niciun motiv pentru retragerea sprijinului politic. "Gerea a fost inlocuit pentru nu a resuit sa faca fata presiunile PSD la elaborarea legii minelor" au explicat sursele citate.
Cum si de ce a fost numit Klaus Iohannis in Guvernul Ponta.
"In partid se stia de posibilitatea nominalizarii lui Klaus Iohannis, insa s-a scurs intentionat in presa informatia privind numirea lui Sorin Frunzaverde. Strategia a fost de a tine presa ocupata cu un tinta falsa si a nu fi timp de presiuni asupra lui Iohannis", au explicat sursele citate.
Primarul Sibiului este omul de incredere al lui Crin Antonescu si introducerea acestuia in Guvernul Ponta va complica planurile PSD. Potrivit surselor Hotnews.ro, in cazul in care Antonescu va continua sa scada in sondaje, Iohannis este o buna varianta de a prelua stafeta de candidat la prezidentiale.
"Cu imaginea sa, Iohannis este varianta de rezerva a partidului, in cazul in care Antonescu merge la Cotroceni, acesta va prelua sefia PNL. Oricum ar fi, nominalizarea lui Iohannis incurca rau planurile lui Victor Ponta si ale PSD-ului. Acum, Ponta are de luptat cu doi posibili candidati la prezidentiale si ambii trebuie decredibilizati. Iohannis creste sansele PNL-ului de a ajunge la Cotroceni", au explicat sursele citate.
Totodata, Antonescu mizeaza pe faptul ca odata introdus in Guvern, Iohannis va reprezenta cu adevarat interesele PNL, spre deosebire de Daniel Chitoiu care a colaborat mai mult cu Victor Ponta. De asemenea, Antonescu isi asigura ministerul de Interne, minister - cheie in alegerile care urmeaza.
De precizat este ca in urma cu doua saptamani, dupa demisia lui Radu Stroe, Hotnews.ro a scris despre faptul ca si Daniel Chitoiu este pe lista remanierii presedintelui PNL, un inlocuitor al acestuia pentru functia de vicepremier fiind primarul Sibiului.
O problema insa este situatia neclara a lui Klaus Iohannis la primaria Sibiu, post la care a si declarat ca nu este dispus sa renunte prea usor. Legislatia actuala ii permite sa se autosuspende pentru doar 30 de zile, si chiar si in situatia autosuspendarii e neclar daca are dreptul sa ocupe un post de ministru, concomitent cu functia de prima autosuspendat.
Klaus Iohannis: "Nu sunt dispus sa renunt asa usor la primarie. Exista antecedente, un fost primar care a putut sa fie in acelasi timp si premier (Victor Ciorbea in 1996-1007, n.red.). Daca legislatia permite, voi face apel la ea"
De precizat este ca presedintele PNL, Crin Antonescu, in debutul conferintei de presa a tinut sa-i dea replica lui Victor Ponta, care in urma cu o zi se intreba retoric "cine mai este liberal in zilele astea?".
Victor Ponta: "Sincer, cred ca e o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga. Ce e de dreapta si de stanga? Banii care se scot de la banci, pentru ca e vorba de provizioane pentru credite neperformante, se duc la populatie care ii cheltuie si creste consumul. Ce e neliberal in asta? Sau cine mai e liberal acuma in Romania ca sa ne spuna cum e cu liberalismul sau cu social-democratia?(Mediafax, 6 februarie)
Crin Antonescu:"Cineva se intreba zilele trecute cine mai este exact liberal azi in Romania si ce mai inseamna liberalism si doresc cu toata prietenia sa dau in numele colegilor mei un raspuns exact: Noi, PNL, suntem un partid liberal, de dreapta, un partid in care activeaza foarte multi oameni care sunt si vor fi mereu liberali. Nu am avut nicio pretentie ca toti cei care sunt liberali in Romania sunt in partidul nostru. Noi suntem liberali si nu avem niciun fel de confuzie in legatura cu acest lucru(...) Dau toate garantiile ca da, mai suntem liberali in Romania".
Ce spun social democratii
Victor Ponta este plecat la Soci iar in momentul de fata si nu se cunoaste o pozitie oficiala a Guvernului. Un apropiat al lui Victor Ponta, ministrul Dan Sova scrie pe contul sau de Facebook ca pentru a putea fi pusa in practica propunerea PNL privindu-l pe Klaus Iohannis, "structura Guvernului Romaniei ar trebui sa se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate".
Dan Sova: "Potrivit Hotararii nr. 45/2012, Guvernul Romaniei are, in acest moment, un viceprim-ministru care are in coordonare chestiunile economice si fiscale (care detine si functia de Ministru al finantelor publice), unul care se ocupa de securitate nationala si ordine publica (fara portofoliu in Guvern) si un altul responsabil cu administratia publica (care detine si functia de ministru al dezvoltarii regionale).
Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, in mod concret, sa fie viceprim-ministru pe probleme economice si fiscale, aceasta pozitie apartinand titularului de la Finante. (...) Concluzia este una simpla: pentru a putea fi pusa in practica propunerea PNL, structura Guvernului Romaniei ar trebui sa se schimbe.
Executivul ar avea atunci datoria de a merge in Parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate" (sursa Facebook) In schimb purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, considera ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar putea fi un castig pentru Guvern din functia de ministru. Totusi Ivan precizeaza ca nu este clar daca acesta poate fi si vicepremier, Iohannis fiind propus pentru cele doua posturi de PNL.
Catalin Ivan, purtator de cuvant PSD: "Domnul Iohannis este un om de valoare si poate fi un castig pentru guvern. Sper ca dorinta PNL de a-l numi pe domnul Iohannis si vicepremier sa nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul si institutiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. Sunt sigur ca vor fi gasite cele mai bune solutii in USL pentru ca acest lucru sa nu se intample, dupa ce liderii vor discuta acest subiect".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Preotul furios şi Sf. Petru
Horoscopul zilei
Traian Băsescu: România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012
Instituţia Parlamentului nu funcţionează la standarde europene avem o problemă în interiorul societăţii, care este extrem de tolerantă la corupţie
Radu Beligan, într-un top al celor mai puternici oameni din lume din domeniul divertismentului
Avem o sită cu ochiurile foarte mici, nu ne propunem să luăm pe oricine în partid
România sugerează Suediei să interzică cerşetoria pentru a descuraja venirea romilor
Dmitri Medvedev ar fi aţipit în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci
Angela Merkel: Germania nici nu poate visa la un partener mai bun decât SUA în cazul crizei ucrainene
NASA, cu ochii pe Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci
Premieră pentru monarhia spaniolă
Infanta Cristina a apărut în faţa unui judecător prinţesa s-a delimitat de afacerile soţului
Ministrul pentru Imigraţie a demisionat după ce a aflat că menajera sa nu avea drept de muncă în Regat
Traian Băsescu, despre schimbările din Guvern: Iohannis, un câştig pentru Executi
de data asta nu s-a făcut un aranjament la GRIVCO
Traian Băescu, despre relaţia cu Emil Boc: Am fost doi parteneri extraordinari
Statalitatea Republicii Moldova: cronica unei dezintegrări anunţate
Emil Boc anunţă că intră în Fundaţia Mişcarea Populară
Lumea luî Rotundu: Victima lui Ovidiu
Impozitul pus de corupţi,
Pe sărăcia celor mulţi
Ioan Rotundu
Locul unde oamenii mor în picioare
Ioan Rotundu
Botoşani: Dumitru Volentiru, legumicultorul înrăit
Ioan Rotundu
Klaus Iohannis: Nu am ajuns la o concluzie astăzi privind preluarea funcţiei de vicepremier şi ministru de Interne
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog