Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23603
De la 07 Ianuarie 2003
87415437

Din puţul gândirii proletare a lui Miluţă

  • 14 August 2013, 23:00
Sâmbătă, cât am fost prezent la lucrările Simpozionului Naţional de Istorie Masonică de la Memorialul Ipoteşti mi-a fost dat să aud lucruri incredibile emanate din puţul gândirii proletare a managerului Miluţă Jijie, cel care s-a specializat în economia socialistă a producţiei de tractoare şi l-a înlocuit de la conducerea Memorialului pe dr. cercetător eminescolog Valentin Coşereanu. E drept că Jijie n-ar fi ajuns în asemenea funcţie nici dacă s-ar mai fi reîncarnat de trei ori de acum înainte, dacă nu i-ar fi surâs norocul în viaţă.
Iar norocul i l-a scos în care pe Mihai Ţâbulşeac, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, omul care urăşte cultura cu atâta înverşunare încât a desfiinţat Secţia de artă a Muzeului judeţean, trimiţând la subsolul clădirii tablourile care ar face cinste şi onoare oricărui alt muzeu sau colecţionar particular din întreaga lume. Aşa s-a ajuns ca judeţul Botoşani, care a dat ţării cei mai renumiţi pictori din istoria existenţei naţiunii române să nu mai aibă o Secţie de artă, tablourile pictorilor fiind puse la putrezit şi mucegăit prin diferite subsoluri de clădiri din Botoşani.
Cu o personalitate construită sută la sută în mod proletar, vreme de peste 30 de ani cât Miluţă Jijie a lucrat ca economist la Mecanex Botoşani, acesta îl urmează cu sfinţenie pe şeful judeţului, contribuind după puterile sale,la distrugerea mitului eminescian. Pentru că la un anume eveniment s-a venit cu propunerea ca să fie adus Eugen Simion să vorbească publicului ce va fi prezent la Ipoteşti, Miluţă s-a arătat contrariat, întrebând cine este acest Simion.
I s-a spus că Eugen Simion este critic liter5ar şi preşedintele Academiei Române. Jijie n-a fost impresionat de poziţia socială a acestuia şi a venit cu varianta că publicului prezent îi poate vorbi şi un profesor de limba română de la un liceu din Botoşani. Omul a gândit proletar, cum a fost educat.
În manageriatul său de tip proletar a dat şi peste o graficiană. Când a văzut pe o copertă de carte o lucrare grafică, nişte linii strâmbe ce simbolizau un drum al eternităţii, din nou Jijie s-a arătat intrigat. În opinia sa un elev de clasa a VIII-a ar fi tras mai corect şi mai sigur cu rigla acele linii şi nici n-ar fi cerut un pumn de bani că-i lucrare grafică de excepţie. Proletarul nostru n-a priceput mesajul lucrării grafice. Cum să admire el nişte linii strâmbe, când vreme de 30 de ani a văzut proiecte de piese realizate cu rigurozitate matematică?
Aproape zilnic Miluţă descoperă noi contradicţii cu universul său de proletar format în lupta de realizare a planului cincinal în patru ani şi jumătate. Miluţă a învăţat din viaţa sa de proletar că totul trebuie să fie normat, încadrat în program şi contabilizat la bănuţ. El şi-a propus să facă ordine şi cu cercetătorii, restauratorii pe care nu de puţine ori îi vede gândind aiurea, fără a da din pix pe coala de hârtie. Miluţă vrea să normeze munca cercetătorilor eminescologi, aşa cum era normată şi munca muncitorilor din fabrica unde s-a călit în lupta proletară cu elementele şi rămăşiţele umane ale regimului burghezo - .moşieresc.
Miluţă va stabili câte pagini trebuie să scrie zilnic un cercetător şi câte lucrări grafice trebuie să facă un grafician. El nu admite munca în salturi, pierderile de timp cu moftul denumit meditaţie creativă, pentru că el răspunde de banii statului şi nu-i poate risipi pe orice tâmpenie debitată în miez de noapte de un aiurit care se crede cercetător eminescolog.
Memorialul Ipoteşti se îndreaptă spre un dezastru cultural, iar ce s-a făcut în 15 ani de muncă se va risipi poate până la sfârşitul acestui an. Dar nu contează. Principalul este că managerul Miluţă Jijie veghează cu vigilenţă proletară ca banul public să nu mai fie risipit pe necunoscuţi lui ca Eugen Simion sau pe nişte hârtii mâzgălite şi denumite pompos lucrări grafice.
Banul public va fi drămăluit cu ştiinţă managerială şi asta este important. Miluţă nu va admite risipirea banului public pe moftul numit cultură. Bravo Miluţă, fii proletar până la pensie! Cu o leafă de peste 6.000 lei lunar (60 milioane lei vechi) vei avea şi o pensie proletară pe măsură. Să te bucuri de ea tot aşa cum se bucură cultura botoşăneană de ştiinţa ta managerială!
21.06.2010

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Recomandarea ardeleanului
Dar scuzele unde-s?
Bădiţa Fediuc îmbină frumuseţea populară cu gastronomia micilor
Poştaşii continuă să tremure în faţa suspendatei directoare Marin
Primarul din Flămânzi omagiază miliţienii şi securiştii lui Ceauşescu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă