Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5148
De la 07 Ianuarie 2003
122577087

Din tarile emergente au fost sifonate spre firme offshore 12.000 mld. $.

  • Este ca in scena barului din Star Wars, spune autorul studiului
  • 9 May 2016, 23:00
Peste 12.000 de miliarde de dolari au fost sifonate din Rusia, China si alte economii emergente in secreta lume a finantelor offshore, arata un nou studiu, citat de Guardian.
O cercetare ce a durat 18 luni a descoperit o crestere abrupta a fluxurilor de capital dinspre tarile in dezvoltare spre paradisuri offshore, in special dinspre Rusia si China.
Analiza, realizata de profesorul James S. Henry de la Universitatea Columbia pentru Tax Justice Network, arata ca la sfarsitul anului 2014, active de 1.300 de miliarde de dolari din Rusia erau tinute offshore.
Cifrele, obtinute prin compilarea si verificarea incrucisata de date de la institutii globale - inclusiv FMI si ONU - au fost facute publice dupa ce Panama Papers au revelat evaziunea globala, sistemica.
Cetateni chinezi au ascuns 1.200 mld. $ in paradisuri fiscale, fiind incluse si estimarile privind Hong-Kong si Macao.
Malaezia, Thailanda si Indonezia - toate zguduite de scandaluri de coruptie la nivel inalt in ultimii ani - sunt si ele sus pe lista celor mai afectate tari.
Henry, fost economist sef la firma de consultanta McKinsey, a declarat Guardian ca cercetarea sa subliniaza faptul ca evitarea taxelor nu este singurul motiv pentru utilizarea paradisurilor fiscale - infractorii si cleptocratiile s-au folosit din plin de aceste servicii pentru a-si tine bani in siguranta si pentru a pastra secretul averilor lor.
El a adaugat ca folosirea jurisdictiilor off-shore este ca fragmentul barului din Star Wars unde erau prezenta o adunatura pestrita de personaje dezagreabile: “Este ca in scena din Star Wars - sunt evazionisti intr-un colt, traficanti de arme in altul, cleptocratia mai incolo. Sunt si cei care folosesc paradisurile fiscale pentru spalarea de bani, sau pentru frauda”.
Tari bogate in petrol - inclusiv Nigeria si Angola - sunt surse-cheie pentru fonduri offshore, la fel si Brazilia si Argentina.
Henry spune ca proprietarii acestui capital ascuns sunt atat de dornici sa pastreze secretul si sa evite confiscarea la ei acasa a banilor ca sunt dispusi sa accepte randamente financiare minuscule in loc sa-i investeasca in moduri care ar promova dezvoltarea economica.
Aplicarea unei taxe de doar 1% acestui ocean de bogatie offshore ar aduce peste 120 de miliarde pe an, aproape cat cele 131 mld. dolari cat reprezinta bugetul pentru ajutorul umanitar international.
Studiul este un update, pentru tarile in dezvoltare, al unei cercetari din 2012 ce a aratat ca, in intreaga lume, peste 20.000 de miliarde de dolari au fost ascunse in offshore-uri.
Henry spune ca numarul de paradisuri fiscale a continuat sa creasca in perioada studiata, in ciuda presiunii publice pentru luare de masuri de contracarare.
In medie, capitalul offshore provenit din tarile in dezvoltare a crescut cu 8% pe an din 2010 si pana acum, in cazul Rusiei si Chinei cifra fiind de 9%, probabil din cauza temerilor generate de instabilitatea economica si politica. “Oamenii voteaza cu picioarele”, a spus Henry.
Acesta a declarat ca atunci cand persoane importante din state cu regimuri autoritare, precum China, folosesc paradisuri fiscale pentru a-si tine banii in siguranta, ei pur si simplu profita de sistemele sistemele financiare si legale ale altor state.
“Toti acesti infractori si aceste cleptocratii sunt, intr-un fel, depedenti de domnia legii cand este vorba de protejarea banilor lor”, a adaugat el.
James S. Henry a mai spus si ca banii pot fi ascunsi nu numai in locuri exotice, precum Insulele Cayman, si in unele state americane, precum Delaware, unde investitorii straini pot infiinta si conduce o companie fara a dezvalui clar cine sunt de fapt proprietarii.
Peste 300 de economisti, inclusiv Thomas Piketty solicita intr-o scrisoare deschisa, liderilor lumii, reuniti la un summit londonez saptamana aceasta, sa recunoasca faptul ca nu exista beneficii economice pentru paradisurile fiscale. Ei cer ca valul de secrete cae le inconjoara sa fie ridicat.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Destăinuire
Horoscopul zilei de 10.05.2016
Botoşani: Bani publici pentru distracţia unui grup de privilegiaţi din Darabani
Ioan Rotundu
Candidaţi compromişi pe listele PSD
Ioan Rotundu
Arheologii se contrazic pe tema camerelor secrete din mormantul lui Tutankhamon
Liviu Dragnea anunta ca PSD modifica Regulamentul ca sa-l revoce pe Zgonea
Biris (MFP): Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata;
din pacate, folosim legislatia pentru a pedepsi contribuabilul
Liviu Dragnea: Nu am primit invitatie la Cotroceni
Sunt foarte trist pentru asta
PSD va depune o motiune simpla pe Agricultura
Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani
Senatul a votat proiectul care mutileaza Legea educatiei in privinta doctoratelor.
Legea merge la promulgare
Gigantul chinez Baidu, obligat sa reduca drastic reclamele la medicamente,
dupa moartea neasteptata a unui student de 21 de ani
Medicul legist Abdo Salem: "Patrick Ekeng a murit din cauza unei afectiuni cardiace"
Senatoarea Florina Jipa, care l-a miruit pe Sova, a demisionat din UNPR, pentru ca nu a fost sustinuta la Curtea Constitutionala.
Ea a provocat un scandal la Comisia Juridica
Procurorii Bogdan Licu, acuzat de plagiat, si Laura Oprean au fost delegati adjuncti ai Procurorului General al Romaniei
Ziua Europei sărbătorită în Centrul de Tineret Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog