Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
28224
De la 07 Ianuarie 2003
73948629
Dinamina economiei

Împlinirile profesionale ale familiei Andrici

  • 13 May 2012, 23:00
Inginerul Doru Andrici se poate considera, profesional, un om împlinit. El a urmat cursurile Liceului mecanic din Botoşani şi apoi cele ale Universităţii de Ştiinţe Agricole din Bucureşti. Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit pe postul de director la fostul Suinprod Leorda, la acea vreme impresionantă şi prestigioasă crescătorie de porci din România.
Pentru că Suinprod-ul a căzut victimă concurenţei de piaţă dar şi unor interese de grup care au dorit desfiinţarea, în plan naţional, a crescătoriilor de porci din România pentru a face loc importului de carne din anumite ţări Occidentale, inginerul Andrici s-a orientat spre înfiinţarea unei ferme agricole.
A cumpărat ferma fostului IAS din Brăeşti în anul 1998 cu spaţiile de birouri şi atelierele de lucru, cu maşinile agricole existente în dotare la acea vreme dar şi cu datoriile care existau în evidenţele contabile. A muncit din greu şi a achitat datoriile către stat, după care a trebuit să muncească pentru a-şi moderniza baza materială, adică pentru a cumpăra maşini şi utilaje agricole moderne, performante şi economicoase la consumul de combustibil.
În momentul de faţă, împreună cu soţia, economistă de profesie, şi băiatul inginer, a reuşit, prin accesare şi de fonduri europene, să cumpere tractoare, combine şi alte utilaje agricole integral automatizate şi cu care poate lucra în condiţii optime cele 400 ha teren arendate de la cetăţenii din comuna Brăeşti.
M-a uimit curăţenia care domină în spaţiul fermei, ordinea şi disciplina în parcarea maşinilor şi utilajelor în hangare, covorul de verdeaţă, flori şi pomi din faţa biroului administrativ, curăţenia din sala de mese, bucătărie şi baie, utilităţi create pentru angajaţi.
Însă cel mai mult m-a impresionat faptul că inginerul Andrici a reuşit să-i determine pe localnici să-şi schimbe mentalitatea faţă de respectul cuvenit proprietăţii private. Localnicii erau onbişnuiţi să dea iama prin terenurile cu culturi ale fostului IAS sau CAP, să intre şi să iasă din curtea fermei când voiau şi cu ce voiau, să intre prin atelierele de reparaţii să ia piesele de care aveau nevoie fără a-şi pune problema dreptului de proprietate.
Ingi8nerul Andrici i-a disciplinat. Acum, în solele sale cu culturi agricole localnicii nu îndrăznesc să mai intre la furat iar în curtea fermei nu-şi mai fac prezenţa după cum au chef, ştiind că acolo există un stăpân şi o proprietate care nu mai este a tuturor şi a nimănui cum era în vremurile comuniste.
Legat de sistemul de impozitare practicat în momentul de faţă în agricultura românească, Andrici spune că nu este deloc împovărător. El susţine că ferma sa lucrează în profit, că modul în care a fost reglementată aplicarea TVA a redus evaziunea fiscală şi că impozitul de 16% asupra profitului este unul acceptabil.
O problemă o întâmpină din partea primarului comunei Brăeţşti, Ioan Toma, şi el inginer agronom. Nerealizat profesional., primarul are un dinte împotriva lui Andrici pentru că vede în el un viitor contracandidat la primărie. Aşa că îl şicanează ori de câte ori are ocazia.
Trecând peste şicanele primarului, constat că ferma condusă de familia Andrici este una prosperă şi că atunci când pământul este lucrat de mâini şi minţi pricepute, te îmbogăţeşte. Din păcate, fermierii autohtoni au o puternică concurenţă în străinii veniţi pe meleagurile noastre şi cumpără pământul celor care n-au chef să-l lucreze pe preţuri de nimic. În zona Brăeşti s-a oploşit un englez care a cumpărat cel mai mănos pământ şi la preţuri derizorii.
Acest fenomen de cumpărare a pământului de către străini, cel puţin în judeţul botoşani, este unul generalizat. Nu sunt departe vremurile când ţăranii noştri vor regreta amarnic acele zile în care şi-au vândut pământul, pe nimic, străinilor.
Pentru mai multe informaţii, puteţi da clik pe imaginea de mai jos şi viziona întreg reportajul realizat şi difuzat pe postul de televiziune Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Dinamica economică.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Se tem de Flutur şi oamenii PDL de la Botoşani
Târgul oilor de la Popăuţi n-a impresionat
România are potenţial de creştere economică
Un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic
Cine incendiază maşinile de lux?
Stafia ţarului Petru cel Mare
Ioan Rotundu
Bacalaureatul 2012 va fi organizat la fel ca anul trecut
Două grădiniţe cu rang de liceu
Patru şahişti valoroşi la „A.T. Laurian”
Învăţământul profesional reînvie din toamnă
Botoşani: Schimb de ştafetă la conducerea DSP
Noul prefect de Botoşani zice că-i deschis dialogului
Apel al Consiliului Unirii către Românii de pretutindeni
Mii de români în stradă la Chişinău pentru a comemora 200 de ani de ocupaţie rusească
Guvernul Ponta amână împlinirea promisiunilor electorale pentru la anul
Horoscop
Bancul zilei: Ministrul plagiator
Tunşi, raşi şi bărbieriţi de Ţurcanu
Ioan Rotundu
Lista candidaţilor la prtimărie cu şanse de reuşită
Caricatura zilei
Botoşani/Darabani: Viaţa sub zodia unui primar arogant
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă