Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8843
De la 07 Ianuarie 2003
122580782
Dinu Patriciu:

Am investit 100 de milioane de dolari în biomasa de pe fundul Mării Negre

  • de acolo se pot scoate 6 miliarde de barili echivalent
  • 31 March 2011, 23:00
"Am un proiect in care am investit pana acum circa 100 de milioane de dolari. Momentan este in faza de cercetare, dupa care va urma si cea industriala. Este vorba de exploatarea celei mai mari resurse energetice la dispozitia omenirii, chiar daca se extrage mai greu", a declarat joi Dinu Patriciu, la o conferinta prilejuita de relansarea revistei "Stiinta si Tehnica".
"Marea Neagra este o mare tanara, de 7200 de ani. Acel cataclism care a dus la formarea Marii Negre asa cum o stim astazi (in cuaternar se prabusea pragul dintre Marea Neagra si Mediterana, luand nastere Bosforul. Acest eveniment a schimbat profund caracterele fizice, chimice si biologice ale Marii Negre, pana atunci apele ei avand o salinitate sub 15%-n.red.) a ucis o parte din viata care exista.
Biomasa s-a dus la fund, unde s-a format un mediu anaerob in care descompunerea masei organice nu se mai facea ca in mediul oxigenat. La o adancime mai mare de 300 metri adancime, Marea Neagra e o mare moarta, in care bacteriile formeaza sapropel (namol bogat în substanţe organice aflate în diferite stadii de descompunere, format în ape sărace în oxigen-n.red.)", a explicat omul de afaceri.
"Masa organica se depune pe fund, neexistand acolo nici curenti verticali si nici orizontali. Aceasta depunere a format o biomasa foarte bogata in hidrocarburi care constituie o resursa valoroasa energetica. Mai mult, raurile care se varsa in mare spala in drumul lor metale grele din rocile muntilor si le depun pe aceasta masa organica.
Rezulta un amestec de sedimente foarte bogat in metale si resurse energetice. El contine prin descompunerea masei organice si metan, gazhidrat. Cantitatile de gazhidrat reprezinta rezerve mai mari decat toate hidrocarburile consumate de omenire pana acum.
Este cea mai mare sursa energetica aflata la dispozitia omenirii, mult mai putin periculoasa decat energia atomica, dar este foarte greu de exploatat. In urmatorii 80 de ani s-ar putea produce 20 mil tone anual, echivalentul a 6 miliarde de barili de titei echivalent", a mai spus Patriciu.
Omul de afaceri a angrenat in acest proiect mai multe universitati din SUA, Marea Britanie si Romania. "Azi nu mai poti da o tema de cercetare unei universitati sau grup care sa rezolve cu resurse interne problema. Am constatat ca internetul constituie mijlocul de comunicare prin care poti sa pui cap la cap oameni din toate tarile asa fel incat sa obtii pe cea mai scurta cale rezultatul dorit. Si e si cea mai ieftina metoda", a mai spus Patriciu.
Namolul sapropelic reprezinta, impreuna cu ceilalti compusi care il insotesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidrati si deuteriu), o sursa neconventionala de energie, fiind o alternativa energetica de viitor. Sapropelul este o substanta de culoare inchisa, care contine straturi de sedimente si materie organica. Prin procesare, se poate obtine gaz sintetic, procesul fiind aproximativ asemanator cu cel al folosirii biomasei.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Funcţionat la stat
Caricatura zilei
Centrala de la Fukushima trebuie dărâmată
Manuscrisele din Iordania ar putea fi cea mai mare descoperire din istoria creştinismului
Barack Obama a semnat un ordin secret prin care autorizează sprijinirea rebelilor din Libia
Satanismul a renăscut cu ajutorul Internetului
nevoia de exorcişti creste
Galaxy Tobacco, din nou în epicentrul unui scandal financiar
şeful companiei este cel care îl acuză pe Blejnar de implicarea în traficul cu petrol
Guvernul pregăteşte uniformizarea salarizării în Educaţie anulând hotărârile instanţei
Guvernul nu-si poate permite să platească majorarea salariilor profesorilor cu 50%
există posibilitatea asumării răspunderii pe proiectul privind uniformizarea salariilor
Marius Petcu, arestat preventiv
ICCJ a admis recursul procurorilor
Primarul Cătălin Flutur va candida la şefia PDL
Noul regulament HSR a fost votat de consilierii locali
Înaltpreasfinţitul Teofan a devenit cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Se caută vinovatul în cazul revoltei profesorilor
Primari şi viceprimari stăpâni pe moşia satului
Producătorii de lapte au au de luptat cu birocraţia
Noutăţi în Programul „Rabla”
Prefectul l-a găsit pătat, judecătorii l-au „curăţat”
Adio algocalmin!
ŞI şpăgarii plâng câteodată
Ioan Rotundu
Trecutul ne domină prezentul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog