Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1328
De la 07 Ianuarie 2003
123396202

Dinu Pescariu, Claudiu Florica, Calin Tatomir si Gabriel Sandu, urmariti penal de DNA intr-un nou dosar Microsoft

  • 10 April 2017, 23:00
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala si punerea sub control judiciar pentru Claudiu Florica, Dinu Pescariu, Calin Tatomir si fostul ministru Gabriel Sandu, in dosarul Microsoft, in care este acuzat un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro.
In acest dosar au fost trimisi in judecata:
STANESCU ION ADRIAN, consilier asistent la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI),
SAVULESCU ANDREI, director general la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul MCSI, ambii pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
FLORICA CLAUDIU IONUT si PESCARIU DINU MIHAIL, reprezentanti in fapt/drept ai D.Con-Net AG, pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
TATOMIR CALIN, director general Microsoft Romania SRL, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul
Tot in acest dosar, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general cererea si referatul in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru solicitarea avizului necesar urmaririi penale fata de SANDU GABRIEL, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, la data faptelor, acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Care sunt acuzatiile procurorilor:
In luna aprilie a anului 2009 expira contractul comercial de inchiriere licente Microsoft nr.0115RO/15.04.2004.
Sandu Gabriel, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a optat pentru varianta incheierii unui nou contract de inchiriere software, fapt care nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice in conditiile OUG 34/2006 privind achizitiile publice.
In acest context, Dinu Pescariu si Florica Claudiu, in calitate de reprezentanti in fapt/drept ai societatii D.CON.NET AG, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu ministrul Sandu caruia i-au si platit in acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinta nr.258/24.03.2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Penala, in dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnati Cocos Dorin si Sandu Gabriel pentru trafic de influenta).
In urma intelegerii cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru "Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare". Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre MCSI, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din pare facea parte si firma Dim Soft SRL.
Astfel, s-au impus conditii conform carora participante la licitatie puteau sa fie doar firme care avusesera incheiate contracte de un anumit tip si peste o anumita valoare si care sa fi fost executate in Romania, in ultimii trei ani. Conditiile respective erau indeplinite de o singura societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.
In vederea stabilirii conditiilor restrictive de participare la licitatie prin care sa fie favorizata asocierea D.Con-Net AG din care facea parte firma Dim Soft SRL, Florica Claudiu Ionut a avut mai multe intalniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele conditii restrictive care sa fie inserate in caietul de sarcini. Documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa a fost intocmita si avizata de catre functionarii din cadrul MCSI, si anume Stanescu Ion Adrian si Savulescu Andrei.
Concret, la elaborarea, avizarea si aprobarea documentatiei de atribuire a contractului finantat din bani publici, Stanescu Ion Adrian, Savulescu Andrei si Sandu Gabriel au incalcat dispozitii din OUG nr.34/2006 (actual din Legea nr.98/2016 privind achizitiile publice), precum si dispozitii din OG nr.119/1999, privind controlul intern si controlul financiar preventiv.
In favorizarea D.Con-Net AG in castigarea licitatiei s-a implicat si Tatomir Calin, directorul general Microsoft Romania la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL in cadrul asociatiei de firme care urma sa participe si sa castige licitatia publica. Acesta a contribuit si la stabilirea acelor conditii restrictive pe care sa le indeplineasca doar firma cooptata de el in cadrul asocierii.
Sprijinul acordat de catre Tatomir Calin D.Con-Net AG, in calitate de lider al asocierii, a rezultat si din faptul ca acesta a refuzat sa transmita catre un alt potential participant la licitatie, o scrisoare de confirmare din partea producatorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanta si suport (aceasta fiind una dintre cerintele restrictive impuse in documentatia de atribuire).
In urma castigarii licitatiei publice, a fost incheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI si consortiul D-Con.Net AG, in calitate de lider al asocierii. Din asociere facea parte si Dim Soft SRL. Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister era de 90.182.344,76 euro.
Platile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.
Furnizorul de licente a facturat catre SC DIM SOFT SRL, membra a asocierii care a castigat licitatia, doar 38.786.000 euro, reprezentand pretul licentelor cu discount, reducere aplicata in considerarea Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat insa catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale suma de 90.182.344,76 euro.
Prejudiciul retinut este in suma de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Totodata, a fost creat un folos necuvenit in favoarea D.Con-Net AG.
Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Stanescu Ion Adrian, Savulescu Andrei, Sandu Gabriel, Florica Claudiu Ionut, Pescariu Dinu Mihail si Tatomir Calin.
Inculpatilor Stanescu Ion Adrian, Savulescu Andrei, Florica Claudiu Ionut, Pescariu Dinu Mihail si Tatomir Calin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati;
- sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura cu privire la schimbarea locuintei;
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati.
- sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organului de urmarire penala competent;
- sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nici o cale;
- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Autoritatile ucrainene afirma ca serviciile secrete rusesti sunt implicate in planul de asasinare a lui Plahotniuc
Locuitorii din Beijing primesc pana la 72.000 de dolari pentru deconspirarea spionilor straini
Inalta Curte va anunta pe 24 aprilie decizia in privinta contestatiei lui Dragnea la condamnarea primita in dosarul "Referendumul"
Tragedia de la Smolensk: Seful noii comisii de ancheta spune ca avionul s-a dezintegrat in aer
Liviu Dragnea, in instanta: Eu sunt un simplu inginer; am asistat la o dezbatere care ma depaseste
Guvernul vrea sa continue demersurile pentru trecerea la moneda euro
Viorel Hrebenciuc, achitat in dosarul "Mita la PSD". Decizia nu e definitiva
Un programator rus a fost arestat in Spania, la cererea SUA
Sotia acestuia afirma ca politia i-a spus ca un virus care pare sa fi fost creat de rus este legat de victoria lui Donald Trump
Ministrul Apararii, intalnire cu o delegatie a Congresului SUA, seful statului major si ambasadorul american la Bucuresti
Agentia pentru refugiati a ONU cere UE sa nu mai trimita refugiati in Ungaria:
Sunt tinuti in containere, inconjurati de sarma ghimpata
De ce isi deschide NATO centru de contraspionaj la Bucuresti.
Primele detalii despre viitorul Detasament de Contrainformatii
Florin Iordache a fost audiat vineri la Parchetul General in dosarul OUG 13
Pe mainile lui Busoi
Legea salarizarii unitare se amana inca o saptamana, anunta Dragnea
Parlamentarii PSD si ALDE, reuniti in sedinta pentru a semna proiectul, care trebuia depus luni
Horoscopul zilei de 11.04.2017
Bancul zilei: Orgoliu satisfăcut
Maica Domnului, venerată şi în acelaşi timp hulită de creştini
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog