Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9774
De la 07 Ianuarie 2003
75059927
Directorul ANI:

Fenomenul conflictelor de interese privind fondurile UE a atins proporţii epice

  • 19 October 2012, 23:00
Directorul ANI, Horia Georgescu, a declarat, vineri, ca in Romania fenomenul conflictelor de interese in materia fondurilor europene sau a achizitiilor publice din bugetul statului a atins proportii ingrijoratoare, "chiar epice", relateaza Mediafax.
El a facut afirmatia la conferinta "Problematica suspiciunilor de frauda si a conflictului de interese in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale", organizata de Ministerul Afacerilor Europene.
Potrivit lui Georgescu, frauda sau conflictul de interese in achizitiile publice cu fonduri europene este aceeasi care se identifica si la nivelul achizitiilor din bugetul national, problematica fiind cumva similara.
El a sustinut ca este prioritar ca acest fenomen sa fie combatut, fiind necesara o convergenta in privinta abordarii si verificarii si sanctionarii. "Noi am inceput, inca de anul trecut sa abordam proactive aceasta situatie si sa procesam date si informatii, care, pana la urma, au aratat un fenomen in crestere, un fenomen de masa, cum este cel al conflictului de interese", a subliniat acesta.
El a amintit ca ANI a realizat un studiu la nivelul autoritatilor locale, la nivelul consiliilor judetene si al municipiilor resedinta de judet, care a a aratat ca peste 25% dintre alesii locali redirectioneaza formal sau informal fonduri publice spre buzunarul propriu.
Georgescu a adaugat, in acest sens, ca acest tipar comportamental se intalneste si la functionarii care se ocupa cu fonduri europene. Seful ANI a aratat ca sunt numeroase situatii in care firme ale rudelor functionarului care gestioneaza sau administreaza un proiect castiga, prin beneficiari, contracte, sau, dupa ce evalueaza un proiect, isi da demisia din autoritatea de management si devine expert in cadrul proiectului evaluat. Horia Georgescu a criticat faptul ca, in prezent, sistemul de combatere a conflictului de interese are proceduri, dar nu are finalitate.
El amintit ca, in 2011, ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autoritatile de management. "Impactul este aproape de zero, pentru ca nu suntem sesizati si, inca o problema tehnica, proiectele se blocheaza din cauza faptului ca, procedural, la noi investigatiile merg destul de greu", a subliniat Horia Georgescu.
In opinia sa, trebuie sa se realizeze un sistem integrat, astfel incat Agentia sa poata emite avertismete catre autoritatile de managemenet sau actorii implicati pentru a putea preveni aceste conflicte de interese.
Acesta a precizat ca, in acest moment, ANI face, in colaborare cu alte institutii, o analiza critica a legislatiei, pentru a vedea care sunt neajunsurile acesteia si cum poate fi modificata.
"Este o realitate ca legislatia si-a atins limita. Mecanismele, fie de sanctionare fie de avertizare, sunt total ineficiente", a tinut sa sublinieze seful ANI, citat de Mediafax.
"Foarte multe situatii in care am verificat conflicte de interese, am ajuns la niste concluzii, actele noastre au fost atacate in instanta au ramas definitive in favoarea ANI, dar produsele conflictului de interese nu se recupereaza", a declarat, de asemenea, Horia Georgescu.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Decizie înlăcrimată
Averile românilor au avut cea mai abruptă scădere din lume, în ultimul an
Rusia ar putea obţine un nou monopol pe energie
Guvernul Ponta mai face un pas spre impozitarea ţăranilor
Plata arieratelor şi investiţiile au prioritate
Pentru anumite persoane vin vremuri foarte grele
Sunt anumite sensibilităţi în una, două, trei capitale privind intrarea României în Schengen
Despre buget, sentimente, orientări şi partajări
Întâlnire a Primului ministru al României cu reprezentanţii românilor din Serbia
Balada lui Căcărău - animată
Judeţele Botoşani şi Iaşi şi-au stabilit limita teritorială pe cale amiabilă
Codreanu se gurguţă la Verginel Gireadă
Oamenii cu datorii la bănci pot primi ajutor de la Forţa Civică
Partidul Forţa Civică critică Târgul Agro-Zoo
Botoşani: Bătaie pe posturi în sănătate
Controverse pe seama „Poliţiei concediilor medicale”
Au mai apărut posturi libere în şcoli
Tot mai mulţi patroni sunt reclamaţi de angajaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă