Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
15049
De la 07 Ianuarie 2003
73907616

Dispreţul cere dispreţ!

  • Ioan Rotundu
  • 7 September 2008, 23:00
Cu actualul primar al comunei Coşula, Mircea Acatrinei, mă cunosc de mulţi ani. De pe vremea când era viceprimarul comunei Copălău, adică din 1996, pe atunci un tânăr retras, cu bun simţ şi dornic să facă treabă. De atunci s-a mai versat, a învăţat multe despre politică şi administraţia locală, a învăţat cum să se poarte cu oamenii. Săptămâna trecută voiam să verific o informaţie legată de mănăstirea Coşula, aşa că m-a deplasat în comună. Am trecut şi pe la primar, în speranţa că voi culege şi nişte informaţii mai interesante despre viaţa economică şi politico-socială a comunei.
Mi s-a spus de la Primărie că primarul este în concediu, dar s-ar putea să-l găsesc acasă. L-am găsit. Era înconjurat de un grup de muncitori, pentru că-şi ridică o casă nouă, cea bătrânească fiind cam demodată şi incomodă cu actualul său statut social.
Vorba s-a legat repede, iar printre problemele care le-am discutat s-au aflat şi cele de ordin politic. Ca un fost colaborator al primarului de Copălău, Mihai Baltă, în calitate de fost viceprimar până când a luat fiinţă comuna Coşula, prin desprindere de Copălău, am dorit să aflu de la el principala cauză pentru care Baltă n-a mai fost ales, după ce vreme de trei mandate n-a avut nici un fel de probleme cu electoratul din comună.
Cu atât de mult am dorit să aflu cauza pierderii alegerilor de către Baltă cu cât acesta, în ultimul mandat, 2004 – 2008 a făcut pentru comună cât n-a făcut în primele două. A adus apă curentă, a introdus canalizarea, a creat o staţie de epurare, a ridicat primărie nouă, a pietruit drumurile, a modernizat drumul spre Cerbu, un sat izolat în mijloc de pădure, a asigurat reparaţii la şcoli etc. Deci avea asigurate toate condiţiile ca electoratul să-i încredinţeze cel de-al patrulea mandat. Şi, totuşi, Mihai Baltă a pierdut alegerile în faţa unui liberal cu mapă profesională şi politică cam sărăcăcioasă.
Explicaţia primarului Acatrinei m-a luat prin surprindere. „S-a îndepărtat de oamenii din comună. A devenit prea mândru. Fiind prea sigur pe el, i-a cam repezit pe cetăţeni” a fost explicaţia lui Acatrinei.
Apoi, ca să înţeleg mai bine, mi-a explicat că oamenii, când vine sorocul să-şi aleagă primarul nu prea ţin cont de realizările acestuia. Cel mai mult contează comportamentul. „Dacă nu te simt de-al lor, nu contează ce-ai făcut în comună pentru ei. Nu te votează şi gata” – şi-a argumentat Acatrinei teoria cu privire la ce comportament trebuie să aibă cel care pretinde votul electoratului. „Am făcut multe pentru comună, dar dacă am fost ales din primul tur, m-au ales pentru că vorbesc frumos cu ei. Am ajuns în casa multora, iar din toată sărăcia lor tot au scos nişte jumări din chiup, au făcut o mămăliguţă şi-au scos un pahar cu vin. S-au simţi mândri că primarul le-a călcat pragul şi a stat cu ei la masă” – mi-a destăinuit Acatrinei din metodele prin care ţine electoratul comunei aproape.
Am meditat mult asupra celor discutate cu primarul Coşulei şi i-am dat dreptate. Iar gândul m-a dus la cei care acum ne cer votul să ajungă în parlament. Ne cer votul, dar în acelaşi timp ne tratează cu dispreţ, ne ţin la distanţă. Apoi m-am gândit la acei primari care şi-au înnoit mandatul, pupând respectuos fundul electoratului de pe sticla televizorului, din posterele afişate pe stradă, din vitrinele publicitare iar acum au devenit aroganţi şi-şi „răsplătesc” votanţii cu majorări de taxe şi impozite. Numai că fudulia şi prostia costă, iar fostul primar de Copălău, Mihai Baltă, a simţit-o pe pielea sa. O vor simţi şi alţii, începând cu apropiatele alegeri parlamentare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Ziua Porţilor Deschise” şi-a închis porţile
Aglomeraţie la corturile „Lunii sănătăţii”
Şi-a descărcat nervii pe… geam
Program Tele'M Botoşani luni, 8 septembrie
Fonduri nerambursabile de peste 20 de milioane de lei aşteaptă accesare
Probleme pe piaţa muncii botoşănene
Misiune de asigurare a ordinii publice la Vorona
Pompierii voluntari s-au luptat din greu cu vâlvătaia
Sfânta nesimţire a neamului românesc
Părinţi neglijenţi şi copii piromani
Unii asistenţi maternali încă mai uzează de educaţia cu bâta
Horoscop
Câştiguri incredibil de mari
Nefericitul şi specializarea
De azi, Măruţă se întoarce cu un altfel de… ”Happy Hour”
Comentariul comentariilor CLXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Românul şi sinistraţii 2008
Supliciile lui Bănică jr.
Realitatea îl contrazice...!
Şi-a propus să transforme AlfaLand într-o istorie vie a arhitecturii
un orăşel de vis se naşte sub buza Botoşanilor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă