Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
23403
De la 07 Ianuarie 2003
74881950
Dispută culturală la Flămânzi

Cei care n-au făcut nimic, nu-i suferă pe cei ce vor să facă

  • 14 August 2007, 23:00
De ani şi ani de zile, după cum se ştie, activitatea culturală a oraşului Flămânzi este egală cu zero. Exceptând reuniunea formaţiilor de amatori care promovează cântecele, datinile şi obiceiurile de iarnă, serbările organizate datorită entuziasmului cadrelor didactice din oraş sau cele prilejuite de aniversarea sfârşitului de an şcolar reprezintă singurele ocazii în care la casa de cultură se mai adună cineva. Nici un spectacol mai acătării nu s-a desfăşurat de ani şi ani de zile, nici o lansare de carte, nici o proiecţie de film, nici un solist sau comic invitat, nici un festival cu tentă interjudeţeană, nici o serbare populară, nimic, nimic, nimic.
Într-adevăr, în urmă cu doi-trei ani s-a vorbit în presa judeţeană de un parteneriat al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani cu instituţia similară din Raionul Glodeni, Republica Moldova, parteneriat în care urma să fie inclus şi Ansamblul local de dansuri “Trei Generaţii”, extrem de popular în ţară în urmă cu câteva decenii. Deşi, o scurtă de perioadă de timp, culturnicii oraşului şi judeţului au anunţat cu mare tam-tam că în cadrul proiectului amintit vor fi procurate instrumentele necesare reînfiinţării unui taraf şi costumele populare indispensabile formaţiei de dansatori, nimic nu s-a întâmplat. Mai mult, până şi o mare parte a vechiului inventar al casei de cultură, alcătuit din costume peticite şi instrumente prăfuite, a dispărut, s-a dus efectiv pe apa sâmbetei.
Tocmai pentru a se repara această situaţie dezastruoasă, la iniţiativa consilierului Constantin Pitorac a fost înfiinţată, la începutul acestui an, Asociaţia Cultural Sportivă “Trei generaţii”, având un număr de 32 de membri fondatori, proveniţi atât din rândul preoţilor, cadrelor didactice şi oamenilor de afaceri cât şi din rândul altor persoane cu experienţă culturală pe plan local, regional şi naţional. Încă din start s-a mers pe ideea constituirii unei asociaţii apolitice şi nonprofit, care să alinieze oraşul Flămânzi localităţilor în care cultura are ceva de spus. A fost obţinut un sediu în cadrul Casei de Cultură Flămânzi (foto), a fost stabilit şi colectat, cu contribuţia tuturor membrilor, patrimoniul social al asociaţiei, în valoare totală de 960 RON, a fost obţinută, de la Registrul Naţional al Persoanelor juridice fără scop patrimonial, dovada privind disponibilitatea denumirii. Mai mult chiar, s-a stabilit, atât pentru membrii fondatori, cât şi pentru ceilalţi membri care vor dori să se afilieze noii structuri culturale, o cotizaţie lunară de 5 RON / persoană, în afara faptului că de acum înainte oamenii de afaceri din asociaţie (şi nu numai) vor putea vărsa în fondul acesteia procentul de 2% din profit prevăzut prin lege pentru dezvoltarea culturii.
În mod normal, iniţiativa ar fi trebuit să se bucure de sprijin pe plan local, mai ales la nivelul reprezentanţilor Comisiei pentru activităţi social-culturale, culte, învăţământ, sănătate, familie şi turism din Consiliul Local al Oraşului Flămânzi. În loc de toate acestea, Comisia, cu adresa nr. 8689 / 18.06.2007, semnată de semnată de Ciobanu Toma – preşedinte, Grigoraş Petru – secretar, Bîldea Vochiţa . membru, Coclici Cătălin – membru şi Florescu Elena – membru, se opune acestei iniţiative, apreciind-o ca fiind una politizată, fără însă a pune altceva în loc, aşa cum n-a făcut-o de ani buni.
Cerbicia membrilor comisiei, care înţeleg să rostul lor este de a se opune oricăror iniţiative culturale locale, a fost învinsă chiar de instanţa de judecată. În şedinţa publică din data de 29.07. 2007, Instanţa Judecătoriei Botoşani, compusă din Monica Popovici – preşedinte şi Daniela Chiteală – grefier a admis, printr-o hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă, “cererea de acordare personalitate juridică, formulată de petenta Asociaţia Cultural Sportivă “TREI GENERAŢII” din oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani”, dispunând înregistrarea asociaţiei în registrul special al instanţei “conform Actului Constitutiv şi Statutului atestate sub nr. 8 şi 9. din 18.06.2007 de avocatul Ţâmpău Marius”. Să sperăm că proaspăta asociaţie culturală va trece imediat la fapte, demonstrând consilierilor locali din comisia de cultură că faptele sunt mai puternice decât vorbele. (Agenţia de Ştiri Flămânzi)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TELE’M Botoşani, miercuri, 15 august
Găsit după câteva zile
La bătrâneţe au fost înşelaţi copilăreşte de importante sume de bani
A doua etapă a concursului de titularizare
Este tânăr şi caută de lucru
58.000 lei amenzi este obolul dat de brutării bugetului de stat
Ansamblului "Mugurelul" a făcut furori în Republica Moldova
Paula Herlo: din Tenerife la Sibiu, dar prin Budapesta şi Viena
Viceprimarul Ghiorghiţă visează să devină europarlamentar
Explozie demografică generată de stimulentele financiare
O nouă oportunitate de a obţine fonduri
Astăzi, Festivalul "Suita Sătească" de la Liveni
O mitră de patriarh pentru nevoi prezidenţiale
Ioan Rotundu
Comunicat de presă
Primăriţa Vamanu a pus oprelişte circulaţiei maşinilor grele
Festivalul Fanfarelor la a şaptea ediţie
Se va edita o monografie a portului din Ţara de Sus
Zece terenuri de joacă noi în municipiul Botoşani
Afaceri chinezeşti pe plaiuri botoşănene
Class şi Voltaj concertează la Botoşani
Primarul Flutur se teme că-i vor rămâne birourile pustii
Prof. dr. în fizică Furtună se consideră specialist şi în panificaţie
Dănuţă vrea puteri sporite parlamentarilor
Început de an şcolar american
Horoscop
Medicamentelor gratuite şi compensate, cea mai profitabilă afacere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă