Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16727
De la 07 Ianuarie 2003
106031187

Doar un anelist vrea să-şi cumpere locuinţa de la stat

  • 28 November 2008, 23:00
Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur a declarat vineri că vrea să vină cu câteva lămuriri în legătură cu vânzarea locuinţelor tip ANL către cei ce au cinci ani de când stau în chirie pentru că unii nu au înţeles foarte bine modalitatea prin care se poate face acest lucru. Este adevărat că locuinţele ANL se vând prin grija proprietarului sau a agentului economic ce le administrează, respectiv Primăria Botoşani sau SC Locativa şi absolut toţi banii merg la bugetul de stat pentru a fi refolosiţi la rândul lor pentru construirea altor locuinţe de acest tip.
„Modul de evaluare a acestor locuinţe se face prin aplicarea unei proceduri de abordare prin cost, valoarea de vânzare fiind dată de costul de înlocuire al construcţiei cu instalaţiile, dotările şi echipamentele aferente. Nu e vorba de o evaluare la preţul de piaţă care ar fi ajuns undeva la 850 pe metru pătrat a locuinţei”, a spus Flutur, dând ca exemplu locuinţele ANL din Călugăreni, primele locuinţe ce ar putea fi vândute în momentul de faţă.
„Acolo materialele folosite sunt puţin de mai proastă calitate. Geamurile sunt încă din lemn, nu este făcut termosistem. Un calcul al nostru ne conduce la o valoare de 300-350 Euro pe metru pătrat la o locuinţă de 52-55 mp, lucru care ar duce până în 20.000 Euro. Singurul lucru ce apare în plus este un comision de 1 % ce se va plăti celor care fac evaluarea, iar legea stabileşte şi un lucru mai puţin îmbucurător pentru actualii chiriaşi. Preţul locuinţei se aplică integral la data încheierii contractului de vânzare cumpărare din surse proprii ale beneficiarului sau prin credite contractate de aceste persoane de la instituţiile financiar bancare. Din păcate, băncile nu mai acordă credite aşa uşor, iar chiriaşii nu prea au bani”, spune Cătălin Flutur.
Până la această oră doar un anelist a venit cu solicitarea de a-şi cumpăra locuinţa primită temporar de la stat. „Chiar dacă nu cumpără locuinţa au dreptul să stea 10 ani în ea. După aceea ideea e să se facă loc altor tineri fiindcă locuinţele ANL sunt o soluţie tampon pentru ca tinerii până în 35 ani să poată să stea în ele o perioadă cu chirie mică, astfel încât să strângă banii necesari pentru o locuinţă proprie”, a mai adăugat primarul municipiului Botoşani. În afară de blocurile ANL din Călugăreni, la vânzare ar putea fi scoase şi cele din Cartierul Bucovina 1. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Programul Guvernului “Un calculator pentru fiecare elev”
Asigurări de sănătate pentru călugării care nu realizează venituri
Cuantumul plăţilor directe unice pentru agricultori, stabilit de Guvern
30 milioane lei - despăgubiri pentru culturile agricole afectate de inundaţii
Agenţiile de voiaj CFR vor avea program de lucru normal
Venin de vipera
Horoscop
Vicele Ghiorghiţă îşi va vedea visul împlinit
Arunci cu apă în Constantinescu şi se scuză Vasilescu
A fost desemnat managerul Primăriei Botoşani
Se mai găsesc şi bani la Consiliul Judeţean Botoşani
Ambulatoriul Spitalului de Recuperare va fi modernizat
Însuşi vicepreşedintele ANPC a luat ţeapă
9 deţinuţi vor pune ştampila pe buletinul de vot
Comercianţii de centrale termice au fost controlaţi
L-a născut şi l-a abandonat
Refuz masiv al vaccinului preventiv de cancer uterin
Despăgubiri pentru cei cu culturi calamitate
Probleme cu bolile transmisibile
Românul şi duioşia electorală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă