Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17568
De la 07 Ianuarie 2003
89283317

Documente inedite despre Marea Răscoală Ţărănească din 1907

  • 25 August 2008, 23:00
Recent, Muzeul Judeţean Botoşani a lansat volumul V / VI (2006-2007) al anuarului Acta Moldaviae Septentrionalis, realizat în condiţii grafice deosebite de Editura Axa din Botoşani. Coordonat de arheologul Eduard Setnic împreună cu dr. Dan Prodan, anuarul, care conţine nu mai puţin de 382 de pagini, include, şi de această dată, teme de istorie, memorialistică, civilizaţie, cultură, muzeografie, etnografie, structurate pe trei secţiuni, respectiv: I. Evul mediu românesc – personalităţi, aşezări, simboluri; II. Direcţiile modernizării: demografică, economică, politică, socială, culturală; III. Războaiele mondiale şi România: victorii, eroi, memorialişti, diplomaţi, atitudini.
În cea de-a doua secţiune, am întâlnit un amplu material semnat de profesorul Ionel Bejenaru, şeful Secţiei de Istorie Modernă şi Contemporană de la Muzeul Judeţean Botoşani, intitulat „Judeţul Botoşani la ora răscoalei – 100 de ani de la marea Răscoală din 1907”. Materialul include un montaj de documente inedite, necomentate dar aranjate cronologic, a căror lecturare reconstituie o filă din anul 1907, din primăvara în care ţăranii din Frumuşica, Flămânzi şi din satele învecinate s-au ridicat pentru prima oară, în masă, pentru a-şi cere drepturile călcate în picioare şi a-i înlătura de la putere pe adevăraţii stăpâni ai moşiilor, arendaşii domneşti.
În primul capitol, intitulat „Paharul suferinţei se umple”, sunt publicate fragmente din documente care atestă suferinţele îndurate de ţăranii Moldovei de Sus. Am ales, spre exemplificare, două extrase în care sunt menţionate problemele ţăranilor din Coşula şi Frumuşica.
„Locuitorii din comuna Coşula se plâng că pământul a fost arendat unei „lighioane” ce este „crâşmar şi dughenar în satul nostru”, „acest singur individ care nu se hrăneşte ca noi, ţăranii, din munca pământului, mai având şi negoţul”, „ne pătrunde cu cuţitul la os”. Am oferit Casei Bisericilor un preţ destul de avantajos, ceva mai mult ca vechiul arendaş, apoi acesta, cu urcarea sa, ne-a făcut a ne lăsa căminurile şi a ne duce chiar pe altă lume. Declarând că vom fi siliţi a ieşi şi noi din limitele bunei cuviinţe şi ne vom face satisfacerea stăpânind acest pământ, plătind contra Casei Bisericii după cum am oferit prin săteanul Costache a Catrinei. (715 lei pentru 23 de fălci)” se menţionează în „plângerea unor locuitori din comuna Coşula către prefectul Judeţului Botoşani din 8 martie 1907”.
Mult mai scurt dar nu mai puţin dramatic, prin implicaţiile care rezultă printre rânduri, se dovedeşte al doilea document. „Avem câte 8 şi 10 copii în casă, în care se vor găsi câte 2 sau 3 sub steagul satului, spre a apăra ţara şi câte 2 sau 3 la şcoală” se arată în „petiţia către prefectul judeţului Botoşani a locuitorilor comunei Târgu Frumuşica din anul 1907”.
Din partea a doua a materialului, intitulată, simplu dar edificator, „Flămânzi”, am extras, pentru început, câteva documente inedite, care atestă începuturile Marii Răscoale Ţărăneşti de la 1907 şi câteva din motivele care au generat-o. „De mai bine de 10 ani noi am îndurat mari încercări, persecuţii, şi am fost speculaţi şi trataţi mai rău decât robii. Angajamentele nu se respectă niciodată, după cum este scris pe hârtie, şi nouă ni se de ca hrană mămăligă de păpuşoi stricat, brânză roşie, iute şi cu viermi, curechi şi castraveţi împuţiţi, din care cauză cea mai mare parte dintre noi ne-am îmbolnăvit de pelagră. Vitele noastre, de asemenea, niciodată nu au avut imaş suficient, ba chiar nici apă”, se artă în „petiţia către prefectului judeţului Botoşani a locuitorilor comunei Flămânzi, din februarie 1907”
. Extrem de important, materialul care urmează, este un veritabil raport de epocă despre modul în care, acum 101 ani, a izbucnit scânteia răscoalei. „În ziua de 4 februarie, Gheorghe Gh. Constantinescu (administratorul moşiei Flămânzi), s-a întâlnit la iarmarocul din Flămânzi cu mai mulţi locuitori din comuna Frumuşica, cărora le-a spus că pe ziua de 8 februarie să se adune în ograda administraţiei moşiei Flămânzi pentru a face cu ei învoielile agricole pentru vara anului curent.
În noaptea de 7-8 februarie, le-a făcut cunoscut prin vătăjei şi feciori boiereşti a se aduna pe ziua de 8 februarie. În ziua de 8 februarie s-au adunat la Primăria comunei Flămânzi, de dimineaţă, 400-500 de locuitori şi o parte din comuna Copălău şi alte sate ce cad pe teritoriul moşiei Flămânzi cu anexele ei. Între orele 10 -11 a trecut pe dinaintea primăriei Gheorghe Gh. Constantinescu, administratorul, cu trăsura, la administraţia moşiei; ajunşi aice, după ora 12 p.m., li s-a comunicat că „nu este aici, ce a plecat la cumnatul său C. Ciornei, secretarul primăriei, la masă…”; ţăranii s-au sfătuit să-l aducă cu forţa; pe la orele 13 şi jumătate, Ciornei pleacă de acasă înspre primărie; locuitorii i-au spus să-l cheme; „sătenii erau foarte mulţi adunaţi în drum, înaintea porţii”; un locuitor s-a dus să-l cheme afară; apoi s-a dus un altul, care ameninţă că, „dacă nu iese afară să vorbească cu ei, îi devastează casa (casa secretarului Ciornei) şi îi dau foc”;
Gheorghe Gh. Constantinescu a ieşit spunând că va veni arendaşul Fischer pentru a încheia învoielile; unii au ripostat, că „dacă e administrator, pentru ce i-a chemat să stea flămânzi toată ziua”; unul din ei, Ioan Dumitru Dolhescu, l-a smucit de pe cerdac şi apoi alţii, pentru a-l aduce cu forţa la primărie; Ioan N Dolhescu susţine că Gheorghe Gh. Constantinescu l-a lovit pe dânsul cu o piatră în ochi. Grigore Th. Roman Grosu, Trifan Th. Roman Grosu, şi pe urmă cu toţii l-au maltratat foarte grav cu beţele în cap, Gheorghe Gh. Constantinescu având incapacitatea de lucru 15 zile după certificatul medico-legal. După ce l-au maltratat pe Gheorghe Gh. Constantinescu, s-au dus o parte din ei în ograda administraţiei moşiei, pentru a-l găsi pe contabilul moşiei, pentru a trata cu domnia sa şi negăsindu-l, au luat la goană pe doi evrei.
Cancelaria moşiei n-au devastat-o. S-a cerut ajutorul armatei în ziua de 4 martie. Ni s-au trimis două escadroane de cavalerie în Hârlău; azi se află 1 batalion din Regimentul 13 „Ştefan cel Mare” în Hârlău, 1 escadron din Regimentul 8 Călăraşi la Deleni, 1 la Târgu Frumos, 50 vânători din Batalionul 8 la Cristeşti, pentru a-i împiedica pe răzvrătiţii din comuna Băluşeni ce voiau să vie la Cristeşti, şi o companie de 180 de oameni în comunele Tudora şi Poiana Lungă, pentru a-i împiedica pe răzvrătiţii din plasa Siret şi judeţul Suceava ce încercau a răscula aceste două comune”
se menţiona în „raportul către prefectul Judeţului Botoşani al inspectorului comunal al plăşii Hârlău, care comunică rezultatele cercetărilor întreprinse în urma telegramei lui Gheorghe Gh. Constantinescu”. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sancţionată contravenţional cu 3000 ron
România a câştigat locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Geografie
Interviu cu un lingvist basarabean despre situaţia limbii române
Rusia este gata să lanseze un nou război împotriva vinurilor moldoveneşti
Miza procesului de la Haga: independenţa energetică a României
Voronin se întâlneşte cu Medvedev la Soci
Neamul românesc dintre Nistru şi Prut este în pericol de moarte
Un nou tip de traseist, cel politico - administrativ
Anunţ sfidător de majorare a comisioanelor bancare la Alpha Bank
Cenzură disperată luată de conducerea Piraeus Bank în dauna propriilor angajaţi
Program Tele'M Botoşani marţi, 26 august
Horoscop
Ăştia nu ştiu de glumă. Recuperează orice
Comentariul comentariilor (CLXXIV)
(Ioan Rotundu)
Cu doi de „l”… ca să fie mai lungă!
Maşini de spălat furate de la sinistraţi
Primarul de Rădăuţi vrea să mute sinistraţii la Dorohoi
Ţurcanu va umbla la salariilor celor de la Protecţia Copiilor
el apreciază că salariile sunt prea mari, faţă de munca prestată
Trei societăţi au venit cu oferte pentru Programul „Cornul şi laptele”
Ţurcanu nu-i de glumă. Andi Murariu şi-a pierdut şefia
Creştem copii anemici, rahitici şi deformaţi fizic
Codaşi la căsătorii, dar şi la divorţuri
Birocraţia îi apără pe incendiatorii de mirişti de consecinţe
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză a deceselor
Chiar dacă este păgubit de angajat, patronul n-are voie să-i reţină cartea de muncă
Să fi fost acesta semnalul?
Ioan Rotunhdu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă