Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25818
De la 07 Ianuarie 2003
122911467

Doi senatori PNL cer premierului explicaţii pentru aprobarea exploatării gazelor de şist in Bihor

  • Staţiunea Băile Felix ar putea fi distrusă
  • 8 February 2013, 23:00
Cei doi senatori PNL Bihor, Valeriu Boeriu si Cristian Bodea, ii cer premierului sa precizeze in baza caror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din judet pentru exploatarea gazelor de sist si o explicatie privind "lipsa de transparenta" in acest caz, transmite Mediafax.
"Am adresat premierului Victor Ponta o interpelare si ministrului Mediului, Rovana Plumb, o intrebare pe aceasta tema, chiar daca acest lucru poate este neobisnuit din partea unor parlamentari din majoritatea guvernamentala, deoarece consideram ca Hotararea de Guvern a fost emisa in conditii netransparente, fara studii de impact asupra mediului si fara consultarea autoritatilor locale si a populatiei din perimetrele vizate", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, senatorul Valeriu Boeriu, referindu-se la Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial in 12 decembrie 2012, prin care Executivul a aprobat, prin doua hotarari, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) si firmele East West Petroleum si, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre in satele Tria si Tulca.
El a afirmat ca locuitorii din Bihor si autoritatile locale "isi manifesta ingrijorarea cu privire la pericolul exploatarii gazelor de sist, interzisa pana anul trecut chiar printr-un moratoriu adoptat de Guvernul Ponta".
"Fara dezbatere publica, fara consultarea autoritatilor locale si cu contracte de concesiune clasificate, actiunea (de exploatare si explorare a gazelor de sist - n.r.) care este pe cale sa fie demarata in Bihor naste suspiciuni explicabile, cu atat mai mult cu cat avem exemplul tarilor europene care au interzis tehnica fractionarii hidraulice: Germania, Franta, Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Bulgaria", a aratat Boeriu.
El a fost completat de colegul sau, senatorul Cristian Bodea, care a afirmat ca bihorenii nu doresc sa devina obiectul unui "experiment" de exploatare a gazelor de sist in Romania, mai ales ca in aceasta zona impactul de mediu ar fi urias din cauza faptului ca s-ar contamina resursele de apa geotermala.
"Nu putem fi un experiment, cu atat mai putin cu cat avem in Baile Felix o bogatie inestimabila. Daca se vor face foraje in orice localitate din judet, fiindca tot Bihorul sta pe o punga uriasa de apa geotermala, va fi afectata toata panza de apa freatica, pentru ca aceste pungi comunica intre ele. Va fi distrusa nu numai statiunea Baile Felix, ci toate localitatile unde vor avea loc foraje si localitatile invecinate, unde apa injectata in sol pentru fracturarea rocilor, si care devine contaminata, va trebui pusa in lacuri de decantare", a spus Bodea.
Cei doi parlamentari liberali au afirmat ca in interpelarea adresata premierului ii cer acestuia sa precizeze in baza caror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din Bihor pentru exploatarea gazelor de sist, daca Executivul a avut in vedere cazul particular al zonei Baile Felix, statiune turistica afectata de viitoarele foraje, precum si o explicatie "privind lipsa de transparenta a Guvernului in tot acest proces".
De asemenea, cei doi i-au cerut premierului sa spuna "ce anume a determinat schimbarea de optiune fata de anul trecut, in afara exemplului polonez", invocat de premier ca model de succes in exploatarea gazelor de sist si reducerea dependentei energetice de gazele rusesti.
"Eu inteleg ca Polonia exploateaza cu succes gazele de sist, dar ce se va intampla mai tarziu, cand zacamintele se vor epuiza si va ramane doar dezastrul ecologic, inca nu se stie. Iar nici asa nu putem, sa dam copy-paste la modelul polonezilor!", a spus Bodea, adaugand ca exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica este o "industrie de invazie, care vine, loveste, stoarce si pleaca, la fel ca o invazie de lacuste".
Cei doi parlamentari au mai afirmat ca, la fel ca si autoritatile judetene si locale din Bihor, vor milita impotriva exploatarii gazelor de sist in acest judet, prin metoda fracturarii hidraulice.
"Mergem pana la capat daca e cazul, inclusiv cu referendumuri locale, pentru ca aceasta este o batalie care merita sa fie dusa", a spus senatorul Cristian Bodea. Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Cornel Popa, si primarii a patru comune bihorene afirmau, in 5 februarie, ca East West Petroleum si Clara Petroleum au primit licente pentru explorarea-exploatarea gazelor de sist din zona lor si se opun operatiunii, anuntand ca strang semnaturi in acest sens de la cetateni.
In sedinta din 4 decembrie 2012, Guvernul a aprobat, prin doua hotarari, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) si firmele East West Petroleum si, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre in satele Tria si Tulca. Conform legii, anexele celor doua hotarari de guvern sunt clasificate, nefiind publicate in Monitor.
Autoritatile locale afirmau insa ca licentele au fost acordate pentru explorarea-explotarea gazelor de sist.
Presedintele CJ Bihor, Cornel Popa, si primarii comunelor Derna - Victor Filip, Tulca - Ioan Bulzan, Popesti - Dorin Curtean si Sanmartin - Lucian Popus, afirmau, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului trecut, doua acorduri petroliere de explorare - exploatare a gazelor de sist in satele Tria (comuna Derna) si Tulca in favoarea companiilor East West Petroleum si Clara Petroleum, iar Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a emis acorduri de explorare pentru alte zone din comunele Popesti si Sanmartin, pe raza careia se afla statiunea Baile Felix.
"Guvernul nu a anuntat Consiliul Judetean si nici primarii comunelor", afirma seful CJ Bihor, care a prezentat un studiu al Parlamentului European conform caruia exploatarea gazelor de sist este riscanta, avand ca efecte scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea unor mari cantitati de apa care trebuie pompata in sol pentru fracturarea rocilor si eliberarea gazelor, contaminarea surselor de apa potabila si chiar aparitia unor seisme.
"As vrea sa subliniez ca metoda de explorare a gazelor de sist nu este mai putin periculoasa decat cea de extragere propriu-zisa", spunea Popa.
Acesta adauga ca, potrivit aceluiasi studiu, locuitorii din zonele in care se extrag gaze de sist pot suferi neuropatii, cancer de piele, leucemie si insuficienta renala.
Conform autoritatilor locale, in hotararile de guvern din decembrie 2012, printre localitatile pe teritoriul carora companiile East West Petroleum si Clara Petroleum, in baza unor licitatii castigate in 2009, pot face explorari si exploatari de gaze de sist se numara localitatile bihorene Voivozi, Salacea, Otomani, Silindru, Bogei, Misca, Chislaz, Saniob, Ciocaia, Budoi, Sanmartin si Tulca.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Compot din… prezervative
Horoscop
Gastronomie: Friptură fragedă de porc
Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european
Dosarul lui Dan Voiculescu se judeca la Tribunalul Bucureşti pe 8 martie
Noaptea cea mai lungă la Bruxelles
16 ore de negocieri, ziarişti răpuşi la locul de muncă, preşedinte în căutarea unei periuţe de dinţi
Demnitari imorali, infractori şi cu chiloţii murdari
Ioan Rotundu
Ruşii fac ce vor in regiunea transnistreană
Chişinăul înghite minciunile ambasadorului rus
Salvat de pompieri dintr-un apartament cuprins de flăcări
Preotul reţinut pentru trafic de etnobotanice
Şefa IŞJ, chemată la instruire cu ministrul
Ministerul Educaţiei, obligat de instanţă să le dea diplomele „haretiştilor”
„Marea analiz㔠va fi reluată
Profesorii care au luat peste 7 la titularizarea din 2012 au scăpat de discriminare
Poliţia Rutieră a pus ochii pe transportatorii de marfă şi călători
Deputatul Roman a cerut CLM revocarea creşterii impozitelor şi taxelor locale
Un nou accident auto pe „Drumul morţii”
Botoşani: Suferă primarul Portariuc de autism?
Consulul Ucrainei la Suceava vrea colaborare mai bună cu Botoşani
„Cap de porc” este îndrăgostit… după gratii
Trei ani închisoare cu suspendare pentru un omor
Glumind, sau nu, Portariuc îi recomandă lui Ţurcanu mănăstirea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog