Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Social
Umor
Decese
Comentarii
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7789 lei
1 USD = 4.4241 lei


Număr accesări
Astăzi:
2589
De la 07 Ianuarie 2003
73845561

Doina Cornea a murit. Dizidența, aceea tăcere care ustură și înebunește. Poporul laș

  • 4 May 2018, 23:00
După mine, viața Doinei Cornea a însemnat tăcerea care ustură, care dă ulcerații, înebunește. O tăcere pe care, poporul și foarte limbut și laș și plin de el, a înjurat-o copios. Iată anunțul morții ei și biografia sa pe Hotnews. Vezi explicația mea.
Doina Cornea n-a fost o tipă care să facă prozeliți în anii 1980, 1990. În plină dictatură a fost sechestrată în propria casă. Glasul ei a fost strangulat. Traducea, trimitea mesaje către radio Europa Liberă, împărțea manifeste cu fiul ei. După 1990 glasul ei părea ieșit dintr-o lume nevorbită. Apoi, Doinea Cornea s-a închis pe sine într-un turn de fildeș. Greu de ajuns la ea. De ce? Știa! Știa că nu vorbele sunt ce sunt, ci faptele însoțite de tăcere.
Uite, lecția Doina Cornea. Întâi a tradus. A făcut ce știa ea mai bine. Era profesoară universitară, știa limbi străine. A tradus Mircea Eliade. Da, ce mare scofală? Dar traducerea în sine de cărți necenzurate de comunism era fraudă.
Era singură. Doina Cornea a trecut linia singură. Au citit traducerea puțini. Traducerea era citită de câțiva prieteni. Astfel de curaj a avut Doina Cornea mereu. Această tăcere a omului care face un bine pentru comunitatea sa. Fără surle și trâmbițe. Apoi, au urmat alte cărți traduse. Tot din ălea care-i făcea pe supraveghetorii ei să dea cu toporul. Doina Cornea, simplă traducere-interpretare, periculoasă răspândire printre prieteni.
În noaptea rece a comunismului astfel de gesturi se vedeau. Normal, când într-un cimitir se vede un om viu, fără teamă, tu nu l-ai vedea? A fost anchetată și închisă în propria casă cu supraveghere permanentă la ușă.
Și asta nu a oprit-o. A râspândit manifeste. De trezire a unui popor anchilozat în comunism. Răcit de atât cimitir al făgăduințelor, al fără-dorințelor. Și a reușit. Ca glasul ei să se audă. Nasol, nici acum poporul n-a urmat-o. dar tăcerea ei plină de fapte curajoase se auzea. Otrăvea urechile supraveghetorilor. Ustura ochii poporului. Câți citeau.
După 1990 când i s-a auzit glasul în sfârșit, românii n-au crăpat obrazul de rușine. Nu. Glasul ei otrăvea, ustura. Spunea adevăruri terminale. După un timp, văzând că poporul o înjură pentru curajul ei, s-a retras în tăcere. Aceeași Tăcere care ustură, care otrăvește. Într-o libertate oarbă, în care nicio vorbă nu a devenit faptă, după 1990, Doina Cornea s-a retras în lumea sa, în casa sa unde fusese sechestrată.
Doina Cornea este o tăcere. Tăcerea asta a devenit supraveghetorul ei după Revoluție până astăzi. tăcerea care încredere doar în fapte curajoase.
Uite, "rețeta de succes" a Doinei Cornea. Livrabilul Conștiință înseamnă fapte, curaj, tăcere, singurătate. Astfel se construiește o conștiință. O tăcută conștiință pe care, poporul și foarte limbut și laș și plin de el, a înjurat-o copios.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A murit Doina Cornea. Fosta disidentă avea 88 de ani
Domnilor de la PSD, noi obişnuim să ne spălăm, voi nu?
Nu e prim-ministru, este metresa lui Dragnea care face ţara de râs
Ioan Rotundu
„Normalitate” din şcoala Suliţa condusă de directorul Elena Puşcaşu
Ionică Nechifor caută contabil şef după chipul şi asemănarea sa
Vlăsâneşti: Bătaia de joc a celor de la Telekom continuă
S-a substituit sau nu Dragnea preşedintelui Iohannis?
Ioan Rotundu
Mare canalie poţi fi amice Lupaşcu!
Isărescu: Ar fi rușinos să nu faci reformele necesare cât timp ai ocazia
O încetinire e inevitabilă în timp și ar fi înțelept ca în acel moment să dispunem de un spațiu de manevră și de o economie cât mai robustă
Absurda secretomanie guvernamentală
Starea Nației și "Capetele de porc" - când umorul are și el demnitatea lui. Nație, tu taci?
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 5.05.2018
Catrenul săptămânii
Ce s-a discutat în spatele ușilor închise la întrevederea Dragnea-Isărescu.
Ce grafice a pus Guvernatorul pe masă și cine a fost cel mai vocal în discuții. Bonus: scrisoarea lui Dragnea catre BNR si raspunsul lui Isărescu
Marian Neacșu, secretar general al PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost angajat,
pe o sumă confidențială, consilier la ANRE, instituție care a tot scumpit gazele, contribuind la creșterea inflației
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă