Oficialităţile judeţului Botoşani s-au întâlnit ieri cu membrii delegaţiei Comitetului Naţional Român pentru Drepturile Copilului, însoţiţi de preşedintele Asociaţiei „Solidarite Roumanie”, Hubert Hinschberger şi de Genevieve Colot, primarul oraşului Saint Cyr sous Dourdan, deputat în parlamentul Franţei.
Membrii delegaţiei au comunicat, în cadrul unui un briefing, ce a avut loc la Prefectura Botoşani, că au vizitat, pe parcursul zilei 5 localităţi din judeţ: Dorohoi, Hudeşti, Baranca, Rădăuţi Prut şi Coţuşca. Delegaţia s-a deplasat în aceste localităţi în cadrul proiectului „Un plus de mai bine pentru copiii care au suferit de pe urma inundaţiilor din acest an”, derulat de Comitetului Naţional Român pentru Drepturile Copilului.
Cu acest prilej au fost distribuite ajutoare pentru circa 400 de copii constând în alimente, îmbrăcăminte 0-18 ani, rechizite şcolare şi jucării. La spitalul din Dorohoi au fost împărţite saltele pentru paturi, paturi rulante şi materiale antiseptice, în vreme ce la spitalul din comuna Hudeşti pe lângă saltele şi paturi a fost donat un electrocardiograf şi un cărucior pentru persoane cu handicap. Subprefectul David Şalgău, a mulţumit membrilor delegaţiei din partea Instituţiei Prefectului, pentru efortul acesteia de a veni în sprijinul copiilor sinistraţi.
„Noi nu tratăm copiii separat, ci ca un tot unitar. Protejăm social întreaga familie a acestora. Facem eforturi ca până la data de 20 noiembrie să finalizăm reconstrucţia caselor, cu ajutorul oamenilor de bine. Aceşti oameni care au pierdut totul chiar aveau nevoie de ajutoarele de la dumneavoastră. La copii mai puţini s-au gândit să le aducă rechizite şi chiar cred că cei mici apreciază acest gest”, a spus subprefectul Şalgău, delegaţiei franceze.
Deputata social democrată, Doina Dreţcanu, cea care i-a însoţit pe membrii delegaţiei a ţinut să sublinieze: „Calitatea mea e cu semnul întrebării”, a spus social democrata. Şi tot ea elucidează misterul, chipurile că, făcând parte din subcomisia pentru drepturile copilului din Camera Deputaţilor, a avut doar rolul de a asigura logistica şi ospitalitatea musafirilor pe parcursul misiunii caritabile.
Aşa o fi, dacă crede ea. Nu înseamnă însă că trebuie s-o creadă şi restul lumii. Tot campanie şi baie de imagine se cheamă, chiar dacă spune deputata, întâmplător s-a nimerit ca delegaţia să fie prezentă pe meleagurile botoşănene tocmai în această perioadă fiindcă de mulţi ani au misiuni în România.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac a ţinut să mulţumească musafirilor pentru gestul frumos şi deputatei Dreţcanu pentru aportul adus în slujba binelui. Totodată, Constantin Conţac a întărit spusele subprefectului Şalgău: „Noi în judeţ avem peste 1.200 de copii în sistemul instituţionalizaţi, dar în aceste localităţi, copiii sunt împreună cu familia. Am avut grijă de copii ca de un tot unitar”, a spus Constantin Conţac. (Eliza Sofian)