Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10409
De la 07 Ianuarie 2003
122896058
Dominic Bruynseels, BCR:

"...si atunci, Printul strain a venit cu bani, a sarutat printesa numita Romania, iar aceasta s-a trezit

  • Cazuse in vraja consumului si deficitelor"
  • 12 January 2011, 23:00
Finantatorii externi care au venit cu bani cash au fost asemenea “printului” care a sarutat printesa numita Romania, trezind-o din coma indusa de consum si de deficitele mari, a explicat miercuri studentilor de la ASE Dominic Bruynseels, CEO al BCR si membru al boardului Consiliului Investitorilor Straini “A fost odata o printesa numita Romania. Cand a implinit 18 ani, a fost inchisa de vrajitoarea cea rea intr-un castel, cazuta sub vraja consumului si a deficitele nesustenabile. Cand printul a venit din afara tarii plin de cash si a sarutat-o, ea s-a trezit si au trait impreuna pana la adanci batraneti”, a mai explicat Bruynseels.
Seful celei mai mari banci din Romania le-a vorbit studentilor despre modul in care economia romaneasca ar putea reporni, reluand o serie de propuneri pe care investitorii straini le discuta cu autoritatile. Una dintre acestea vizeaza concentrarea controalelor fiscale asupra contribuabililor care prezintă un risc ridicat de evaziune fiscală, fată de efectuarea controalelor la întâmplare.
Impactul estimat al acestei masuri ar putea genera, potrivit FIC, 460 milioane euro/an care, prin investitii în infrastructură, pot duce la o crestere a PIB de 2,2% si la crearea de 46.500 noi locuri de muncă. O alta idee este legata de flexibilizarea pietei muncii. Reprezentantii FIC argumenteaza ca acest lucru e necesar pentru a se permite o mai mare putere de decizie din partea angajaţilor şi a companiilor în ceea ce priveşte angajările, stabilirea timpului de lucru, stabilirea duratei contractelor etc.
De asemenea, reprezentantii investitorilor straini sustin redefinirea statutului juridic al patronatelor pentru crearea condițiilor unui dialog social constructiv și eficient, ca si modificarea procedurilor reglementate de Codul Muncii, aplicabile litigiilor de muncă, cum ar fi prevederile privind citarea, aplicarea sentințelor date de prima instanță judecătorească. Potrivit estimarilor facute de expertii FIC, masura ar putea duce la o scădere a ratei șomajului cu 1% prin infiintarea a 84.000 noi locuri de muncă temporare sau permanente pe termen scurt.
Păstrarea avantajelor competitive este esentiala
Păstrarea avantajelor competitive ale României în ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine şi exporturile este esenţială. Industria filmului si cea de IT pot reprezenta exemple de succes, mai ales prin prisma costului forţei de muncă şi a nivelului de calificare. Cea mai mare parte dintre angajatori a luat deja măsurile necesare de restructurare.
Legislaţia trebuie să permită, în acest moment, adoptarea deciziilor care să ducă la creşteri de productivitate. Modificarea prevederilor privind contractele colective de muncă, posibilitatea evaluării angajaţilor pe criterii de performanţă sunt elemente decisive pentru pastrarea avantajelor competitive ale României, în acest nou context economic.
De asemenea, FIC mai sustine limitarea folosirii ajutorului financiar de șomaj și condiționarea acestuia de obligativitatea recalificării, sau de voluntariat pentru autorităţile de stat sau în cadrul ONG-urilor. ”Crearea de stimulente pentru instruirea în dobândirea de competențe tehnice și întărirea infrastructurii de recalificare folosind fonduri UE. Concentrarea asupra surselor de talente și stimularea dezvoltării acestora", mai sustin reprezentantii investitorilor.
Piata neagra a muncii: 1,6 milioane de angajati fara contract
In ceea ce priveste economia informala, România are 4,2 milioane de angajaţi cu forme legale şi 1,6 milioane de persoane care lucrează fără contract. Spre exemplu, crearea a 10.000 de locuri de muncă cu salariul mediu pe economie ar înseamna că bugetul de stat ar încasa suplimentar aproximativ 7.000.000 lei lună (84.000.000 lei/an) prin taxele aferente. Calculul a fost facut pentru un salariu mediu de 1.800 Ron. Pentru aceasta, legislaţia muncii are nevoie de prevederi flexibile privind munca temporară şi angajările, în general.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscoip
Bancul zilei: Şeful lui Bulă
Dar avem corupţie şi la noi, în Marea Britanie!
Prim procuror trimis în judecată pentru trafic de influenţă
15 ianuarie, Ziua naşterii Poetului National Mihai Eminescu se serbeaza si la Ipotesti
Aurelian Şoric, dat afara din Poliţie, şi-a luat concediu medical
Budapesta îşi promovează preşedinţia europeana cu o hartă a Imperiului Habsburgic
dar neagă evocarea nostalgica a Ungariei Mari
Tot mai multe familii preferă căsătoriei, concubinajul
Caramitru deplânge starea actuală a Memorialului Ipoteşti
el speră să-l scoată din ghearele politice ale Consiliului Judeţean Botoşani
Spectacol excepţional de ziua lui Eminescu
Primarul de Dorohoi flueră a pagubă
Femeie luată pe sus de un Volkswagen Golf
Caricatura zilei: Nuţi cea musculoasă
CAJ spouen că în 2011 nu va mai lărgi baza de contribuabili
O nouă dispoziţie demagogică a ministrului Funeriu
Activitatea CJAS blocată de un program informatic prost conceput
Schimbare de director la Liceul de Arte Botoşani
Schimbare de director la Liceul de Arte Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog