Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3926
De la 07 Ianuarie 2003
123147921
pnl
Domnule Boc:

Se desfiinţează sau nu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor?

  • 11 September 2009, 23:00
"Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant", a cincea din cele 10 Porunci Dumnezeiesti
Ce poate fi mai nobil decat cinstirea inaintasilor care au luptat pentru libertate ? Aflam insa din noul pachet de legi, mai precis din proiectul de lege privind reducerea numarului de institutii publice, pe numele sau adevarat „Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană si Fondul Monetar Internaţional", care poate fi consultata liber pe adresa de web a Senatului Romaniei, www.senat.ro, ca Oficiul National pentru Cultul Eroilor, institutie care si-a luat in atributii cinstirea memoriei ostasilor romani cazuti pe fronturile de lupta, si a carui aniversare de 90 de ani se pregateste sambata aceasta, risca sa dispara!
Avem si vinovatul: Fondul Monetar International!
De cand o asemenea institutie ne poate dicta daca si cum sa ne cinstim inaintasii ? De cand putem sa calcam in picioare osemintele celor care au luptat ca noi astazi sa ne lafaim in drepturi si libertati la care ei doar visau in timp ce stateau iernile in transee ? Sau este oare nepasarea si indolenta din propria gradina ?
Deprofesionalizarea si subordonarea institutionala a atins cote alarmante in Romania. Este strigator la cer ce se poate intampla cand vigilenta iti poate fi adormita cu vorbe frumoase despre depasirea crizei, reforma statului si cate si mai cate...
Da, vrem reforma statului dar nu cu lichidarea unor institutii importante si strategice! ONCE care, conform legii de infiintare, 379/2003, a reluat munca Asezamantului National Cultul Eroilor, desfiintat in 1948 de comunisti risca sa fie desfiintat, trecut la "a fost odata" de functionari care nu stiu sau nu ii intereseaza, sau si mai rau, nu au competentele necesare, sa realizeze importanta unei astfel de institutii in context national si international.
Acest guvern, ar trebui sa vizeze prin respectarea acelor acorduri, in acceptiunea mea personala, mai degraba profesionalizarea aparatului administrativ, "perierea" institutiilor si aruncarea in strada a rubedeniilor care paraziteaza, fara competente, sute de institutii publice, mii de posturi create numai pentru ei, pe salarii frumusele, plimband hartii de la un birou la altul sa treaca timpul, si apoi manaca si pensii de toata jena de mari, in timp ce sute, mii de tineri competenti iau calea exilului in cautarea unei tari care sa le recunoasca pregatirea profesionala, competentele pe care unii le acumuleaza cu eforturi deosebite, facute de parintii lor.
.. In ce tara traim ? Bunica m-a invatat sa nu ascund gunoiul sub pres, sa il arunc afara, cat mai departe de casa... Daca e sa ne jucam de-a reforma in stat de ce domnule Prim ministru Boc nu faceti o reforma drastica in aparatul de lucru al functionarilor publici si celor contractuali? Examene! Examene dure pe fise de post clare si incarcate cu suficiente atributii incat salariile sa se justifice... Verificarea competentelor este o reforma suficient de buna pentru ca unele institutii sa constate ca au incarcata grila de salariati cu mult peste necesar. .
Era asa de urgent ca o astfel de institutie, Cultul Eroilor, sa isi piarda personalitatea juridica, in conditiile in care are un buget anual de, atentie!, 600.000 de euro!!!!???? Dar impactul imagologic pe care il are un astfel de demers, deoarece acest asezamant este deja in relatii bilateral si acorduri semnate cu state precum R.Moldova, Ucraina, Rusia, Franta si Germania? Ati analizat cat ne costa sa renuntam la aceste parteneriate ? Ca imagine, ma refer.
Poate ca ar trebui stiut ca Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat chiar anul acesta Recomandarea 1859 si Rezolutia 1652 care intaresc si actualizeaza obligatiile statelor de a proteja mormintele victimelor razboaielor si monumentelor dedicate acestora. Mai mult, Rusia are la Bucuresti o misiune speciala, cu patru posturi, pentru controlul cimitirelor sovietice din Romania iar Germania este pe cale sa infiinteze, tot la noi in tara, o filiala a institutiei mama. Si noi ce facem? Desfiintam Oficiul National pentru Cultul Eroilor dintr-o greseala pentru care cu siguranta ca Fondul Monetar International va fi de blamat si nu noi, Doamne Fer'...
Legea noua prevede ca articolul 25 al legii 379/2003 se modifica cu completari, adaugandu-se un articol in completare insa la articolul 67, litera t) se spune: "abrogarea in mod expres a art. 25 si 27 din Legea 379/2003" ceea ce face practic imposibila existent si functionarea ONCE dar este in contradictoriu si cu articolul 65, punctul 1 din noul proiect de lege, prin care articolul 25 se modifica....nu se abroga... Cine sa mai inteleaga?
Deci, Domnule Boc, ma adresez personal dumneavoastra, si daca va avea cineva amabilitatea sa va aduca la cunostinta acest detaliu, sa ii dea Dumnezeu sanatate: aceasta institutie se desfiinteaza sau traieste?
Ar trebui totusi ca cineva competent sa se aplece pe acest detaliu pan ape 15 septembrie cand va veti asuma desfiintarea cinstirii eroilor neamului si veti fi pus la coltul istoriei pentru ca un functionaras nu a fost atent la ce spun articolele de lege...
Sa nu riscati ca, din nepasare, sa stergeti cu buretele o institutie, cu o istorie de 90 de ani, pe care doar comunistii au mai lichidat-o, pentru ca cinstea eroul roman si nu pe cel sovietic! Deci atentie sporita!
"Eroii nostri sunt stejari si vulturi Si flori de camp, tot campul romanesc; De doua mii de ani si mai din urma, Dupa furtuni, aici se regasesc!" Versuri de Adrian Mierlusca
Daniela Soros, Romanian Global News
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mai este o şansă !
sau de ce Conţac îl vrea preşedinte tot pe Băsescu
Program TELE'M BOTOŞANI, sâmbătă, 12 septembrie
Adăpători moderne, în trepte, în Flămânzi Deal, Poiana şi Chiţoveni
Vladimir Voronin şi-a prezentat oficial demisia Parlamentului de la Chişinău
Despre unionism, cu calm (I)
90 de ani în slujba Cultului Eroilor
La început de nou an şcolar PF Daniel se roagă pentru educaţia adevărată a elevilor
Steagul românesc de pe turla Primăriei din Sf. Gheorghe, propus ca monument istoric
Noi informaţii referitoare la obţinerea cetăţeniei italiene
Sute de pachete de ţigări oprite din drumul spre piaţa neagră
Horoscop
Timbrul lui Băsescu
Ce face Ţâbu, în lipsă de bani la buget
Zarzavat pentru ciorbe
Aşa cum a învăţat în comunism, Bărculeţ neagă adevăruri evidente
deşi fotografiile suprefectului Viorica Afrăsânei şi constatările DSP-ului o contraziv
Secretele plăcintelor de Stăuceni
Precum în comunism, unele localităţi din judeţul Botoşani zac în beznă
O fată de 19 ani, beată, a colindat Flămânzi-ul la volanul unui Peugeot
Viol fals, în scopul obţinerii de foloase financiare
Medicul va acorda concediul medical, dar verificarea legalităţii o va face poliţistul
este noua măsură propusă de Bazac, ministrul social-democrat al Sănătăţii
Campania de vaccinare a fetiţelor împotriva cancerului uterin se suspendă
Directorul Enache vrea să uşureze Spitalul judeţean de personalul balast
La IŞJ, cinci inspectori au fost daţi afară şi aduşi alţii opt
printre ei socialistul Başno şi ginerele preotului Grigore Diaconu
Noi numiri de directori de licee
Fundaţia „Nicoar㔠a investit în cultură şi artă 43 mii euro
Tonul l-a dat Monica Macovei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog