Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23388
De la 07 Ianuarie 2003
122883455

Dorohoi: Îmbrăţişând cu inima şi cu mintea istoria oraşului

  • 6 September 2012, 23:00
O familie de intelectuali din municipiul Dorohoi – Dorina şi Ilarion Mandachi, cunoscuţi în urbea în care şi-au desfăşurat activitatea preţ de o viaţă, oferă cititorilor o cuprinzătoare lucrare, intitulată Dicţionarul personalităţilor dorohoiene, apărută de curând la Editura „Quadrat” Botoşani.
Cartea cu care autorii „ies în lume”, îndeplinind toate cerinţele catalogării Bibliotecii Naţionale, reprezintă o însumare de biografii ale unor importante personalităţi care s-au născut, s-au format, au muncit sau au reprezentat Dorohoiul în anumite perioade istorice, în general oameni care şi-au legat numele de acest oraş a cărui viaţă spirituală, mai ales, este unanim cunoscută. O parte din materialele ce formează structura acestei lucrări au fost publicate în presa botoşăneană – „Gazeta de Botoşani” şi „Viaţa Botoşanilor” –, dar cele mai multe din prezentările făcute în cele peste 350 de pagini reprezintă o însumare de date realizate pe baza unui amplu studiu, desfăşurat în instituţii, materiale provenite de la diverşi colaboratori, informaţii şi comunicări directe de la interlocutori abordaţi în scopul desăvârşirii unui tot unitar, ai cărui vectori sunt îndreptaţi spre a demonstra că Dorohoiul a fost în permanenţă o vatră prielnică dezvoltării culturii, că de aici au pornit spre glorie numeroase personalităţi despre a căror evoluţie citim în paginile Dicţionarului.
Din totalitatea celor expuse în paginile cărţii, se desprind câteva dintre realităţile ce au vibrat în viaţa economică, socială şi culturală dorohoiană.
O seamă de personalităţi din galeria celor care au administrat urbea s-au remarcat pentru forţa cu care au acţionat epntru dezvoltarea localităţii. De la gospodărirea orăşenească, până la grija pentru funcţionarea şcolilor, de la acţiunile de binefacere până la înfiinţarea învăţământului gimnazial şi liceal, întemeierea Ateneului Român la Dorohoi, toţi au manifestat, în permanenţă, preocuparea majoră pentru înscrierea Dorohoiului pe orbita devenirii şi a modernizării vieţii sub toate aspectele.
Dacă o bună parte din acei care şi-au înscris numele în acest Dicţionar au obţinut o serie de succese în viaţă, ei n-au uitat nici o clipă rolul renumitului Liceu „Grigore Ghica VV”, ai căror profesori de marcă au depus toată puterea lor de muncă pentru ca absolvenţii dorohoieni să se afirme în aulele instituţiilor de învăţământ superior, să devină ei înşişi dascăli de valoare pentru alte şi alte generaţii. Nu este necesar să-i cităm noi. Îi veţi întâlni în paginile Dicţionarului
! Dată fiind evoluţia din punct de vedere social, o mare parte din dorohoieni se află în prezent departe de aceste meleaguri, fiind cetăţeni ai statului Israel. Şi din rândul acestora, în Dicţionar sunt consemnate nume ale unor personalităţi care se simt legate ţinuturile natale, ţin legătură cu cei de aici sau oglindesc în creaţiile lor natura, amintirile şi ataşamentul lor de suflet, evocând oraşul Dorohoi, loc în care s-au născut, au copilărit şi s-au format ca oameni.
Atotcuprinzător, Dicţionarul personalităţilor dorohioiene vine să fixeze în conştiinţa noastră ideea unei continuităţi în viaţa socială şi culturală de pe plaiul botoşănean, subliniind permanenta prezenţă a geniilor zămislite aici, aura lui Eminescu, Enescu, Iorga şi Luchian definind aici România în aceea ce are reprezentativ şi emblematic.
Aşa cum subliniază domnul profesor universitar dr. Gheorghe Macarie, cuvântul său introductiv, „dicţionarul profesorilor Dorina şi Ilarion Mandachi devine un omagiu adus acelora care au asigurat Dorohoiului o temeinică perenitate a permanenţelor sale de cultură şi civilizaţie. Este un omagiu, dar şi un cald şi pios apel la o civilizaţie a aducerii aminte. Sperăm ca ambele să se convertească în valori propulsive pentru reprezentanţii generaţiilor ce vor veni.”
Dumitru Ivan,
directroul Editurii „Quadrat” Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dus cu preşul
Horoscop
Ardealul cere unirea României cu Basarabia
Duminica 9 septembrie marş unionist la Sibiu
Moscova scoate la înaintare agenţii ascunşi în Parlamentul de la Chişinău
Începand cu 2013, Bulgaria va fi mai bogată ca România
Robotul Cheetah aleargă mai repede decât Usain Bolt
Câteva detalii din culisele bătăliei pentru justiţie
Liviu Dragnea urmări penal de DNA
Comunicatul integral al DNA
Încăierare prin replici între Ludovic Orban şi Crin Antonescu,
Orban s-a săturat să tragă la căruţa PSD
Începe seria scumpirilor la gaze şi energia electrică
până la sfârşitul anului, preţurile la gaze vor creste în două rânduri
Tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a încheiat
A trecut frontiera pentru a pescui pe celălalt mal al Prutului
Braconajul în apele Prutului i-a adus dosar penal
Se duce singur în gura lupului
Ioan Rotundu
În loc să dea bani, MS cheamă Spitalul judeţean la analiză financiară
În sfârşit, au aflat şi Inspectorii PC că pâinea neagră este de fapt albă
Angajaţii Psihiatriei se judecă pentru bani cu Spitalul judeţean
Lipsa banilor lasă Spitalul judeţean fără chirurgi
Botoşani: Primarul Portariuc făcut tocăniţă politică de Iavorenciuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog