PBNL – PSD i-a protejat pe judecători iar aceştia le protejează corupţii. Din nou s-a împlinit zicala din vechime „mână pe mână se spală şi împreună obrajii”.
Ca să ilustrez afirmaţiile de mai sus, vin cu două exemple, două dosare penale, aflate pe rolul Tribunalului Botoşani. În anul 2013 la DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani s-a deschis dosarul penal 6D/P/2013 prin care peste 50 de persoane au fost cercetate penal pentru contrabanda cu ţigări, printre care şi actualul primar liberal de Păltiniş, Costel Romanescu.
În data de 13.06.2016, rechizitoriul întocmit sa fost trimis la Tribunalul Botoşani, formându-se Dosarul penal 1414/40/2016. De atunci au trecut 10 ani de la deschiderea anchetei penale şi 7 ani de la trimiterea în judecată. S-au dat termene peste termene iar în data de 21.07.2023 dosarul a rămas în pronunţare.
Surpriza avea să vină la termenul de judecată din 20.09.2023 când s-a decis repunerea pe rol pe motiv că
„Repunerea cauzei pe rol faţă de dispoziţiile Deciziei Recursului în Interesul Legii nr. 15 din 18 septembrie 2023 pronunţată de Înalta Curte De Casaţie Şi Justiţie. Acordă termen la data de 13 octombrie 2023, pentru când vor fi citaţi inculpaţii şi încunoştinţaţi apărătorii angajaţi şi din oficiu. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 20 septembrie 2023.”
Următorul termen de judecată este pentru 11.01.2024. când, cel mai probabil, se va decide că a intervenit prescripţia faptelor.
Un alt dosar care se judecă în stil „festina lente” este cel al fostului secretar de la Primăria Frumuşica, Petru Anton, prins în flagrant cu luarea de mită. Este vorba de Dosarul penal 1560/40/2021. Din luna februarie a.c. acest dosar se află în pronunţare, Au trecut 12 termene şi pronunţarea tot nu s-a dat. Noul termen de pronunţare a fost stabilit pentru 8.12.2023.
Prin Frumuşica se ştie că Anton şi-a rezolvat situaţia şi că nu va fi condamnat. Dacă avem în vedere cele 12 termene rămase în pronunţare nefinalizate, „ceva este putred în Danemarca”.
Să mai avem în vedere că marele dosare de corupţie ajunse la termenul de prescripţie prin tergiversarea judecăţii nu a trezit interesul nici unei instituţii abilitate să declanşeze o anchetă şi să stabilească din ce cauze s-a ajuns la prescripţie.
Niciun judecător, de la nicio instanţă superioară unde s-a produs încetarea procesului prin prescripţia faptelor nu a fost deranjat cu vreo anchetă disciplinară sau judiciară Este lesne de observat că , în priinţa corupţiei, judecătorii au evoluat, intervenţia prescripţiei pe parcursul judecăţii nefiind considerată o formă de corupţie.
Acum avem şi explicaţia de ce marii corupţi, precum liberalul Costel Alexe, fost ministru şi actual pr5eşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, nu sunt înlăturaţi din funcţie. Îi va salva prescripţia şi pe ei., aşa cum i-a salvat ţi pe mulţi alţii.