Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10002
De la 07 Ianuarie 2003
122870069

Dosarul caselor preluate ilegal de la stat de Dobritoiu si alti generali, finalizat de ICCJ

  • DNA cere condamnarea inculpatilor la pedepse de peste 7 ani de inchisoare
  • 23 February 2015, 23:00
Instanta suprema a incheiat, luni, dezbaterile in dosarul locuintelor de serviciu care ar fi fost cumparate ilegal de la stat de fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei, o decizie urmand sa fie luata in luna martie, anunta Mediafax. Dupa incheierea dezbaterilor, instanta a ascultat pledoariile finale ale acuzarii si apararii.
Procurorul DNA prezent la proces a cerut condamnarea inculpatilor la pedepse de peste sapte ani de inchisoare, precum si degradarea militara a acestora.
Avocatii au spus ca la vremea respectiva exista un vid legislativ privind conditiile in care puteau fi cumparate casele de serviciu puse la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale (MApN), astfel ca nu li se poate imputa clientilor lor faptul ca au actionat in beneficiul personal.
Avocatii au aratat ca fiecare dintre cei judecati a platit pentru locuinta cumparata, astfel ca acuzatiile anchetatorilor nu au fundament.
Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz si a stabilit luarea unei decizii in 9 martie.
Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei, persoane care au detinut functii de conducere in MApN la data faptelor, au fost trimisi in judecata de DNA, in septembrie 2013, pentru cumpararea unor locuinte de serviciu, la un pret subventionat, in baza unor declaratii false.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1999-2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.
Traian Pigui ar fi intocmit nelegal adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, prin care i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Floarea Serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Tudor Medar si Gheorghe Rotaru.
"Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat", au scris procurorii in documentul citat.
Totodata, Dobritoiu, Serban, Radici, Nastase, Medar, Rotaru, precum si Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duta si Mihaela Matei au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la MApN, cu incalcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.
"Concret, inculpatii au depus la dosarul de cumparare acte false si astfel, i-au determinat membrii comisiei de vanzare si ai comisiei de auditare in vederea vanzarii, sa-si incalce atributiile de serviciu si sa intocmeasca documente oficiale false, pe baza carora, prevalandu-se de prevederile Legii 562/2004, si-au cumparat locuintele de serviciu in regim subventionat, in conditiile in care detineau sau detinusera, una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala", au aratat procurorii.
Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care: titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei si sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.
Prejudiciul stabilit in acest dosar este de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezinta prejudiciul suferit de Ministerul Apararii Nationale ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar, a fiecarei locuinte si 111.988 de lei este contravaloarea chiriei platita de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi, mai spuneau procurorii.
Ministerul Apararii Nationale se constituie parte civila in cauza, revendicand cei 1.207.670 de lei.
Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand Floarei Serban, lui Radici, Nastase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu si Gonciaruc.
Corneliu Dobritoiu a consemnat la dispozitia organului judiciar suma retinuta ca prejudiciu in sarcina sa, respectiv 15.846 lei, procurorii dispunand ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit in cursul urmaririi penale.
Procurorii au decis sa continue cercetarile, intr-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva, si Cornel Julea, colonel in rezerva.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Piure de legume
Bancul zilei: Lecţie pentru avocatul arogant
Horoscopul zilei
Sistemul politic disfunctional din Republica Moldova ar putea fi un cadou pentru Moscova
PNL critica noul Cod Fiscal
Bogdan Aurescu: Romania nu detine armamentele sofisticate de care are nevoie Ucraina
Sondaj INSCOP: Noul PNL, pe prima pozitie in preferintele votantilor
26% dintre alegatori ar vota pentru un partid nou infiintat
Vasile Blaga: Nu am nicio implicare in afacerea "Microsoft"
Investigatie cu camera ascunsa: Cum sa cumperi un politician britanic
Fostii ministrii Malcom Rifkind si Jack Straw isi ofera serviciile unei companii chineze, pentru sume care ajung la 5.000 de lire pe zi
Hudeşti: Un gest emoţional oferit de elevii şcoli oaspeţilor din Ucraina
Vlăsâneşti: Politica demografică a primaruluiTrufin
Au fugit de Lumea lu’ Rotundu
Ioan Rotundu
Botoşani: Mort judecat, obligat la plată şi supus executării silite
Klaus Iohannis face o vizita oficiala in Republica Moldova, marti si miercuri
Presedintele Klaus Iohannis face, marti si miercuri, o vizita oficiala in Republica Moldova, la aproape o saptamana dupa ce Parlamentul a votat
Cum au trait detentia pe pielea lor Udrea, Voiculescu, Nastase, Voicu, Patriciu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog