Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33992
De la 07 Ianuarie 2003
101981947

Dosarul lui Gabriel Oprea: DNA sustine ca documente privind cheltuielile DIPI au fost distruse dupa demisia Guvernului Ponta

  • Petre Toba, acuzat ca stie din ianuarie despre nereguli, dar nu a luat nicio masura
  • 12 May 2016, 23:00
Documente privind cheltuielile Departamentului de Informatii si Protectie Interna ar fi fost distruse dupa demisia Guvernului Ponta, sustin procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in rechizitoriul prin care Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, si Gheorghe Nicolae, fostul sef al DIPI, au fost trimisi in judecata, potrivit Mediafax. De asemenea, procurorii DNA il acuza pe actualul ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, ca " i s-au prezentat neregulile constatate" pe 18 ianuarie 2016, dar "desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent".
Potrivit rechizitoriului, unul dintre martori sustine ca "aproximativ in luna octombrie 2015, dupa demisia Guvernului in functie si, in consecinta, a ministrului Oprea Gabriel, a fost chemat in biroul secretarului de stat Nicolae Gheorghe, care i-a cerut sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfarsit a anului 2014 si, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015".
Potrivit DNA, denuntatorul i-ar fi explicat acestuia ca pentru a fi respectata procedura de distrugere a documentelor trebuie sa fie respectate mai multe conditii si anume un control operativ efectuat de Comisia de Control nominalizata de ministru si controlul economico-financiar efectuat de Comisia de Audit a Ministerului Afacerilor Interne, conditii care erau indeplinite doar pentru anul 2014.
Ulterior, la cererea lui Nicolae Gheorghe, s-a constituit Comisia de control a DIPI, compusa din aceiasi membri ca si in anul 2014, iar comisarului sef i s-a cerut de catre secretarul de stat sa ia legatura cu seful auditului, in vederea constituirii Comisiei de audit: "Totodata, chestorul Nicolae Gheorghe a intocmit o nota raport prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale D.I.P.I. pentru perioada 2014-2015, nota fiind semnata de catre secretarul de stat, de catre "(.....)", in calitate de imputernicit al presedintelui Comisia de control operativ (a semnat "cu bara" pentru "(...)", aflat in concediul de odihna), de presedintele Comisiei de audit si de un reprezentant al Compartimentul Juridic al DIPI", se mai arata in rechizitoriu.
Potrivit procurorilor, la acel moment, Gabriel Oprea nu mai semna documente in calitate de ministru, astfel ca nota-raport a fost aprobata in numele ministrului de o alta persoana: "Intr-o perioada de aproximativ doua saptamani de la demisia Guvernului si pana la nominalizarea noului ministru de Interne s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, in conditiile in care exista atat controlul operativ, cat si controlul financiar, aferent acelei perioade" insa trei denuntatori au precizat ca "procedura de sesizare si prezentarea generala a obiectului cauzei trebuie indeplinita o alta conditie prevazuta de Hotararea CSAT, respectiv avizul Comisiei de Control Operativ, aceasta Comisie nesemnand niciun document prin care sa avizeze favorabil distrugerea", se arata in rechizitoriu.
Procurorii sustin ca, in final, au fost distruse documente justificative pentru anul 2014, distrugerea vizand doar documentele privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.
Acuzatii grave si la adresa lui Petre Toba
De asemenea, in rechizitoriu procurorii lanseaza acuzatii si la adresa actualului ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, subliniind ca "in data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne in functie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului intocmit in acest sens. Desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind raspunderea materiala a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregatire profesionala".
DNA precizeaza ca la data de 22 ianuarie 2016, din initiativa DIPI, ministrul Afacerilor Interne ar fi aprobat o modificare a unui ordin al ministerului, privind fondurile operative ale DIPI, "prin care a incercat sa reglementeze situatia bunurilor date la scadere. Acest ordin este contradictoriu intrucat, pe de o parte, prevede ca bunurile IT date surselor pentru procurarea de date si care nu mai sunt folosite in activitati informativ-operative nu mai trebuie evidentiate contabil, dar, pe de alta parte, prevede ca trebuie scazute din contabilitate, in masura in care nu mai pot fi recuperate."
Gabriel Oprea, trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata miercuri pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.
In acelasi dosar vor fi judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.
"In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor", sustin procurorii.
Achizitionarea autoturismului s-ar fi realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie, arata DNA.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horea Uioreanu, fost sef al Consiliului Judetean Cluj, condamnat la 6 ani si jumatate de inchisoare cu executare
in prima instanta
Prima sentinta in dosarul santajului de la Antene:
3 ani si jumatate de inchisoare pentru Sorin Alexandrescu, doi ani cu suspendare pentru Camelia Voiculescu / Dan Voiculescu, doi ani de inchisoare
Prognoza meteo pana duminica
Câştigătorii concursului “Prietenii Pompierilor”
Kremlin: Scutul antiracheta de la Deveselu, o amenintare directa la adresa securitatii Rusiei
Bulgaria organizeaza un referendum pentru reducerea la jumatate a numarului de parlamentari
Horoscopul zilei de 13.05.2016
Bancul zilei: Ranchiună sexuală
Botoşani: Răspândacii lui Portariuc oferă mită electorală
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă