Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21611
De la 07 Ianuarie 2003
95601703
Dosarul retrocedarilor:

Peste 43.000 de hectare, retrocedate lui Elie Vlad Sturdza, desi acesta ceruse doar 23.000

  • 15 October 2014, 23:00
Peste 43.000 de hectare de paduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solictase doar 23.000 de hectare, se arata in documente ale anchetatorilor din dosarul in care apar si numele senatorului Ilie Sarbu si cel al deputatului Viorel Hrebenciuc.
Procurorii anticoruptie detaliaza, in documente din dosarul retrocedarilor obtinute de agentia Mediafax, cazul unor suprafete de teren - foste mosii detinute in 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci in proprietate patru mosii: Comanesti, Palanca, Bratulesti si Agas. Dupa decesul sau, mosiile au revenit celor patru copii ai sai, care au fost deposedati de acestea in 1945.
"Calitatea de proprietar deposedat de padure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta si Neculai). In niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se gaseste macar un singur act de natura sa contrazica afirmatia de mai sus, din care sa reiasa ca Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier in anul 1945", se mentioneaza in documentele citate.
Cu toate astea, in 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, prin care, in calitate de mostenitor acceptant tacit al succesiunii defunctilor Maria Mavrocordat (bunica), Dimitrie N. Ghica (strabunic) si Nicolae D. Ghica (fata de care ar fi stranepot de sora), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat in judetul Bacau, care includea si mosiile lui Nicolae D. Ghica.
Solicitarea a fost respinsa, insa Elie Vlad Sturdza nu a renuntat. Un an mai tarziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent si mostenitor al sau, a contestat decizia comisiei si "a formulat cerere de reconstituire in natura a terenurilor forestiere preluate de stat in mod abuziv de la autorul sau Nicolae D. Ghica, decedat in anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere" respective, dupa cum arata anchetatorii, in aceleasi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de aceasta data, astfel ca, la 15 iunie 2006, a facut plangere la Judecatoria Onesti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerand, in plus fata de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna bacauana Dofteana.
Instanta a respins cererea lui Sturdza, motivand ca aceasta nu este sustinuta cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacau, tot fara succes pentru Elie Vlad Sturdza. In aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecatoria Sfantu Gheorghe, care a fost, si ea, respinsa. A urmat un nou recurs, la care, in iunie 2010, judecatorii Gabriel Uta, Lorand Ordog si Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecatoria Sfantu Gheorghe a respins, din nou, actiunea lui Sturdza, acesta a facut o noua cerere de reviziuire, care a fost admisa, la Tribunalul Covansa, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uta si Maria Velican.
Potrivit documentelor din dosarul retrocedarilor, magistratii au dispus atunci "admiterea recursului si reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier si 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru padurile Dofteana si Beleghet, desi la judecarea revizuirii in fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha", renuntand la Dofteana si Beleghet.
Ulterior, Directia Silvica Bacau a formulat o cerere de reviziuire a deciziei Tribunalui Covasna, moment in care, potrivit documente ale anchetatorilor anticoruptie, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si Dan Costin Bengescu, a cautat, a insistat "sa-i determine pe reprezentantii Romsilva sa nu mai faca aparari, pentru ca eliberarea titlului de proprietate sa fie cat mai rapida pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau sa renunte la judecata acolo unde deja s-au demarat procesele civile".
In dosarul retrocedarilor, la DNA Brasov a fost audiat deputatul Ioan Adam, in acelasi scop fiind adusi deputatul Viorel Hrebenciuc, sotia lui Adam, judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.
Tot la DNA Brasov a venit, in acelasi scop, senatorul Ilie Sarbu, urmand sa fie adusi la audieri si printul Paul si printesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".
Procurorii au facut, miercuri dimineata, 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti. Anchetatorii au descins la tribunalele Brasov si Covasna, la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau, si la biroul de avocatura din Brasov al deputatului Ioan Adam.
In acest dosar sunt vizati, pe langa judecatoarea Roxana Adam, si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna, CSM anuntand ca a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a magistratilor.
Printre localitatile in care s-ar fi facut retocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ispita rabinului
Gogonele cu usturoi la oţet
Horoscopul zilei
Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, e audiat la DNA Brasov in dosarul
CSM a incuviintat arestarea preventiva, arestarea la domiciliu si perchezitia imobiliara a 3 judecatori
din cadrul Tribunalului Brasov si a Tribunalului Covasna
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Parlamentarul Ioan Adam are la case si terenuri ca nici nevasta lui nu stie de ele. Declaratiile de avere
Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat de 750 milioane de euro pentru marii consumatori de energie electrica
Ajutorul va fi suportat de micii consumatori
A fost sau n-a fost Victor Ponta intr-o delegatie cu generali si colonei din serviciile secrete aflata in SUA in 1999 pentru a participa la un Forum anticoruptie
Ponta scrie in CV ca a participat la seminar, membrii delegatiei nu-si amintesc sa-l fi vazut
Viorel Hrebenciuc, interceptari in dosarul retrocedarilor
Suntem in plin razboi cu Romsilva! Vom castiga 100%! Suta la suta fac ordine
Achizitiile unui lup tanar din PSD. Cui si pentru ce a dat bani publici primarita Craiovei, Lia Olguta Vasilescu
Grădiniţia Il Girotondo, la zece ani de activitate
Botoşani: Opoziţia majoritară din CJ se răzbună pe primarii puterii PSD
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
APIA Botosani: Comunicat de presă
Exerciţiu în caz de urgenţă la acumularea hidrotehnioc㠄Stânca – Costeşti”
DNA: Prejudiciul in dosarul retrocedarilor depaseste 300 milioane euro
Senatorul PSD Ilie Sarbu, deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam si directorul Romsilva, Adam Craciunescu, sunt urmariti penal
Primari ai PSD, fiţi „bărbată”!
Ioan Rotundu
Botoşani: Cum este părăduit bugetul Primăriei Suliţa (IV)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă