Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3593
De la 07 Ianuarie 2003
122889242

Două ore cu Traian Băsescu

  • 5 February 2009, 23:00
Traian Băsescu este primul preşedinte al României care a venit la românii din Ungaria fără să le promită marea cu sarea. Nu a zis că ne va da sute de mii de euro pentru continuarea lucrărilor la Capela ortodoxă din Curtea Gojdu sau pentru noi construcţii la Bătania, nu ne-a întrebat dacă avem nevoie de cărţi şi, fără să aştepte răspunsul nostru, să ne promită că ne va trimite un camion de cărţi româneşti, cum făceau înaintea lui mulţi alţi preşedinţi, miniştri sau secretari de stat.
Nu ne-a dat nici sfaturi, ce ar trebui să facem, noi românii din Ungaria, pentru a ne păstra identitatea, limba, tradiţiile. Să fie oare Traian Băsescu primul demnitar român care ar fi înţeles că ne-am săturat de promisiunile nerespectate şi ne plictisesc foarte tare sfaturile gratuite, fără nici un fond?
A vorbit însă despre responsabilităţi şi despre datorii. A spus: „trebuie să fim uniţi". Şi nu a spus: „trebuie să fiţi uniţi". Nu ne-a dat lecţii despre ceea ce nu facem bine, ci a făcut un fel de autocritică, şi-a exprimat o dorinţă legată de tot poporul român, oriunde s-ar afla el, în SUA, în Franţa, în Italia sau în Ungaria. „Avem această dificultate în a fi uniţi pentru obiective comune, pentru a ne face vocea auzită în relaţiile cu autorităţile, iar acest lucru poate că veţi reuşi să îl rezolvaţi prin înţelegere şi bună-credinţă", a spus preşedintele României. Pe lângă tot protocolul obligatoriu în astfel de situaţii, a fost deschis şi categoric.
Prin faptul că a fost primul demnitar român, care NU a vizitat Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, a demonstrat clar că România a înţeles că acest for nu a fost ales de români şi nu îi reprezintă pe români. Intervenţia penibilă de două minute a preşedintelui Kreszta i-a putut întări în această convingere pe toţi cei care până acum s-ar fi îndoit. Acesta nu a rostit în faţa preşedintelui României nici un cuvânt, nici un singur cuvinţel despre comunitatea românească, despre problemele sau bucuriile acesteia, ci a vorbit doar despre un singur lucru: proiectele transfrontaliere ale Bătaniei.
Au trebuit să vorbească alţii despre soluţionarea problemei amplasării statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Jula sau despre combaterea etnobusiness-ului, cel mai dăunător lucru pentru comunitatea românească din ultimii zece ani. Nesimţirea lui Kreszta faţă de problemele comunităţii a întrecut iar orice limite.
Traian Băsescu a mai avut un mesaj pentru românii cu care s-a întâlnit la Jula: „loialitatea se datorează statului a cărui cetăţenie o porţi, iar dragostea ţării din care te tragi". Pentru a demonstra că ţara-mamă nu este indiferentă de comunitatea de aici a zis: „Împreună trebuie să găsim soluţii pentru a păstra identitatea acestei mici comunităţi." Deci, nu noi trebuie să rezolvăm acest lucru, nu noi singuri trebuie să ne zbatem pentru a ne reînvăţa limba, a ne păstra identitatea, ci împreună vom soluţiona problema. Este cu totul altceva decât ce ni s-a spus, ni s-a transmis până acum: dacă veţi fi buni români, vă vom ajuta şi noi. Băsescu a inversat problema. Şi credem că aşa este mult mai corect.
Afecţiunea preşedintelui român faţă de comunitate s-a simţit şi când acesta a zis, după intervenţiile unor membri ai comunităţii, că se bucură să audă accentul nostru ardelenesc, pentru că se simte de parcă nu ar fi trecut graniţa. Iar prin faptul că la întoarcerea domniei sale în ţară, în comunicatul dat presei imediat după aterizarea la Bucureşti, a spus că a fost să-i viziteze pe românii din Jula(!), şi nu Gyula sau Ghiula sau Giula, a demonstrat că şeful statului român nu din întâmplare sau din obligaţie a petrecut marţi două ore printre românii din Ungaria.
Pentru Romanian Global News a transmis Eva Iova, redactor sef Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Petrecere caritabilă romanească de Ziua Îndrăgostiţilor
Corneliu Bucur pe urmele lui Badea Cârţan, la Roma
Rezervaţia LiBEARty – raiul urşilor pensionari
E.ON Gaz Distribuţie continuă planurile ambiţioase de investiţii în infrastructură
O singură companie holding E.ON în România
Iulian Urban a pus băncilor căpăstru
Românul şi naşul
Va răspunde Tăriceanu pentru că a înstrăinat ilegal resursele din Marea neagră?
De se vor burzului, îi va răspopi!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor XXIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Se consideră un as al volanului
Ce i s-a micşorat lui Geoană, de mila ţărişoarei?!
Soluţii anticriză s-au sugerat, dar ele vor rămâne simple propuneri
Plăcuţele de înmatriculare murdare, motiv pentru un nou bir financiar
Un proiect întocmit anapoda ţine în loc banii ce deja se află la Piatra Neamţ
Atenţie la produsele contrafăcute!
După promisiunea cu banii europeni, Ţâbuleac promite drumuri europene
A monitorizat prostia lui Egner şi… a constatat că n-are limite
Externalizarea serviciului de bucătărie rămâne o himeră a directorilor de spitale
Concediul pentru creşterea copilului se acordă şi celor din afara ţării
Boc minte. Pensia minimă promisă va fi de la anul
Hoţii la firma de curierat rapid Atlassib
Suprimarea sporurilor va aduce Spitalului judeţean economii
Din temerile sindicaliştilor către prefect
Fundamentalişti portocalii în Vorona Mare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog