Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3405
De la 07 Ianuarie 2003
104750272
Dovezi ale incompetenţei autorităţilor botoşănene,

Conac monument istoric şi parc dendrologic abandonate ruinei

  • Ioan Rotundu
  • 24 July 2022, 21:33
Despre conacul familiei de boieri Mavrocordat situat în satul Strahotin, comuna Dângeni şi Parcul dendrologic care-l înconjoară s-a scris în mod repetat în Jurnalul pentru că ambele obiective sunt declarate monumente istorice protejate prin lege, dar abandonate de autorităţile judeţului ruinei şi furturilor sistematice.
Familia de boieri Mavrocordat este o familie veche de boieri moldoveni care a dat Moldovei şi domnitori. Ramura botoşăneană a acestei familii, prin Jean şi Gheorghe Mavrocordat, a ocupat şi funcţii de prefect al judeţului nostru.
În articolul intitulat „Miliţia nu a murit la Dângeni” publicat în Jurnalul la data de 24 ianuarie 2006 s-a consemnat un scurt istoric (foto 1) al acestei familii de boierim şi a conacului .
Reiau câteva fragmente din acel articol. „În ultimii ani, conacul Mavrocordat din Dângeni a devenit o sursă de materiale gratuite. Unii spun că „beneficiarii” sunt hoţii localnici. Alţii, dar şi datele ecuaţiei, arată către poliţistul Ion Onofriesei. În 1941, respectivul conac a fost atribuit în proprietate indiviză fiilor lui Ioan Gh. Mavrocordat. În 1947, unul din cei trei urmaşi, Constantin, moare. În 1949, prin Decretul 83, imobilul conacului Mavrocordat a fost confiscat. Mai târziu a fost transferat la IAS Dângeni, unitate transformată ulterior în Agrojim SA. După 1962 au decedat şi ceilalţi doi fii ai lui Mavrocordat, Alexandru şi Nicolaie. În 2001 nepoţii lui Mavrocordat au formulat o cerere de retrocedare a conacului. Iniţial cererea le-a fost respinsă. Conacul se afla încă în administrarea societăţii Agrojim, la care AVAB era acţionar în proporţie de 71%. În 2002, în dosarul 206/F/2001, judecătorul sindic declanşează procedura de lichidare judiciară a societăţii Agrojim.”
Conacul este amplasat într-o zonă împădurită declarată parc dendrologic, protejat prin Hotărârea nr.5/1995 a Consiliului Judeţean Botoşani. În 2002, poliţistul Onofriesei, care a fost lăsat să locuiască în conac, a tăiat câţiva dintre aceşti copaci pentru uz personal. Într-o anchetă a noastră, la vremea respectivă, au existat oameni care ne-au arătat chiar şi la ce a folosit poliţistul fiecare dintre arborii tăiaţi.
Poliţistul n-a păţit nimic pentru că nu s-a deranjat nicio autoritate să efectueze cercetările de rigoare şi să stabilească vinovăţiile. Între timp au apărut şi moştenitorii boierului care au solicitat retrocedarea. Şerban Alexandru Dimitriu, din Bucureşti, a devenit proprietar pe o parte din averea boierului, respectiv conacul şi parcul dendrologic. Acesta constatată dezastrul în care ajunsese întreaga proprietate situată în satul Strahotin şi pune o plângere la Poliţe şi arată distrugerile care s-au făcut.
Plângerea era îndreptată împotriva poliţistului locatar al conacului, Ion Onofriesei. Cu toate acestea, în spirit de colegialitate, vinovat a fost găsit, atunci, lichidatorul judiciar al societăţii Agrojim SA Dângeni, avocatul Constantin Dascălu.
La scurt timp toată povestea a fost îngropată în uitare. Nimeni nu a plătit pentru pagubele produse prin tăierea ilegală a arborilor din parcul dendrologic. Poliţistul a continuat să locuiască acolo. Au continuat şi distrugerile şi furturile. Nimeni nu s-a sesizat. Nici măcar poliţistul de sub nasul căruia se fura în continuare.
Iată ce a declarat primarul de atunci al comunei Dângeni, socialistul Stelică Trofin: „La conac se continuă distrugerile. După tăierea copacilor, au trecut la furturile din clădire. S-au scos unele sobe, geamurile, obiecte de mobilier. Se smulge parchetul şi se pune pe foc. Într-o parte a conacului locuieşte poliţistul. Altfel probabil nu mai rămânea nimic. Până şi arhiva a fost furată şi pusă pe foc. Mâine, poimâine, or să ajungă să ia şi acoperişul”
Pricopsit prin moştenire cu nişte bunuri distruse în totalitate, Şerban Dimitriu s-a retras la Bucureşti, abandonând moştenirea. De la această anchetă au vtrecut16 ani ar autorităţile statului împuternicite prin lege să apere bunurile de patrimoniu n-au acţionat în niciun fel.
Declarat bun de patrimoniu şi aflat la poziţia BT-II-m-B-01966 pe Lista bunurilor de patrimoniu existentă în gestiunea Ministerului Culturii, Conacul Mavrocordat este acum o ruină pe care au crescut arbuşti de l-au acoperit aproape integral (foto 2).
Parcul dendrologic este un fel de junglă africană, arbuştii şi lăstărişurile creând o vegetaţie arboricolă de nepătruns. Aleile parcului, cândva locuri de promenadă, au dispărut în hăţişul arboricol. Filmuleţul realizat vineri, 22 iulie a.c., vorbeşte de la sine.
Încă două bunuri de patrimoniu ale judeţului au dispărut pentru că autorităţile statului, conduse de şefi incompetenţi dar pricepuţi în a jefui banul public. Ele mai există doar pe o listă a birocraţiei demolatoare de valori culturale.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 8 – 14 august 2022
Bancul săptămânii: Umor fin cu Dalai Lama
Câtă vreme vom mai răbda să fim umiliţi în propria casă?
Ioan Rotundu
Cum a reuşit Asztalos discriminarea discriminării
Ioan Rotundu
incident filmari piata Dorohoi
Csaba Asztalos îl va cita pe premierul Viktor Orban la CNCD
Ioan Rotundu
Ticăloşie jurnalistică pe seama concursului de vameş şef la Stânca
Ioan Rotundu
„Pui de pe casă” care au adus celebritate localităţi Ciocăneşti
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu: Tezaurul de la Ciocăneşti
Ce salarii au șefii de instituții publice controlate de Parlament / Cât câștigă șefii de la Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, AEP, ASF și Serviciile Secrete
Luminita Pirvu • HotNews.ro
Impostura, boala cu care s-a infestat şi Doina Federovici
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
Protestul anemic al bătuţilor şi umiliţilor
Ioan Rotundu
Seceta a muşcat adânc din veniturile fermierilor botoşăneni
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă