Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18494
De la 07 Ianuarie 2003
76613998
Draftul MCV:

Parlamentul României a limitat accesul publicului şi ONG-urilor la dezbaterile pentru revizuirea Constituţiei

  • 21 January 2014, 23:00
Publicul si organizatiile non-guvernamentale (ONG) au avut doar acces limitat la dezbaterile din Comisia parlamentara de revizuire a Constititutiei Romaniei, constata expertii Comisiei Europene, in draftul Raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie. "Procesul (de revizuire a Constitutiei - n.r.) a fost dominat de lucrul in Parlament, cu oportunitati limitate pentru ONG-uri si public de a se implica in dezbatere in termeni de a vedea cum varietatea de idei avansata ar putea fi tradusa in prevederile constitutionale. (...) De asemenea, (procesul de revizuire - n.r.) trebuie sa fie supus unei consultari largi a partilor interesate, precum si a Comisiei de la Venetia", se arata in proiectul de Raport MCV obtinut de HotNews.ro.
Comisia Europeana mai subliniaza ca revizuirea Constitutiei trebuie sa respecte principiile statului de drept si ale separatiei puterilor in stat.
"Comisia Europeana le-a mentionat in cateva ocazii autoritatilor romane ca procesul de reforma constitutionala trebuie sa fie transparent si sa fie condus in deplina respectare a valorilor care stau la baza Uniunii Europene, inclusiv , in mod particular, a statul de drept si a separatiei puterilor in stat", se mai precizeaza in draftul de Raport MCV.
In context, Comisia Europeana constata ca procesul de revizuire a Constitutiei Romaniei a fost "caracterizat de o lipsa de claritate" in ceea ce priveste pasii urmatori, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca noul prag de validare a referendumului pentru revizuire, redus de la 50% la 30%, se va aplica abia din decembrie 2014.
"Drept consecinta, intregul proces de revizuire a fost pus pe hold, inclusiv discutiile cu Comisia de la Venetia asupra unui nou proiect. De atunci, procesul se caracterizeaza printr-o lipsa de claritate privind urmatorii pasi probabili, si daca intarzierea va permite o dezbatere publica mai larga. Se pare ca procesul din Parlament ar putea incepe in urmatoarele saptamani", mentioneaza expertii europeni.
De asemenea, Comisia Europeana retine ca nu este clar daca vor fi incluse in proiectul de revizuire a Constitutiei o serie de comentarii facute de Consiliul Superior al Magistraturii, care si-a exprimat ingrijorarea fata de unele prevederi ale draftului constitutional, privind sistemul judiciar.
"In iunie 2013, intr-o faza relativ tarzie in acest proces, CSM a fost invitat la dezbaterile Comisiei comune a Senatului si Camerei Deputatilor asupra revizuirii Constitutiei. CSM a profitat de ocazie sa-si exprime ingrijorarile privind anumite noi articole din draftul de amendare a Constitutiei, referitoare la sistemul judiciar. Nu este clar daca aceste comentarii vor fi retinute in viitoarele proiecte", se mai arata in draftul Raportului MCV.
Expertii europeni mai remarca si faptul ca autoritatile romane au dat asigurari ca viitorul proiect d erevizuire a Constitutiei va fi supus consultarii cu Comisia de la Venetia si Comisia Europeana.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca referendumul pentru adoptarea revizuirii Constitutiei se va tine odata cu alegerile europarlamentare din mai 2014.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: La starea civilă
Horoscopul zilei
Ce nu ştie, sau nu vrea să ştie, Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Zona Flămânzi: Primari nemulţumiţi de banii primiţi de la CJ
ANFP şi Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ români
România ar putea livra din 2015 energie electrică Chişinăului
BERD: Creştere economică de 2,4% în acest an, cu riscuri în zona creditării
Ministerul Agriculturii pune la bătaie 15,9 milioane de euro pentru a stimula comasarea micilor producători de lapte
Protest pro-OTV in fata sediului CNA
Un miliard de lei in plus pentru salariile din primarii si consilii judeţene faţă de anul trecut
Fostul deputat PDL Sorin Pandele, condamnat definitiv la 5 ani închisoare pentru corupţie
Cu o zi înainte de Davos, marii investitori afişează cel mai mult optimism din ultimii 5 ani
Percheziţii la Primăria din Ploieşti
procurorii DNA au ridicat documente din sediul instituţiei
Botoşani: Reacţia stupefiantă a celor de la Romtelecom
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă