Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4612
De la 07 Ianuarie 2003
78454153

Dragostea profesoarei Negri pentru cultură a învins prejudecăţile

  • 1 September 2008, 23:00
Luni după-amiază, la Casa de cultură Flămânzi a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Cultural Sportive “Trei Generaţii” care a avut pe ordinea de zi un singur punct: alegerea unui nou preşedinte în locul actualului primar Constantin Pitorac.
Fost iniţiator şi preşedinte al amintitei întovărăşiri culturale, acesta, în noua sa funcţie de prim edil al oraşului Flămânzi, nu mai are timp liber coordonării activităţii asociaţiei, aşa cum a făcut-o în primele luni de activitate a acesteia.
Directorul artistic al asociaţiei, Mihai Atodiresei, după ce s-a referit critic la faptul că „în ultimul timp, cu regret trebuie să o spun, activitatea asociaţiei a fost într-o vacanţă cam mare”, a afirmat că nu-şi poate asuma această responsabilitate datorită „schimbărilor de la locul de muncă, care îmi lasă tot mai puţin timp liber”.
După ce vicepreşedintele asociaţiei, consilierul Toma Lipciuc, a menţionat că „viitorul preşedinte nu trebuie să se teamă că va fi singur şi că deciziile principale vor fi luate în Consiliul Director”, l-a propus pentru funcţia de director pe profesorul Petru Murariu, considerat „omul potrivit pentru a conduce activitatea culturală din oraşul Flămânzi”.
La rândul său, şi acesta a declinat oferta, afirmând că „în calitatea de consultant personal al primarului pe probleme de proiecte europene” îşi petrece mai tot timpul liber în primărie, fiindu-i imposibil să se ocupe şi de activitatea culturală. El a propus-o pentru funcţia de director al asociaţiei, pe profesoara de biologie Camelia Negrii, de la Şcoala de Arte şi Meserii Copălău, care în decursul ultimilor ani s-a implicat foarte mult în activitatea culturală locală.
Într-adevăr, în urmă cu circa 5 ani Camelia Negrii a organizat la Prăjeni, unde preda şi locuia în acea vreme, prima sărbătoare a Dragobetelui din Moldova de Nord, acţiune de amploare deosebită, îndelung mediatizată, inclusiv pe canalele naţionale de televiziune. Tot în acea perioadă, la capătul câtorva luni de muncă, a înfiinţat primul Muzeu Etnografic din zonă, muzeu care, neavând sprijinul primarului Gheorghe Matei, a fost închis după aproape un an iar exponatele, de o deosebită frumuseţe şi valoare etnologică, stocate în saci şi transportate la domiciliul profesoarei.
În anii următori, Camelia Negrii a încercat în zadar să redeschidă muzeul, de data acesta la Copălău, dar nu a găsit înţelegere la fostul primar Mihai Baltă pentru a obţine un spaţiu. A continuat să activeze în branşa culturală, anul trecut înfiinţând un grup de dans modern care a obţinut mai multe premii la concursurile de profil organizate în municipiul Botoşani.
Când alt membru fondator al asociaţiei, profesorul Nicolae Bâldea, a menţionat că noul preşedinte va trebui să aibă în vedere şi activitatea sportivă, Camelia Negrii a explicat că intenţionează să colaboreze cu colegul său, viceprimarul Dan Oloeriu, care este profesor de sport la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, „unde, în curând, va fi dată în folosinţă o modernă sală de sport”.
A mai fost propus şi învăţătorul Gheorghe Lisan, care are o lungă experienţă culturală, mai ales la nivelul ansamblurilor vocale alcătuite din copii. S-a trecut la vot secret. Cu o majoritate zdrobitoare de voturi, profesoara Camelia Negrii a fost desemnată în fruntea Asociaţiei Culturale Sportive “Trei Generaţii”, moment aplaudat cu entuziasm de toţi cei prezenţi.
În zilele următoare Camelia Negrii va prelua toate documentele asociaţiei, urmând ca în perioada următoare să înceapă demersurile necesare organizării punctului cultural maximal al anului, Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, care, la Flămânzi, nu a fost organizat decât o singură dată, în 1999, tot la iniţiativa lui Constantin Pitorac şi a lui Mihai Atodiresei. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXX)
(Ioan Rotundu)
Expoziţia pictorului Simidreanu va putea fi pusă în valoare
Negociatorul şi pistolarul din ”Vine poliţia!”
Măsuri întreprinse pentru reluarea plăţilor prin Programul SAPARD
Ministrul David vrea să-i apere pe poliţişti de nocivitatea grupărilor mafiote
Două medalii şi trei menţiuni la Olimpiada Internaţională de Astrofizică
Poziţia României privind reforma Politicii Agricole Comune
Basarabia rămâne dependentă de relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă
Se pregăteşte să critice blajin Moscova pentru agresiunea din Georgia
Adoptarea limbii de stat şi revenirea la alfabetul latin, primul pas spre independenţă
Basarabia este binecuvântată şi apărată de Patriarhia Română
Durata concediului de maternitate ar putea creşte de la 14 la 18 săptămâni
Învinsă de ţigani la Craiova, Poliţia a atacat în forţă o mie de tineri paşnici
Băncile îşi INTEROGHEAZĂ clienţii români mai rău ca Securitatea
” Nu ne dai fisa medicala ? Nu îţi deschidem cont”
Program Tele'M Botoşani marţi, 2 septembrie
Horoscop
Evreul şi Fiscul
Un festival ce va trebui resuscitat
Ioan Rotundu
Tăriceanu... gol puşcă
Creţu n-a trecut examenul
Se va declanşa lupta împotriva cancerului uterin
Şomerii continuă să refuze locurile de muncă existente
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă