Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33140
De la 07 Ianuarie 2003
106247266

Drama familiei Dumitraş, victimă a abuzurilor mafiei imobiliare

  • Ioan Rotundu
  • 3 December 2019, 19:09
Toader Dumitraş din Botoşani a lucrat înainte de 1989 ca şef la un depozit de electrice. Cu relaţii în mediul producţiei industriale, imediat după 1990, când a apărut moda privatizărilor, a pus bazele Societăţii comer4ciale Crisandi SRL. Cu obiect de activitate comercializarea produselor electrice şi de metalo-chimice, pe care a dat-o în administrare fiicei sale Dorina, căsătorită Ivănuşcă.
În nevoia de a dezvolta afacerea prin accesarea unui credit bancar, întreaga familie a decis ca bunurile imobiliare să fie trecute în proprietatea societăţii. Aşa se face că Teodor şi Elena Dumitraş, părinţii Dorinei Ivănuşcă, au decis să treacă apartamentul proprietate personală în patrimoniul societăţii. Tot în patrimoniul societăţii au mai trecut un teren achiziţionat pe strada I.C. Brăteanu din Botoşani.
În acelaşi timp au concesionat de la Primăria Botoşani un teren în suprafaţă de 396 mp, vecin cu terenul proprietatea societăţii, teren pe care s-au ridicat două imobile înscrise în patrimoniul societăţii Crisandi SRL.
Societatea având un patrimoniu valoros, a accesat un credit de bancă de la Bancpost Botoşani. Numai că inspiraţia de a solicita creditul de la această bancă a fost una total nefericită. Se ştia în Botoşani că Bancpost lucrează extrem de biurocratic cu clienţii şi nu nu-i sprijină, atunci când ajung la ananghie, să depăşească dificultăţile.
Pentru că ratele fixate au fost supradimensionate faţă de capacitatea societăţii de a le rambursa, societatea a rămas restantă cu plăţile faţă de bancă iar aceasta, fără alte concesii, a solicitat declararea societăţii Crisandi SRL în faliment.
Se vorbeşte în Botoşani de mai mult timp că ar exista o mafie imobiliară formată din lichidatorii judiciari, notari şi executori judecătoreşti în sensul că vânzările de bunuri în cadrul executărilor silite se fac fără o publicitate adecvată pentru ca bunurile sechestrate să nu poată fi vândute la prima sau a doua strigare ci la cea de a treia, când cumpărătorul, poate oferi un preţ mult subdimensionat valorii de piaţă. Se mai vehiculează în opinia publică că astfel de bunuri cumpărate cam de aceleaşi persoane sunt imediat revândute la preţul pieţii iar surplusul de câştig se împarte între „partenerii de afaceri”, prejudiciat fiind de fapt cel executat silit.
Nu pot spune că în cazul de faţă a acţionat aceeaşi mafie dar după modul în care s-au derulat operaţiunile de lichidare ba societăţii Crisandi SRL, declarată falimentară, apar unele ciudăţenii.

Prin Sentinţa pronunţată în dosarul nr. 880/40/2011 din 15.11.23011 a Tribunalului Botoşani s-a dispus derularea procedurii falimentului Societăţii comerciale Crisandi SRL Botoşani, lichidator judiciar fiind numit Cabinet Individual de Insolvenţă Dascălu Constantin – Lulu. În cadrul lichidării patrimoniului societăţii, familia Elena şi Toader Dumitraş îşi va pierde apartamentul care a fost scos la vânzare de către lichidatorul Dascălu. Situat pe strada Primăverii din Botoşani, soţii Dumitraş susţin că apartamentul lor a fost vândut cu mult sub preţul pieţei şi al evaluării făcută de Bancpost în cadrul garanţiei depusă de societatea Crisandi.
Sub preţ, susţin soţii Dumitraş, a fost vândut şi terenul situat în strada I.C. Brăteanu din Botoşani. Însă marea dramă s-a produs cu vânzarea a două imobile situate între strada I.C. Brăteanu colţ cu Humăriei, ambele proprietatea societăţii Crisandi, având drept teren înconjurător pe cel concesionat de la Primăria Botoşani, adică cei 396 mp.
Cumpărătorul acestor bunuri este aceeaşi persoană Adrian Bocan, domiciliat în Botoşani pe str. Independenţei.
Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 142/1999/17.04.2019 încheiat la Notariatul public Năstasă Alexandru, lichidatorul judiciar Dascălu, vinde la pachet, lui Adrian Bocan toate imobilele situate pe terenul din strada I.C. Brăteanu – Humărie, inclusiv terenul aferent, fără a se ţine cont că o parte din imobile nu erau proprietatea societăţii iar terenul era concesionat de la Primăria Botoşani, fiind bun public şi nu privat. Preţul întregii tranzacţii a fost de 55 mii euro, „o sumă în bătaie de joc”, după cum s-a exprimat fostul administrator al societăţii Crisandi Dorina Dumitraş, fostă Ivănuşcă, divorţată între timp. Cei mai supăraţi sunt părinţii săi, Elena şi Toader Dumitraş, pentru că ei pe terenul concesionat de primărie au ridicat o bucătărie în care urmau să se mute din apartamentul care nu mai este al lor.
Noul proprietar, Adrian Bocan, a şi intrat în drepturile de proprietate asupra tuturor bunurilor, chiar şi asupra celor pe care Dascălu, potrivit familiei Dumitraş, i le-a vândut abuziv.
Bocan se pregăteşte să primenească acele imobile ca, probabil, să le revândă pe un preţ bun. Numai că fiul Dorinei Dumitraş, George Ivănuşcă, a cerut la Judecătoria Botoşani anularea contractului de vânzare-cumpărare (Dosar nr. 13522/193/2019) pe motiv că lichidatorul judiciar Dascălu a vândut bunuri care nu aparţineau societăţii, inclusiv terenul Primăriei Botoşani. Procesul este în curs de judecată.
Încercând să intre pe terenul concesionat de la primărie, soţii Dumitraş au constatat că întreg terenul a fost ocupat de Bocan cu bunuri ale sale mai mult sau mai puţin utile. Toader Dumitraş a cerut celor de la ISU Botoşani să vină la faţa locului pentru a constata că nu are cale de acces iar în caz de un incendiu nu se poate acţiona de către pompieri. Iniţial de la ISU i s-a promis că vor veni, fiind fixată ziua şi ora. Numai că la acea dată, prezent şi subsemnatul, n-a mai venit nimeni de la ISU. Ceva, sau cineva, i-a împiedicat să-şi facă datoria.
Din filmuleţul realizat la faţa locului se poate vedea cum arată terenul şi imobilele aflate în litigiu, dar făcut stăpân peste ele pe Bocan prin graţia lichidatorului judiciar Lulu – Constantin Dascălu. Iar din fotografie se poate vedea cum soţii Dumitraş stau la poarta care le-ar putea permite accesul pe terenul concesionat de la primărie dar n-o pot face pentru că noul stăpân Bocan nu este de acord.
Cu tupeu, Bocan, prin executorul judecătoresc Sânziana Secrieru l-a notificat pe George Ivănuşcă să elibereze terenul concesionat de la primărie pentru că el este noul proprietar. Este vorba de notificarea din 6.11.2019, fără ca adevăratul proprietar, Primăria Botoşani, să fie notificată asupra a celor ce se întâmplă. Au devenit lichidatorii judiciar, notarii i şi executorii judecătoreşti stat în stat? Se pare că da, de vreme ce s-a putut vinde la notar şi terenul proprietatea primăriei.

Dreptul la replică al cumpărătorului Adrian Bocan
Nu am sustinut niciodata ca acel teren concesionat mi-ar apartine.Ce e drept ,in momentul in care m-am inscris la licitatie domnul Dascalu nu m-a anuntat ca pe perimetrul in care e ingradita proprietatea ar fi doua bucati de teren concesionate de la primarie.
Cu toate acestea , chiar si dupa ce am aflat nu m-a deranjat avand in vedere ca m-a interesat de la bun inceput doar spatiul comercial de la strada I.C. Bratianu ,fara nimic altceva din curte.Important este ca terenul este al primariei insa conform documentelor pe care insusi fostii proprietari le detin , pe documentul de concesiune scrie clar la Art. 3 "In cazul in care imobilele se instraineaza , concesiunea se transfera noului proprietar ".
Dumnealor nu vor decat sa imi denigreze imaginea ,practic sa ma intimideze ca renunt la acele proprietati , lucru care nu o sa se intample intrucat am cumparat legal , am vazut anuntul in ziar , m-am inscris si am castigat licitatia. Precizez ca nu am aflat de drama domnilor Dumitras decat dupa ce am achizitionat deja cladirile.In momentul cand mi-au povestit le-am oferit sansa de a imi restitui DOAR banii pe care i-am platit pe cladiri ,nici un leu in plus , urmand ca a 2 a zi sa ne intalnim sa facem actele.
Precizez ca am sunat-o pe doamna Dumitras a doua zi si i-am dat si mesaj sa ne intalnim sa facem actele dar nu mi-a mai raspuns la telefon . Dupa cca 2 saptamani am aflat ca i-a intentat domnului Dascalu un proces prin care dansii cer anularea actului de vanzare cumparare din cauza ca mi-a fost vandut si terenul concesionat primariei , lucru total neadevarat intrucat in actul de vanzare cumparare scrie clar ca am cumparat 396 metri si nu 600 cat are proprietatea, diferenta de 204 mp fiind terenul concesionat.
Imediat dupa ce am aflat de proces si de faptul ca domnii Dumitras nu mai doresc sa isi rascumpere cladirile, mi-am continuat planurile initiale privind renovarea cladirilor unde intentionez sa ma mut pana vara viitoare. Mentionez ca in acest moment nu am cum sa le mai vand domnilor Dumitras proprietatile intrucat in cele 2 luni de cand m-am apucat de renovat am investit o suma importanta cladire, pe care as pierde-o intrucat domnii Dumitras doresc sa imi achite doar suma de 55.000 euro cat au costat cladirile nu si costurile pe care le-am avut cu intocmirea documentelor de vanzare cumparare sau cu renovarile, lucru cu care nu sunt de acord .
Inca un aspect pe care l-am remarcat cand am citit stirea dvs consta in faptul ca ati scris ca as avea "antecedente psihice" , aceasta nefiind decat o aberatie jignitoare menita sa ma denigreze , lucru pe care va rog sa il corectati in stirea dvs. Nu am avut antecedente psihice niciodata , sunt un simplu cumparator de buna credinta , in locul meu putand fi oricine ar fi citit anuntul si i-ar fi placut imobilele scoase la licitatie.
Adrian Bocan


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Ardeleanul şi antichităţile
hHoroscopul săptămânii 2 – 8.12.2019
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 29 noiembrie 2019
Liberalii se cotonogesc unul pe altul şi împreună partidul
Ioan Rotundu
Ziua Naţională sărbătorită la Darabani
Aflaţi cine sunt cei care au confiscat demnitatea săvinenilor
Ioan Rotundu
Începând de astăzi se pot depune cererile pentru acordarea tichetelor sociale
Epigrama săptămânii
Ioan Mamaische
Ionică Nechifor lăsat de executorul judecătoresc fără maşină la scară
Ioan Rotundu
Sfaturile preşedintelui Iohannis şi surzenia liberalilor
Ioan Rotundu
Ticăloşii din PNL Botoşani mai ticăloşi decât cei din PSD
Ioan Rotundu
O nouă ticăloşie marca PSD – ALDE: mită pentru jurnalişti
Ioan Rotundu
Magia Sărbătorilor cuprinde Botoșanii
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 6.12.2019
Primăria comunei Mihai Eminescu: N ATENTIA CETATENILOR
Lumea lu' Rotundu: Eroi sau şarlatani?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă