Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6310
De la 07 Ianuarie 2003
68486545

Dramă medicală (II)

  • 28 February 2011, 23:00
La Botoşani, vizate să-şi piardă personalitatea juridică şi să devină secţii ale Spitalului judeţean Botoşani sunt spitalele de obstretică-ginecologie, pediatrie şi TBC. Am discutat cu managerii acestor unităţi spitaliceşti şi iată ce-am aflat.
Maternitatea, nodul din gâtul sucevenilor
Maternitatea Botoşani este condusă de medicul Maria Olaru. Unitatea stă bine financiar şi n-are probleme cu calitatea actului medical prestat. În schimb are o problemă cu cei din Suceava.
Graţie actualului guvern P.D.-list, un medic ginecolog de la Maternitatea Suceava, un anume Irimia, a fost promovat secretar de stat în ministerul Sănătăţii. Omul a venit la Botoşani, dar nu ca să viziteze Maternitatea ci ca să pregătească terenul pentru desfiinţarea ei.
Maternitatea din botoşani este superioară celei din Suceava şi ca dotări şi ca medici de specialitate. Femei din judeţul Suceava preferă să vină şi să nască la Botoşani, pentru că la Suceava au fost şi sunt multe probleme de malpraxis. Transformarea Maternităţii în secţie ar duce la reducerea numărului de paturi, a specialităţilor de profil şi, implicit, a medicilor de specialitate, măsuri menite să dea superioritate Maternităţii sucevene.
Şi Maternitatea Botoşani a beneficiat de modernizări în valoare de zeci de miliarde de lei, dar toate aceste investiţii nu mai contează când este la mijloc vorba de o rivalitate pe viaţă şi pe moarte. Numai că viaţa este asigurată la Maternitatea Botoşani iar la cea din Suceava moartea se simte acasă la ea.
Pediatria, nodul din gâtul ministerului
Dacă Irimia a pus gând rău maternităţii, ministrul Ceke a pus gând rău pediatriei. Cică spitalul trebuie transformat în secţie a Spitalului judeţean că aşa impun nişte norme europene. Totul este fals. Ca Spitalul judeţean Botoşani să primească autorizaţie de spital cu rang european trebuie să aibă secţie de pediatrie. O are în cadrul secţiei de boli contagioase aşa că nu mai are nevoie de spitalul de Pediatrie. Realitatea este alta. Prin transformarea în secţie, pediatria va pierde din numărul de paturi şi chiar asta se doreşte.
Potrivit managerului medic Lidia Mihalache, spitalul merge bine financiar, nu are datorii şi s-a modernizat preţ de peste un milo0n de euro. Cine a urmărit reportajul Dramă medicală II a putut vedea gradul de modernizare al spitalului. Oare cui îi pasă? Am mai spus-o, ministrul Ceke deşi este medic, nu operează cu oameni ci cu cifre statistice. Taie de oriunde i se pare că trebuie tăiat.
Ce spunea Mimor?
Am discutat şi cu medicul Ovidiu Mimor, directorul Spitalului judeţean Botoşani. El susţine măsurile ministerului, susţinând astfel politica Guvernului Boc, graţie căruia se află în funcţie. Mimor nu vede vreo scădere a calităţii actului medical dacă Maternitatea şi Pediatria vor deveni secţii în subordinea sa.
În schimb n-a pomenit nici o vorbă despre cum va putea manageria un mastodont medical care va deveni Spitalul judeţean. Când am adus vorba de reducerea numărului de paturi, Mimor s-a făcut foc. Cică nu este adevărat că asta se urmăreşte. Numai că după ce a fost difuzat reportajul, vorbele sale au fost contrazise chiar de ministrul Ceke, care a anunţat noi reduceri de patru la Botoşani.
Cu medicul Mimor dialogul a decurs într-o notă de aroganţă a acestuia, semn că se crede salvatorul sistemului sanitar din Botoşani, uitând prea repede cum într-un mandat anterior a îndatorat spitalul la peste o sută miliarde de lei vechi. Mimor uită, sau nu vrea să ştie, că cei spitalizaţi cumpără medicamente, cumpără materiale sanitare. I-am promis că voi realiza un reportaj pe această temă şi-i voi aduce dovezi.
Genocid medical
Cu gir ministerial

Prin desfiinbţarea acestor spitale ministerul urmăreşte reducerea numărului de paturi, un angajament al Guvernului Boc către FMI de a reduce 5.700 de paturi. Nu interesează pe nimeni că desfiinţarea acestor spitale va duce la creşterea gradului de mortalitate, la scurtarea zilelor bolnavilor cronici. Pe ministrul Ceke nici nu-l interesează, de vreme ce genocidul pe care-l promovează îi vizează pe români şi nu pe ungurii săi, aflaţi la adăpost de reforma sanitară pe care o promovează.
Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani nu vede cu ochi buni decizia ministerului dar n-are mijloace de a se opune. Ministrul Ceke are o pârghie greu de blocat. Dacă spitalele nu se supun deciziei ministerului, din luna aprilie ele nu mai primesc finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Cum bugetul CJ nu permite acoperirea cheltuielilor de funcţionare a acestor unităţi spitaliceşti, preşedintelui Ţâbuleac nu-i mai rămâne decât să se supună.
ţDe soarta celor trei spitale din jude’ nu-i pasă nimănui. Cei de la DSP tac şi sunt bucuroşi că nu se ia nimeni de postul pe care-l ocupă. Preşedintele Ţîbuleac are mâinile legate de finanţarea CAS. Primarii sunt prea mici într-un război aşa de mare cu ministrul Ceke.
Sub guvernarea portocalie, împotriva pacienţilor de rând s-a declanşat un întreg genocid. Dar va veni şi vremea când cei care au declanşat acest genocid vor răspunde pentru faptele lor. Şi sper că judecata lor este pe aproape. De menţionat că în spetele acestor măsuri drastice aplicate bolnavilor botoşăneni se află medicul Rodica Huţuleac, directorul CAS Botoşani, care n-a mişcat un deget să apere interesele judeţului şi care a aplicat cu mult zel deciziile aberante ale ministerului Sănătăţii. Să nu-i uităm numele şi să i-l rostim atunci când va fi momentul oportun.
Niuci dacă am învăţa lima maghiară zot n-am scăpa de acest genocid pus la cale de guvernarea portocalie şi UDMR. Este concluzia mea.
;b:Ioan Rotundu;-b:

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Regrete PSD-iste la schimbarea lui Cristian Achiţei
noul vicepreşedinte este Mihai Aroşoaie
Suspendarea lui Traian Băsescu, un obiectiv realist
Protocolul coaliţiei de guvernământ ar putea fi semnat miercuri
la Palatul Parlamentului
Câştigător prin KO, Traian Băsescu!
I.S.U. Botoşani vizitat de zeci de copii şi adulţi
Proteste privite cu dispreţ
Ioan Rotundu
IŞJ caută ţapi ispăşitori în rândul directorilor de şcoli
CNAS inventează noi criteriiîn aprecierea muncii medicilor de familie
Profesorul Ioan Strujan, un nou consilier judeţean
Consilierii judeţeni s-au certat de la RMN
Din martie, plătim şi pierderile de apă din casele vecinilor de bloc
Dacă îţi faci treaba şi eşti performant, noul Cod al Muncii te apară
românii îşi vor găsi mai uşor de muncă
Primării ameninţate cu procese
Adrian Năstase a mai schimbat un judecător din dosarul Zambaccian
Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie
Kelemen Hunor va privilegia interesele UDMR şi mai puţin interesul naţional
CNSAS: Ducu Bertzi ar fi fost colaborator al Securităţii
„Lacul cu nuferi” la mâna consilierilor USL
Libienii mă iubesc. Ar fi în stare să moară pentru a mă apăra
Occidentul ne-a abandonat în lupta împotriva teroriştilor
Horoscop
Bancul zilei: Ardeleanul în tren
Sindicatul IMPACT Botoşani - felicitare 1 Martie
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani - felicitare de 1 Martie
Felicitare PDL - 1 Martie
Felicitare 1 Martie - Primăria Botoşani
Caricatura zilei: Băsescu şi Gadafi
Miting de formă pe străzile municipiului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă