Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24853
De la 07 Ianuarie 2003
76738232

Drame HIV/SIDA ştiute doar de medici

  • 22 July 2008, 23:00
Botoşănenii care vor să îşi efectueze teste de depistare a virusului HIV nu mai trebuie să scoată bani pentru o astfel de analiză. Reprezentanţii Serviciului epidemiologic din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) susţin că au fonduri suficiente, cel puţin pentru următoarele trei luni, pentru a efectua, gratuit, astfel de teste. "Programul HIV-SIDA este un program naţional, cu finanţare de la bugetul Ministerului Sănătăţii. Prin acesta se asigură fonduri pentru depistarea persoanelor infectate. Avem fonduri suficiente la nivel de judeţ pentru a suporta astfel de teste gratuite", susţine medicul Ecaterina Chihaia, epidemiologul şef al judeţului.
Şi până acum, anumite categorii de persoane beneficiau de teste de depistare a virusului HIV, fără a le plăti. Din această categorie făceau parte femeile gravide, persoanele care au suferit transfuzii sanguine, şoferii de cursă lungă, persoanele care declarau că au avut mai mulţi parteneri sexuali şi cele cărora medicii le recomandau un astfel de test pentru că suspicionau prezenţa virusului. Cel puţin până la sfârşitul verii vor putea să îşi efectueze teste gratuite şi alte categorii de persoane. Mai exact, orice locuitor al judeţului care doreşte să îşi efectueze un astfel de test, cu excepţia celor care au nevoie de această analiză pentru fişe medicale de încadrare, pentru plecare în străinătate sau pentru căsătorie, se poate prezenta la laboratorul din cadrul Inspectoratului de Sănătate Publică pentru testare gratuită.
Cei care solicită efectuarea testului pentru încadrare, căsătorie sau pentru plecarea în străinătate vor plăti testarea. În doar primele şase luni ale anului, în judeţ au fost luate în evidenţă nouă persoane infectate cu HIV. Cadrele medicale spun că tot atâtea persoane infectate cu HIV au fost depistate în judeţ în întregul an 2007. Două dintre femeile care au aflat în acest an că sunt purtătoare de virus HIV au primit această veste înainte de a-şi aduce copiii pe lume. Iar una dintre gravide a primit vestea cu puţin timp înainte de a naşte, astfel că medicii nu au mai avut cum să îi administreze tratamentul care se recomandă în astfel de situaţii pentru protejarea fătului.
Cadrele medicale susţin că nu sunt puţine cazurile în care femeile gravide ajung în Maternitate fără să îşi fi efectuat în cele nouă luni de sarcină testul de depistare a virusului HIV, chiar dacă analiza este gratuită. „Una dintre gravidele depistate cu HIV a urmat tratamentul pentru protejarea fătului, însă la cealaltă s-a aflat prea târziu. Din fericire, cei doi sugari născuţi în acest an din mame seropozitive par să nu fie infectaţi. Deocamdată ei au anticorpii de la mame, dar alte semne îngrijorătoare nu prezintă. Abia pe la un an şi jumătate se va putea spune cu siguranţă dacă sunt sau nu infectaţi”, precizează un cadru medical din Serviciul epidemiologic al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP).
Celelalte şapte persoane care au intrat în ultimele luni în rândul persoanelor infectate cu virusul HIV au aflat că sunt seropozitive după testele efectuate în spitale, după anchetele epidemiologice sau la analizele obligatorii dinaintea căsătoriei. Potrivit reprezentanţilor Serviciului judeţean epidemiologic, în Botoşani sunt luate în evidenţă la această dată 207 persoane cu HIV/SIDA. (Ana Brădişteanu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul italian de interne vrea expulzări în 48 de ore fără acordul judecătorilor
Vizita Ambasadorului României în Canada la românii din Saskatchewan
Trei români au fost primiţi de către ministrul de interne al Italiei
Modalităţi de obţinere a cetăţeniei italiene
Arestaţi la domiciliu
Noi controale pe capul medicilor de familie
Şmecheriile practicate de patroni cu salariaţii angajaţi pe subvenţie
Program Tele'M Botoşani miercuri, 23 iulie
Îşi motivează absenţele de la lucru cu certificate medicale îndoielnice
Logică de profesoară blondă
Horoscop
Italia oferă salarii mari pentru o anumită profesie
Despre onorarea reţetelor compensate Oprişanu are părerea sa
Comentariul comentariilor (CLI)
(Ioan Rotundu)
Vrerea lui Ţâbuleac nu este şi cea a consilierilor judeţeni
noul preşedinte vrea să aibă la dispoziţie cinci consilieri personali
Deşi Drăguş se crede profesor, Ţurcanu şi Conţac nu vor să-i fie elevi
A investit aproximativ 60.000 lei în şantierul arheologic de la Vorniceni
piese de ceramică de acum 5 – 6 mii de ani, descoperite la Vorniceni, vor fi expuse la Vatican şi în Polonia
Guvernanţii îşi aduc aminte de săracii Botoşanilor
Rapsozii Botoşanilor vor urca pe scena Festivalul „Cerbul de Aur”
Vor şti poliţiştii să utilizeze calculatorul, sau îl vor lăsa în cutie?
Gheorghe Sorescu trece azi prin proba de foc
S-a săturat de incompetenţii de la CAS
Porcăieli ca la uşa cortului
Ioan Rotundu
Anunţ important!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă