Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20529
De la 07 Ianuarie 2003
77565574

Drapelul secuiesc, ridicat pe clădirile statului român

  • 30 October 2008, 23:00
Dupa incercarea timida a Prefecturii Harghita de a inlatura steagul secuiesc de pe frontispiciul Primariei Gheorgheni, drapelul albastru-auriu al secuilor a aparut, recent, si pe fatada Primariei Municipiului Miercurea Ciuc. Potrivit primarului urbei, fostul deputat UDMR Raduly Robert Kalman, folosirea simbolurilor sunt necesare in Tinutul Secuiesc, iar steagul secuiesc este unul dintre aceste simboluri. In opinia primarilor si a presedintelui CJ Harghita, arborarea steagului secuiesc este perfect legala. Si asta in conditiile in care, oficial, reprezentanti ai Prefecturii au solicitat scoaterea de pe frontispiciul cladirilor administratiei locale a steagului secuilor. Cererea Prefecturii nu a fost luata in seama in nici una din localitatile in cauza. Culmea tupeului, saptamana trecuta, drapelul secuiesc a fost arborat pe fatada Primariei Miercurea-Ciuc, cu ocazia vizitei lui Solyom Laszlo, presedintele Ungariei. Acesta a avut chiar o intrevedere cu omologul sau roman, Traian Basescu.
In ciuda scandalului iscat intre prefectura judetului Harghita si Primaria municipiului Gheorgheni, din cauza arborarii steagului secuiesc, drapelul buclucas a aparut recent si pe frontispiciul Primariei Miercurea Ciuc. Viceprimarul urbei, Antal Attila, spune ca arborarea acestui steag nu este ilegala. „Am arborat steagul secuiesc alaturi de steagul Romaniei, cel al Uniunii Europene si cel al orasului, pentru ca asa am crezut ca este bine. E treaba noastra. Nu consideram ca ar fi ilegal”, a declarat Antal pentru „Gardianul”. Acesta a mai adaugat ca, daca prefectura Harghita va solicita inlaturarea steagului, „vom analiza motivele, dupa care vom hotari daca il vom inlatura sau nu”.
Arborarea steagului secuiesc, cerută de CNS
La sfarsitul lunii august anul acesta, presedintele Consiliul National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a solicitat in scris primarilor din judetele Covasna, Harghita si Mures sa oficializeze folosirea drapelului albastru-auriu al secuilor prin arborarea lui pe frontispiciile primariilor si institutiilor din subordinea administratiilor publice locale. Liderul CNS a mentionat ca pe fatada Primariei Gheorgheni din judetul Harghita a fost arborat deja acest steag, iar modelul trebuie urmat.
„Este o chestiune simbolica, de suflet, pentru maghiari”, a declarat, atunci, vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba. Prefectura Harghita a solicitat in repetate randuri inlaturarea steagului, dar, in ciuda acestui fapt, drapelul se afla si in prezent pe portdrapelul Primariei Gheorgheni. Primarul urbei, Mezei Janos, spune ca nici nu se gandeste sa inlature steagul, chiar si daca va fi sanctionat contraventional de Prefectura Harghita. „Steagul, deocamdata, este acolo. Nu vad nici o ilegalitate in arborarea steagului secuiesc. E adevarat ca m-au cautat cei de la Prefectura si mi-au explicat ca arborarea acestui steag e ilegala. Si eu am studiat legea, insa nu vad nici o ilegalitate. In concluzie steagul va ramane, chiar si daca voi fi amendat de catre Institutia Prefectului Harghita, deoarece, inca o data va spun, eu nu vad nimic ilegal. Potrivit legii, in ambele parti ale stemei Romaniei trebuie sa se afle tricolorul romanesc. Am facut schimb de locuri, iar acum, pe margine apare steagul secuilor, exact ca si steagul UE”, a declarat pentru “Gardianul” primarul municipiului Gheorgheni.
Prefectura Harghita insistă pentru respectarea legii
Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, este de parere ca acea „confectie textila” trebuie inlaturata si considera ca legea trebuie sa fie respectata de toata lumea. „Am desemnat o persoana care sa se ocupe de aceasta problema, in persoana consilierului Marcel Voaides. Acesta trebuie sa ia legatura cu toate primariile care sunt in aceasta situatie si le va cere sa inlature acel steag. De fapt, nu exista steagul secuilor. Acea confectie textila nu are nici o definitie. Atata vreme cat nu este steagul unui stat, nu poate fi arborat langa drapelul de stat al Romaniei, nici macar pentru ocazii deosebite”, a afirmat Constantin Strujan. Consilierul prefectului Marcel Voaides a declarat pentru “Gardianul” ca a verificat primariile din Gheorgheni si Ciumani, urmand a se intalni si cu primarul din Miercurea Ciuc pentru a le explica starea de ilegalitate in care se gasesc. „In fond nu ai ce sa le faci, avand in vedere ca acel steag nici macar nu e drapelul unui stat, deci nu reprezinta nimic”, a declarat Voaides.
Comuna Ciumani – un fel de stat în stat
Drapelul albastru-auriu este arborat, inca din anul 2005, pe toate cladirile publice, si in comuna harghiteana Ciumani, tot la indemnul CNS. In aceeasi perioada, la intrarea-iesirea din comuna au fost amplasate tablite cu inscriptia runica a localitatii, scriere folosita de secui. Si presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a acceptat propunerea CNS de arborare in sala de sedinte a steagului secuiesc. Presedintele CJ spune ca acest steag este reprezentativ pentru judet si ca nu incalca legea romana. Drapelul respectiv se afla langa steagul Romaniei de la depunerea juramantului de catre Borboly si poate fi vazut atat la fiecare sedinta CJ, cat si la colegiile prefecturale prezidate de prefectul Harghitei, Constantin Strujan, sau atunci cand sunt primiti diversi oaspeti. Mai mult, Consiliul Judetean (CJ) Harghita, potrivit noii organigrame, a aprobat infiintarea, printre alte noi posturi, si a unui post de consilier pentru activitati in Tinutul Secuiesc, in ciuda faptului ca aceasta unitate administrativ-teritoriala nu exista.
CNS, inexistent din punct de vedere legal
CNS este o organizatie neinregistrata juridic, infiintata in anul 2003 la Sfantu Gheorghe cu scopul declarat de a milita pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc. Demersurile acestei organizatii au starnit in ultimii ani numeroase reactii din partea mai multor reprezentanti si societatii civile romanesti, printre care si Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita, ce reuneste 13 organizatii non-guvernamentale, care a aratat ca referendumul pentru autonomie este anticonstitutional, deoarece, potrivit legii fundamentale, nu pot fi supuse revizuirii, deci nu pot face obiectul unui referendum, caracterul national, unitar si indivizibil al statului roman, integritatea teritoriala, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala a statului. Punctul de vedere al Forumului civic este impartasit si de partidele politice romanesti din judetul Covasna, care s-au pronuntat in repetate randuri impotriva demersurilor ce vizeaza izolarea ori segregarea judetelor Covasna, Harghita si Mures, locuite preponderent de maghiari.
Daniela Munteanu, Gardianul
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Curtea cu Juraţi - o necesitate pentru sistemul juridic din România
Program SPORT 1 ( săptămâna 45/2008 )
Horoscop
Explicaţia Bubulinei
Ucraina se teme de România, în timp ce Rusia lucrează la dezmembrare
România sub asediu
Ambasada Ungară atacă la baioneta publicaţia "Curentul"
Preşedintele Bush interpelat de comunitatea românească din America
Patriarhia Română nu recunoaşte caterisirea părintelui Boian de către BOS
CRIMINALII de la CNADNR au omorât o familie întreagă
haideţi să le răspundem şi noi pe măsură
Drumul care continuă să rămână ghimpele comunelor Coşula şi Copălău
Votaţi canidatul cu cele mai mari şanse de reuşită!
Votează "Omul tău!"
Votaţi paza bună, care să ne ferească de primejdia rea!
"Cancerul la sân - actualităţi şi perspective"
Cu BMW-ul în livadă
850 de imagini adunate de Vasile Şoimaru cu români şi pentru români
Încă o sală de sport pentru botoşăneni
N-a avut rezultate politice, n-are nici caracter
Vom plăti 394,35 lei gigacaloria la iarnă
Indianul mai are un pic de tăiat din „Forma”
Pană s-a molipsit repede de la contracandidaţii săi… să mintă frumos
nici n-a călcat bine prin Botoşani, că deja s-a pus pe fapte marimai trebuie să-şi găsească şi naivii care să-l creadă
Nici cu trădătorul alături, Ţâbuleac n-a obţinut ce şi-a dorit
Votând tinereţea, votaţi schimbarea!
Cadrele din învăţământ vor „vacanţă prelungită”
Se vrea închiderea laboratorului de analize din spitalul judeţean
Nu dau semne că s-ar teme de amenda lui Ţurcanu
Băsescu spune una, ministrul Nicolaescu vine cu alta
Voturile pierdute la profesori le vor recupera mai mult decât dublu de la părinţi
Tăriceanu s-a pus bine şi cu elevii de liceu
Liberalii vor să ne vindece de „portocalită”
cu doi medici candidaţi, promisiunea lor politică ar putea fi îndeplinită
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă