Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15400
De la 07 Ianuarie 2003
122875467

Drumul spre “Serbările pădurii”, un drum al ruşinii

  • 2 September 2008, 23:00
Ieri, am trecut pe la primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan, pe care n-am apucat să-l vizitez în acest an. Prezenţa mea în biroul primarului avea un scop bine definit. Voiam să mă informez asupra programului de desfăşurare a Serbărilor pădurii, eveniment care are loc an de an în ziua de 8 septembrie, zi în care creştinii ortodocşi sărbătoresc „Naşterea maicii Domnului”.
Pe primar l-am găsit extrem de necăjit, şi avea de ce să fie! Drumul care vine dinspre Botoşani şi duce la Mănăstirea Vorona, loc unde se desfăşoară evenimentul, a ajuns într-o stare jalnică. Iar cei care l-au adus în această stare sunt constructorii din Botoşani, dar şi, culmea, drumarii.
Conceput pentru a rula maşinile de maxim 10 tone, pe acest traseu circulă maşini des peste 20 de tone. Iar tonajul lor a spart asfaltul, a spart structura de rezistenţă şi a creat gropi imposibil de trecut cu autoturismele joase.
Autorii acestui dezastru sunt, în parte, cunoscuţi. Este vorba de societatea ieşeană „ALDP”, care transportă balastru de la cariera din Liteni şi-l împrăştie pe drumurile judeţene unde execută lucrări. Acestor maşini de mare tonaj li se alătură cele care transportă balastru pentru preparat betoanele necesare ridicării mall-ului din centru Botoşanilor.
„Nu mai ştiu cum să acţionez. Maşinile de mare tonaj ale ALDP Iaşi, maşini din Bacău şi Galaţi, care transportă balastru spre Botoşani au sfărâmat pur şi simplu drumul. Nu ştiu cum mă voi prezenta în faţa oamenilor care vor veni la Serbările pădurii cu maşinile. Iar drumul a fost stricat din acest an, de când s-au început lucrările la mall Botoşani” – susţine primarul Aurel Ştefan.
Ne-am convins că are dreptate, pentru că în numai jumătate de oră, cât noi am staţionat prin centrul Voronei, au trecut în ambele sensuri peste 10 maşini de mare tonaj, dintre care 5 cu inscripţia „ALDP” . Primarul a luat legătura cu Geanina Pintilie, directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani, instituţie aflat în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, solicitându-i să intervină pentru a repara drumul, pentru că acest drum face parte din categoria celor judeţene şi intră în întreţinerea acestei Direcţii. Solicitarea sa n-a prea fost tratată cu seriozitate, deşi Serbările pădurii bat la uşă, iar la eveniment vor participa echipe de dansatori şi de muzică populară din ţară şi din străinătate.
Ieri, câţiva muncitori nivelau în dorul lelei nişte piatră spartă, dar în Vorona Centru, restul drumului fiind desfundat într-un hal fără de hal. Primarul a încercat să stopeze circulaţia maşinilor peste capacitatea de 10 tone, şi a cerut sprijinul Poliţiei rutiere de la Botoşani. Numai că atunci când poliţia a început controlul, şoferii s-au avertizat unii pe alţii şi s-au pitit prin zona Joldeşti sau în porţiunea de pădure şi au staţionat până ce controlul a încetat. Poliţiştii de la comună n-au în dotare mijloacele tehnice de a stabili fără putinţă de contestare capacitatea maşinii. Aşa că şoferii le râd în nas şi-şi văd de drumul lor.
„L-am rugat pe domnul preşedinte al CJ, Mihai Ţâbuleac, să mă ajute. Dumnealui mi-a spus că nu poate şi nu m-a crezut că drumul a fost stricat din acest an de către maşinile ALDP şi cele care aprovizionează cu balastru construcţia mall-ului” – a ţinut să precizeze primarul, stresat de Serbările pădurii, la care sunt aşteptaţi să participe câteva mii de persoane.
Între timp preşedintele Ţâbuleac a plecat în concediu, iar luni, săptămâna ce vine se vor desfăşura Serbările pădurii. Probabil că preşedintele Ţâbuleac, dacă n-a plecat spre zări străine, va fi prezenta la slujba de la Mănăstirea Voronei. Ocazie cu care va putea constata personal starea în care se află drumul.
Mănăstirea Vorona este un punct turistic reprezentativ pentru judeţ. Turişti din întreaga ţară, din străinătate, vin aici să viziteze mănăstirea, pentru că aşezământul medieval este o carte de vizită a judeţului extrem de importantă. Mai în glumă, mai în serios, i-am spus primarului Ştefan să-l invite la Serbările pădurii pe preşedintele Traian Băsescu. Îi garantez că într-o zi şi-o noapte drumul va fi proaspăt asfaltat, iar preşedintele Ţâbuleac îşi va întrerupe concediul pentru a supraveghea personal reparaţiile.
Nu cred că sugestia mea va prinde viaţă, dar autorităţile de la nivelul judeţului trebuie să găsească bani şi să refacă drumul, pentru a nu mai fi ruşinea ţării. Totodată, dacă drumul nu va fi întărit pentru a rezista maşinilor de tonaj mare, atunci să se interzică circulaţia acestora. În judeţ mai sunt şi alte balastiere, nu numai cea de la Liteni. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ela Prodan s-a căsătorit c-un oficial
Magda s-a plimbat la Acropole şi şi-a sărbătorit ziua de naştere în Portugalia
68 de ani de la Dictat. Mărturii despre masacrele de la Ip şi Trăznea
Nou atac al Rusiei împotriva intereselor româneşti în Basarabia
Va lovi Occidentul elita rusă în cel mai sensibil loc?
Comunitatea românească din Ucraina trage încă un semnal de alarmă
Ziua Porţilor Deschise
Prinşi la furat din autoturisme
Nebunie la Ministerul Sănătăţii
Vaccinul Silgrad care se va administra elevelor de clasa IV, poate duce la…DECES
ElectroFish ajunge în Justiţie !
Doi poliţişti acuzaţi de practici mafiote: au torturat până la moarte un nemţean
Program Tele'M Botoşani miercuri, 3 septembrie
Riscă 15 ani închisoare pentru două căruţe de lucernă
Încearcă să obţină fondurile necesare reabilitării Casei de cultură
Un general gras şi împuţit
Horoscop
Este tânără, 20 de ani, vrea să muncească
Oprişanu zice că vom plăti la tomograf, dar extrem de puţin
Medicii de familie, din nou la control
S-au obişnuit cu amenzile, nu le pasă!
Vor putea urma clasa a IX-a în şcolile de arte şi meserii
Vor să-şi mute casele din Botoşani
Şocul... Stolo
Un drept la replică… nepublicabil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog