Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24879
De la 07 Ianuarie 2003
83689890

Duminică, 5 august, slujbă de sfinţire a Schitului de maici Crăiniceni

  • - schitul va avea hramul Sf. Ioan Iacob Hozevitul născut în localitate şi decedat la 5 august 1960
  • 19 July 2018, 23:00
Despre demersul primarului comunei Păltiniş, Costel Romanescu, de a pune bazele unui schit de maici în satul Crăiniceni, localitate unde s-a născut Ioan Iacob, cel care avea să devină Sf. Ioan Iacob Hozevitul dar i se mai spune şi de la Neamţ, am mai scris în Jurnalul.
Ioan Iacob s-a născut în satul Crăiniceni, azi comuna Păltiniş, la 23 iulie 1913. Părinţii lui sunt înmormântaţi în cimitirul satului situat în apropiere de albia râului Prut. De mic copil a avut înclinaţii către credinţă. În urmă cu şapte ani am reuşit să filmez un reportaj cu doi dintre foştii săi colegi de bancă, o verişoară a sa şi un sătean ajuns la înaintata vârstă de peste 90 de ani, ambii decedând între timp.
Imediat după decembrie 1989, săteanul Marin Manole a ridicat pe cheltuiala sa o bisericuţă în imediata vecinătate a casei în care s-a născut sfântul, casă şi ea refăcută sub autoritatea unui specialist de la Muzeul Judeţean Botoşani, restauratorul Alexandru Sandu.
Bisericuţa ridicată de Manole a stârnit un întreg scandal. Piatra de temelie a fost sfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Darabani, părintele Constantin Pânzaru. Numai că Manole a pictat biserica după regulile bisericii de Stil Vechi, credinţă căreia i s-a dedicat sfântul întreaga viaţă. Când a venit sorocul sfinţirii bisericii, de la Mitropolia Iaşi nu s-a mai dat acceptul. Aşa că până în acest an bisericuţa a rămas nesfinţită şi fără a se putea sluji în ea.
În acest an, primarul Romanescu l-a convins pe Manole să predea biserica în patrimoniul Mitropoliei Iaşi. S-a refăcut pictura, iar duminică 5 august, când se vor împlini exact 47 de ani de la moartea sfântului, moarte care s-a produs într-o peşteră din zona Hozeva din Ţara Sfântă unde s-a nevoit vreme de 24 de ani, se va sfinţi şi bisericuţa.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a emis act de înfiinţare a Schitului de maici. Deja trei maici sunt în incinta viitorului schit, locuind în nişte chilii proaspăt ridicate. Viitorul aşezământ monahal va fi unul destul de spaţios pentru că Biserica a cumpărat proprietăţile celor care locuiau în jurul casei memoriale şi a bisericuţei.
După mai bine de 16 ani de piedici, să le spunem încercări ale lui Dumnezeu privind trăinicia credinţei localnicilor, i-a fost dat primarului Costel Romanescu să găsească căile juridice şi omeneşti ca proprietatea viitorului schit de maici să fie legalizată, punându-se astfel capăt unui lung şir de procese între Manole şi neamurile moştenitoare ale sfântului.
Duminică, 5 august 2018, va fi ziua ce va intra în istoria Bisericii Ortodoxe Române şi în cea a satului Crăiniceni un pas important pentru dăinuirea memoriei sfântului dar şi pentru neuitare de către generaţiile viitoare.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 9 - 15 iulie 2018
Când priveşti de pe Măgura Ibăneştilor
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: De ce nu e bine să te compari cu Iisus
Vasile Blaga i-a convocat pe liderii din aripa PDL pentru a decide asupra susținerii lui Ludovic Orban
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unjirii - Ibăneşti
Cântec joc şi voi bună pe şesul Copălăului
Ioan Rotundu
Germania îl avertizează pe Trump că își va pierde aliații în cazul unui acord unilateral cu Rusia
Adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea va duce la noi tensiuni sociale.
Îi recomand premierului Dăncilă să nu își asocieze numele cu un astfel de act normativ
Raluca Stâncescu, un inculpat periculos aflat doar sub control judiciar
Ioan Rotundu
Iohannis a chemat-o pe Dăncilă la Cotroceni.
Întâlnirea va avea loc miercuri, 18 iulie
Bătrână de 85 de ani ameninţată de Telekom cu strivirea casei
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Inăneşti II
Cum a ajuns un sărac lipit pământului să aibă maşină de lux
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă