Despre demersul primarului comunei Păltiniş, Costel Romanescu, de a pune bazele unui schit de maici în satul Crăiniceni, localitate unde s-a născut Ioan Iacob, cel care avea să devină Sf. Ioan Iacob Hozevitul dar i se mai spune şi de la Neamţ, am mai scris în Jurnalul.
Ioan Iacob s-a născut în satul Crăiniceni, azi comuna Păltiniş, la 23 iulie 1913. Părinţii lui sunt înmormântaţi în cimitirul satului situat în apropiere de albia râului Prut. De mic copil a avut înclinaţii către credinţă. În urmă cu şapte ani am reuşit să filmez un reportaj cu doi dintre foştii săi colegi de bancă, o verişoară a sa şi un sătean ajuns la înaintata vârstă de peste 90 de ani, ambii decedând între timp.
Imediat după decembrie 1989, săteanul Marin Manole a ridicat pe cheltuiala sa o bisericuţă în imediata vecinătate a casei în care s-a născut sfântul, casă şi ea refăcută sub autoritatea unui specialist de la Muzeul Judeţean Botoşani, restauratorul Alexandru Sandu.
Bisericuţa ridicată de Manole a stârnit un întreg scandal. Piatra de temelie a fost sfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Darabani, părintele Constantin Pânzaru. Numai că Manole a pictat biserica după regulile bisericii de Stil Vechi, credinţă căreia i s-a dedicat sfântul întreaga viaţă. Când a venit sorocul sfinţirii bisericii, de la Mitropolia Iaşi nu s-a mai dat acceptul. Aşa că până în acest an bisericuţa a rămas nesfinţită şi fără a se putea sluji în ea.
În acest an, primarul Romanescu l-a convins pe Manole să predea biserica în patrimoniul Mitropoliei Iaşi. S-a refăcut pictura, iar duminică 5 august, când se vor împlini exact 47 de ani de la moartea sfântului, moarte care s-a produs într-o peşteră din zona Hozeva din Ţara Sfântă unde s-a nevoit vreme de 24 de ani, se va sfinţi şi bisericuţa.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a emis act de înfiinţare a Schitului de maici. Deja trei maici sunt în incinta viitorului schit, locuind în nişte chilii proaspăt ridicate. Viitorul aşezământ monahal va fi unul destul de spaţios pentru că Biserica a cumpărat proprietăţile celor care locuiau în jurul casei memoriale şi a bisericuţei.
După mai bine de 16 ani de piedici, să le spunem încercări ale lui Dumnezeu privind trăinicia credinţei localnicilor, i-a fost dat primarului Costel Romanescu să găsească căile juridice şi omeneşti ca proprietatea viitorului schit de maici să fie legalizată, punându-se astfel capăt unui lung şir de procese între Manole şi neamurile moştenitoare ale sfântului.
Duminică, 5 august 2018, va fi ziua ce va intra în istoria Bisericii Ortodoxe Române şi în cea a satului Crăiniceni un pas important pentru dăinuirea memoriei sfântului dar şi pentru neuitare de către generaţiile viitoare.
Ioan Rotundu