În octombrie 2013, în urma unei acţiuni a procurorilor DIICOT Botoşani, este destructurată o grupare infracţională formată din agenţi de poliţie de frontieră din Vama Stânca, capul reţelei fiind considerat agentul de poliţie Viorel Başagă. Sunt operate mai multe arestări, inclusiv poliţistul de frontieră Viorel Başagă care a fost eliberat 5 zile mai târziu şi pus sub control judiciar.
De atunci au trecut 9 ani de procese tergiversate din vari
i motive, inculpaţii, 6 la număr, având mari speranţe ca să prindă prescripţia faptelor şi să scape de pedeapsa meritată.
În 22 martie a.c., la Tribunalul Botoşani, s-a dat prima pronunţare în acest dosar ar fostul agent de poliţie de frontieră Viorel Başagă este pedepsit prin contopeşte pedepsele aplicate inculpatului şi dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, sporită la 3 ani.
Faptele pentru care a primit această pedeapsă sunt: Constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la contrabandă.
Cu astfel de pedepse aplicate cu îngăduinţă de către judecători fenomenul contrabandei cu ţigări nu numai că nu este combătut, dar el înfloreşte şi ia proporţii uriaşe, în momentul de faţă contrabanda cu ţigări desfăşurându-se inclusiv cu TIR-ul, aşa cum s-a mai scris în Jurnalul.
Dar ce-a făcut în tot acest timp Viorel Başagă, adică vreme de 9 ani, aşteptând verdictul final? S-a îndeletnicit cu comerţul cu motorină adusă de peste Prut şi vândută celor din Ştefăneşti şi din preajmă. S-a asociat cu agentul de poliţie Ciprian Vaipan, din cadrul Poliţiei Oraş Ştefăneşti, cunoscut drept şeful mafiei locale, dar şi cu soţia acestuia Raluca şi au desfăşurat diferite acte de comerţ aducătoare de câştiguri oneroase
Pentru că Primăria Oraş Ştefăneşti a respins cererea familiei Vaipan (foto) de a obţine un certificat de urbanism să amplaseze o rulotă fast -food în curtea Liceului, Başagă, introduce o acţiune la Tribunalul Botoşani şi cere ca Primăria să fie obligată să elibereze certificatul.
(dosar 122(40/2020). Pierde procesul şi este obligat să plătească Primăriei Ştefăneşti suma de 750 lei.
Mai pierde cu Primăria Ştefăneşti şi procesul din dosar nr. 24/40/2020 fiind şi în acest dosar obligat la plata sumei de 1.500 lei. Dar, deşi judecat penal pentru infracţiuni destul de grave, în alegerile locale din anul 2020, împreună cu Raluca Vaipan, partenera sa de afaceri, pun la cale o strategie în baza căreia să-l înlăture pe primarul liberal Florin Buţura şi să obţină o majoritate în consiliul local.
Cum strategia lor era în afara cadrului electoral legal, fiind blocată de primar, Vaipan şi Başagă îl cheamă în judecată pe primarul Buţura. La Judecătoria Săveni i-a fiinţă dosarul nr. 1356/297/2020. Pierd şi acest proces şi, în plus, instanţa de judecată obligă petenţi V.R. şi B.V. la plata către intimatul B.F. a cheltuielilor de judecată în cuantum de 850 le fiecare
Vaipan şi Başagă declară apel la Tribunalul Botoşani dar îl pierd şi pe acesta.
Iată, aşadar, cum indulgenţa judecătorilor dă naştere unor monştri sociali care încalcă flagrant legile statului pentru că teama lor de justiţie este la cota de jos sau deloc. În schimb, aceeaşi judecători sunt extrem de exigenţi, şi cu încălcarea drepturilor constituţionale chiar, îi pedepsesc pe jurnaliştii care îşi permit să facă dezvăluiri despre corupţia care le aduce şi lor prosperitate şi funcţii bine plătite.