Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15640
De la 07 Ianuarie 2003
122901289
După ce Utah a permis aurul ca mijloc legal de plată

Elveţia se gândeşte la metalul galben ca mijloc de plată

  • 8 July 2011, 23:00
La finalul lunii mai scriam de statul Utah care a decis sa recunoasca aurul ca mijoc de plata pe teritoriul sau. Acum citesc ca si Elvetia a luat in calcul un proiect prin care sa introduca francul din aur, acesta urmand sa circule in paralel cu moneda oficiala. Initiativa apartine celui mai mare partid elvetian care incearca sa se puna astfel la adapost de efectele crizei globale.
In privinta Romaniei, sunt linistit; daca ne uitam la rezerva de aur si la monetarul aflat in circulatie suntem foarte bine acoperiti. In fond, vin vremuri grele, iar faptul ca BNR si-a fixat sedinta de politica monetara la o zi dupa ce se va afla cum vor vota americanii in 2 august, ma face putin mai optimist.
Lumea se pregateste de o nou val al crizei care nu va putea fi insa impins dincolo de 2013. Cat sa tot rostgolesti datoriile? Cat de mare sa fie si presul sub care sa iti ascunzi mizeria? Roubini are dreptate. Daca nu se iau masuri acum, 2013 poate insemna sfarsitul iluziei. Actualul sistem monetar nu functioneaza.
BNR stie si actioneaza ca si cum am avea un Consiliu Monetar, chiar daca nu va recunoaste nicicand asta. Parghiile de politica monetara folosite pana acum si-au atins limitele. E ca si cum ai cobori pe un deal cu o bicicleta fara lant. Poti opri dezastrul, dar ai nevoie de inteligenta si ingeniozitate.
"Vreau ca elveţienii să aibă libertatea de a alege o monedă complet diferită. Sistemul monetar actual este susţinut de datorii - la rândul lor susţinute de nimic - şi vreau ca oamenii să-şi dea seama de asta", explica Thomas Jacob, promotorul iniţiativei elvetiene. O mare parte a entuziasmului privind aurul are legătură cu avansul de peste cinci ori al preţului în ultimul deceniu, la peste 1.500 de dolari pe uncie.
"Cred că va declanşa o anumită dezbatere privind aurul şi ar putea exista anumite presiuni pentru a accepta moneda paralelă. Dar nu va avea niciun efect asupra economiei. Este uimitor că există oameni care ar cumpăra milioane de astfel de monede", a spus Gebhard Kirchgaessner, profesor de economie la Universitatea din St. Gallen. In SUA, Craig Franco, un dealer de monede din Salt Lake City, a declarat ca se pregateste sa lanseze un card de credit Visa bazat pe aurul detinut de cetateni. Utah nu este insa singurul loc in care s-a incercat sa se acorde aurului putere de plata legala.
Minnesota a introdus un proiect de lege (care insa nu a trecut), care permite plata in aur si argint "in anumite circumstante". La fel si Carolina (de Nord si de Sud). "Germanii au simtit pe pielea lor ce inseamna sa cari o roaba de bani cu care sa iti cumperi o paine", spune autorul proiectului de lege, citat de CBS.
Fostul presedinte al FMI, Dominique Strauss Kahn a avut in 2011 cateva iesiri prin care a sugerat ca rolul dolarului american ar putea scadea in viitor. China si Rusia au semnat deja un acord potrivit caruia pentru comertul bilateral vor utiliza doar rubla si yuanul. Tarile cu rezerve valutare ridicate - cum ar fi China sau producatorii arabi de petrol - incearca sa inlocuiasca dolarul cu euro atunci cand se orienteaza catre investitii.
Senatorul republican Brad Galvez, spune ca americanii isi pierd incet credinta in dolar. Ideea lui nu este o intoarcere la standardul aur, ci doar sa ofere "optiuni" cumparatorilor. "Acest lucru ne va muta spre o moneda alternativa", a mai preczat Galvez.
"Faptul ca monedele de aur si argint devin mijloc legal de plata trimite un semnal puternic Congresului si Federal Reserve ca politica lor monetara este slaba", spune si Ralph Danker, economist in Washington, DC.
Si presedintele bancii Mondiale, Robert Zoellick, pledeaza de ceva vreme pentru intoarcerea la etalonul aur
Elveţia, care a devenit în 2000 unul dintre ultimele state care şi-au decuplat moneda de aur, nu este singurul loc în care este analizată schimbarea rolului aurului în contextul controversei privind implicarea statului în economie. În martie, Utah a devenit primul stat american care a legalizat pentru circulaţie monedele din aur şi argint, iar astfel de prevederi au fost luate în calcul în Montana, Missouri, Colorado, Idaho şi Indiana.
În SUA, legislaţia care permite circulaţia monedelor din aur este pur simbolică. Francul, însă, are un rol practic, de a oferi micilor investitori posibilitatea de a-şi proteja investiţiile faţă de incertitudinile globale, a spus Jacob.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răzbunarea iubitului
Rodion Cucereanu cu „...Lacrimile românilor basarabeni”
Ștefan cel Mare: „Soldaţi români, vă ordon: treceţi Prutul!”
Doua profesoare din Bistrita-Nasaud sunt cercetate pentru trafic de influenţă
după ce ar fi adunat bani de protocol la Bacalaureat
DSK acuzat de viol şi în Franţa
Caricatura zilei
La Botoşani nu s-au angajat medici cu competenţe limitate
157 de contestaţii la Bac s-au ales cu note mai mici
Primarii îi spoliază pe medicii de familie prin majorarea chiriei
Noi informaţii despre finanţarea Spitalului Săveni
Elevii români au obţinut 15 medalii la Olimpiada balcanica de informatică
Românii cred că notele de la Bac reflectă realitatea
Florin Ţurcanu a început răfuiala cu Paul Onişa
Vrea ca Flămânzii să fie oraş şi în realitate, nu doar pe hârtie
Şefii de deconcentrate să fie evaluaţi în activitate
Cătălin Flutur va candida pentru un nou mandat
Liberalii vor să pună la respect şoferii din Botoşani
Gornea de la Locativa are propria lege a locuinţelor
Eram zice că n-are nimic cu ţiganii, dar nu-i vrea în Centrul Vechi
Primarul turnător de Mileanca suspendat din PDL
Să-l aleagă primar, că-l merită din plin!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog