Tomograful de la Spitalul Judeţean este, de ieri, pus în funcţiune. Primul pacient investigat după tăierea panglicii inaugurale de la uşa încăperii în care se află cel mai performant aparat din spitalele judeţului a fost o femeie de 60 de ani. Se poate spune de acum că botoşănenii au liber la tomografii computerizate la ei acasă. Asta înseamnă că nu mai este nevoie de străbătut distanţe până la Iaşi sau Suceava, unde cei mai mulţi pacienţi din judeţ care aveau nevoie de investigaţii de acest fel s-au adresat ani la rând.
Aparatul ar fi trebuit să fie în spital încă de acum opt ani. Dar pentru că atunci a fost direcţionat spre altă destinaţie, botoşănenii au rămas ani de zile fără un astfel de aparat. Este bine că îl avem acum. Face acum parte din normalitate ca în cel mai mare spital din judeţ să fie un computer tomograf. Eu vreau ca de acest aparat să aibă nevoie cât mai puţini botoşăneni, a spus Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), cu ocazia punerii în funcţiune a aparatului ce a costat 600.000 de euro.
După o slujbă de sfinţire, panglica de la uşa încăperii în care a fost instalat computerul tomograf a fost tăiată de către şeful ASP, împreună cu deputatul Liviu Câmpanu, care şi-au avut o contribuţie importantă la repartizarea aparatului către judeţul Botoşani. Medicul Gabriel Oprişanu a menţionat şi meritele fostei directoare a ASP, dr. Rodica Bontaş, în convingerea celor din Ministerul Sănătăţii că botoşănenii au nevoie de un astfel de aparat, pentru a nu mai bate pe la uşile spitalelor din alte judeţe pentru examinări tomografice.
Manageri de la celelalte spitale din judeţ, reprezentanţi ai Casei Asigurărilor de Sănătate au fost prezenţi ieri la inaugurarea tomografului. Directorul Spitalului Judeţean, Doru Muntianu le-a dat asigurări botoşănenilor că personalul medical care lucrează cu acest aparat este pregătit pentru preluarea cazurilor de tot felul care au nevoie de investigaţii. Deşi abia au pus ăn funcţiune aparatul pe care botoşănenii îl aşteptau de ani de zile, şefii ASP îşi fac speranţe de aducere în judeţ, nu peste mult timp, a unui RMN, care permite investigaţii şi mai amănunţite ale diferitelor categorii de leziuni. (Doina Marcu)