Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Proverbe şi...
Remember
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15205
De la 07 Ianuarie 2003
85231167
După ce a transformat biserica în tribună de înfruntare politică

Preotul ameninţă cu afurisirea şi cere 100 de euro pentru iertarea păcatelor

  • 27 December 2007, 23:00
La numai câteva ore de la apariţia articolului “Banii deputatului Mălaimare au dispărut printr-un hocus-pocus popesc”, material care se referea la abuzurile preotului Ioan Harja, cel care a “deturnat” destinaţia celor 245 milioane lei primiţi de la preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor pentru construirea casei parohiale din comuna Prăjeni, a fost solicitată din nou prezenţa noastră în localitate deoarece, între timp, apăruseră elemente noi de discuţie iar părintele trecuse la “represalii”.
În paralel, mai mulţi cetăţeni din Prăjeni ne-au înmânat declaraţii scrise privind abuzurile preotului Ioan Harja şi comportamentul îndoielnic de care acesta dă dovadă în timpul slujbelor ţinute la biserică, deseori altarul fiind transformat în tribună de înfruntare politică şi personală, în pofida dispoziţiilor clare date de Patriarhie în acest sens.

Din banii pentru casa praznicală s-a “modernizat” cea parohială
Pe lângă cei 145 milioane lei aduşi de deputatul Mihai Mălaimare, membrii filialei locale PSD s-au obligat să procure, din veniturile proprii, toată vesela necesară pentru casa praznicală ba, mai mult chiar, familiile Ciobanu şi Negrii au promis că vor cumpăra mese şi scaune noi, din material plastic, pentru acelaşi spaţiu. În clipa în care gura satului a început să clevetească, iar neregulile săvârşite de Ioan Harja au început să iasă, una câte una, la iveală, preotul nu a mai fost “sponsorizat”, reprezentanţii filialei decizând, împreună cu deputatul Mălaimare, să-i ceară acestuia să justifice modul în care a cheltuit banii primiţi.
“Familia Harja a refuzat să facă acest lucru afirmând, într-o şedinţă a biroului, că nu va da socoteală nimănui despre situaţia cheltuielilor deoarece nu sunt banii personali ai deputatului, ci ai contribuabililor şi nu ne interesează pe noi cum au fost cheltuiţi. Noi am înţeles că nu suntem cei îndreptăţiţi să facem verificări şi de aceea am solicitat un control din partea organelor abilitate”, ne-a spus învăţătorul Ilie Ciobanu, preşedintele filialei PSD Prăjeni.
În sprijinul acestei declaraţii stă şi memoriul semnat de şase dintre participanţii la şedinţa biroului executiv al filialei PSD Prăjeni la care preotul a fost prezent, însoţit de soţia sa Georgeta Harja. “După discutarea problemelor cuprinse pe ordinea de zi, membrii biroului au dorit să afle de la preot care este stadiul lucrărilor casei praznicale şi soarta sumelor primite prin insistenţa filialei PSD Prăjeni. În acel moment soţia preotului a intervenit foarte ofensată şi a declarat că din banii primiţi au fost făcute lucrări de modernizare şi la casa parohială (trotuare, uşi din lemn de stejar şi gresie) că poate intră şi la ea în casă oameni mari”, se menţionează în declaraţia semnată de Octavian Mihăilescu, Dumitru Ungureanu, Gheorghe Mazilu, Constantin Chisăliţă, Marian Iftode şi Camelia Negrii.
În ceea ce priveşte situaţia reală a lucrărilor desfăşurate la casa praznicală, declaraţia care ne-a fost înmânată, semnată de cei doi lucrători angajaţi să ridice casa, credem că este mai mult decât edificatoare. “În vara şi în toamna anului 2003, subsemnaţii Mihai şi Cătălin Cojocariu, din satul Lupăria, comuna Prăjeni, am lucrat la construcţia casei praznicale, angajaţi de preotul Ioan Harja. Când am început să lucrăm, temelia era turnată, chirpicii erau cumpăraţi, la fel ca şi azbestul şi căpriorii necesari construcţiei casei. Din sumele primite prin intermediul deputatului Mălaimare, de 245 milioane lei, au fost procurate: sârmă, cuie, ciment, nisip, scândură pentru plafoane, o sobă, o chiuvetă pentru bucătărie, conducte pentru apă, uşi şi geamuri. Noi am efectuat cele mai multe dintre lucrări şi nici până în acest moment nu ne-au fost achitaţi banii promişi pentru munca depusă”.

Intră în scenă coana preoteasă
După vizita deputatului Mălaimare, care a sesizat că banii nu au fost cheltuiţi pentru construcţia în discuţie, atmosfera a început să se deterioreze, preotul începând să-i vorbească de rău, prin sat, pe toţi cei care i-au dejucat planurile, ameninţându-i chiar şi cu afurisirea de pe treptele altarului. În horă nu s-a putut abţine să nu intre şi coana preoteasă, Georgeta Harja, care, după ce a participat la manifestarea prilejuită de sărbătoarea Dragobetelui, a început să afirme în stânga şi în dreapta că “spectacolul a fost o porcărie, că au fost adunaţi pe scenă toţi analfabeţii şi prostituatele din sat alături de un grup de bătrâni băşinoşi care-au jucat ca la nuntă, fără să aibă habar de dansurile populare româneşti. Presa a scris de bine despre Dragobete, deoarece li s-a dat de mâncat şi de băut”, după cum ne-a spus învăţătorul Ilie Ciobanu.
Acuma, supărarea coanei preotese este pe undeva de înţeles, aceasta considerându-se într-un fel victima maşinaţiilor PSD-iste din comună, care au dus la îndepărtarea sa din funcţia de preşedintă a Organizaţiei de femei PSD locale. Adevărul despre situaţia creată, la care se face parţial referire şi în materialul prezentat în ziarul de marţi, ne-a fost desluşită de profesorul Octavian Mihăilescu, secretarul filialei PSD Prăjeni. “Doamna preoteasă a fost numită iniţial în funcţia de preşedintă a Organizaţiei de femei PSD Prăjeni chiar de deputatul Mihai Mălaimare, deoarece dânsa promisese tot sprijinul şi toată solicitudinea în activitatea politică, numai că femeile din comună, la prima adunare, au înlocuit-o, fără ca nimeni să fi sugerat acest lucru. Antipatia celor 50 de femei care s-au opus instalării în această funcţie a Georgetei Harja se datorează modului său de abordare a colegelor şi duplicităţii acestei doamne care, într-o scurtă perioadă de timp, a promis sprijin mai multor partide în acelaşi timp, încercând să mulgă cât mai mult de peste tot, “că doar nu dau din buzunarul lor”. Acest lucru l-a afirmat şi în cadrul şedinţei în care i s-a cerut să dea socoteală despre modul de cheltuire a banilor veniţi de la Ministerul Culturii. În ceea ce priveşte activitatea de partid a doamnei preotese, acesta a fost egală cu zero, ba chiar a făcut deservicii partidului, împroşcând cu noroi în toţi cei care au încercat să ajute material comuna”, a declarat Octavian Mihăilescu.

Taxă de 100 de “euroi” pentru iertarea păcatelor
Conform celor declarate de săteni, neregulile săvârşite de preotul Ioan Harja nu se opresc aici, răfuiala sfinţiei sale cu satul continuând chiar şi în biserică sau la înmormântări. După fiecare slujbă preotul îi batjocoreşte pe toţi cei care nu şi-au achitat către biserică contribuţia de 200.000 lei/an, de familie, precum şi pe cei care nu au plătit (alţi) 200.000 lei, pentru pomenirea morţilor. “La înmormântări are pretenţia ca sub picioarele domniei sale să i se aştearnă un preş sau o carpetă persană, ca să nu răcească, altfel nu ţine slujba. De când mama m-a făcut n-am auzit de aşa ceva la înmormântările noastre! Cred că-i un obicei nou, introdus de el în comună după ce-a văzut la televizor reclama cu covorul zburător”, ne-a mai spus Ilie Ciobanu. Se pare că imaginaţia preotului Ioan Harja este inepuizabilă atunci când este vorba de strâns bani.
După spusele locuitorilor comunei, taxele percepute pentru înmormântări depăşesc milionul de lei, iar orice cetăţean care vine de la muncă din străinătate este chemat la biserică unde i se solicită cel puţin 100 de euro pentru iertarea păcatelor. “La praznice, taxa percepută este de 200-300.000 lei, dar pentru că sfinţia sa nu are timp şi nu se cade să mănânce în faţa enoriaşilor, solicită mâncare “la pachet” dar nu orice, ci numai ficat, rânze, pulpe şi piept”, spun oamenii din comună.
“Scopul principal al celor care s-au implicat în aducerea banilor a fost de a se termina construcţia şi de a se scuti enoriaşii de cheltuielile pe care nu puteau să le mai suporte având în vedere că majoritatea sunt beneficiari de ajutor social şi pensionari agricoli şi că alte surse de venit sunt minime. Dacă banii primiţi de la deputatul Mălaimare au fost cheltuiţi corect, de ce se chinuie părintele să adune acum alţi bani pentru a finaliza lucrarea, plângându-se oamenilor că “trebuie să termin casa praznicală pentru că ăştia mă jumulesc?”, se întreabă pe bună dreptate învăţătorul Ilie Ciobanu.

Preotul instigă cetăţenii la agresiune împotriva ziariştilor
Tupeul preotului Ioan Harja a atins apogeul după terminarea slujbei de duminică, 29 martie, când a dus acuze, în biserică, deputatului Mihai Mălaimare şi învăţătorului Ilie Ciobanu pentru că aceştia îl obligă să termine casa praznicală cu banii aduşi de ei, dar nu a specificat niciodată suma primită. “Cu această ocazie, preotul a cerut oamenilor ca atunci când mai văd o maşină a ziariştilor să o oprească, să-i dea jos şi să-i fugărească pe reporteri, căci altfel vor rămâne fără preot în sat şi nu o să mai aibă cine să-i înmormânteze.” Din primăvara 2003 şi până în prezent, Ioan Harja nu i-a pomenit niciodată în biserică pe cei care s-au zbătut să facă rost de bani pentru casa parohială, dar acum face propagandă la greu, recomandând oamenilor “cel mai bun candidat” la funcţia de primar. Practic, orice cetăţean din Prăjeni care îndrăzneşte să comenteze astăzi un ordin al preotului este afurisit”, mai specifică profesorul Octavian Mihăilescu.
Ieşirile necontrolate ale lui Ioan Haja datează de mai mult timp, năbădăiosul slujitor al Domnului având şi alte “antecedente” comportamentale în urma cărora a reuşit să se facă de râsul satului. Am intrat în posesia unei declaraţii scrise, semnată de un veteran de război în vârstă de 80 de ani, Gheorghe Mihai Prăjeanu, care a fost şi el victima comportamentului necivilizat al feţei bisericeşti. “Anul trecut, de Florii, după ce am luat nafură, preotul m-a pus pe mine să strâng colacii şi să-i depozitez în altar. Deoarece am refuzat să fac acest lucru, preotul Harja mi-a luat pălăria din mână şi fără să se jeneze de etatea mea şi de părul meu alb, mi-a aruncat-o între picioarele oamenilor din biserică. Nu mi-am mai recuperat pălăria până la Înălţarea Domnului, când preotul a dat-o fratelui meu. Sunt multe alte nereguli care au mai fost sesizate, dar până în prezent nimeni nu a luat măsuri împotriva domniei sale”.
Alte comentarii la adresa moralităţii preotului Ioan Harja şi a modului în care acesta îşi conduce parohia care i-a fost încredinţată, credem că sunt inutile. Cu toate acestea, credem că zilele familiei Harja în parohie sunt numărate, cu atât mai mult cu cât părintele, pe lângă faptul că ignoră dispoziţiile forurilor superioare privind neamestecul în treburile lumeşti ale muncii politice, încalcă flagrant şi legile statului român, acţiunile sale patinând binişor spre infracţionalitatea economico-financiară, în care deturnarea de fonduri este pedepsită de codul penal. (Gabi GOMBOŞ)

N.R. – Articolul a fost publicat în săptămânalul Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi nr. 828/3 aprilie 2004 şi surprinde un episod din multe altele consumate în campania alegerilor locale din primăvara anului 2004. La anul, în primăvară, vom avea din nou alegeri iar multe situaţii de acest gen se vor repeta întocmai.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Preferinţă sexuală
Nu-ti refuza bucuria unor clipe de neuitat
Necazurile beţivului
Nedreptate
Tânăra învăţătoare
Anecdote
Răspuns la ghicitori
Politică cu tutun şi alcool
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă