Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Decese
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
26780
De la 07 Ianuarie 2003
81917747
După ce s-a umplut de păcate lumeşti,

Preotul Cezar Leonte calcă din nou pe drumul credinţei

  • Ioan Rotundu
  • 29 May 2019, 19:24
Despre calvarul îndurat de sătenii din Buhăceni, comuna Truşeşti, câtă vreme l-au avut preot paroh pe Gabriel Ivasuc s-a scris frecvent în publicaţia Jurnalul. Beţiv, curvar şi violent cu preoteasa, preotul Ivasuc a trebuit să plece din sat. Mai ales că-l părăsise preoteasa, sătulă de bătăile primite, iar el aducea în casa parohială fete de liceu pe care le dezbrăca la pielea goal㠄pentru a admira lucrarea lui Dumnezeu”, după cum singur a declarat.
Din nefericire pentru creştini, la acea vreme nu şi acum, în locul preotului Ivasuc a venit preotul Cezar Leonte, consătean şi rudă cu protopopul de Botoşani Lucian Leonte. De menţionat că protopopul Leonte a fost un bun protector al preotului Ivasuc iar desele reclamaţii pe care le primea la adresa acestuia erau întotdeauna rezolvate favorabil preotului, sătenii fiind apostrofaţi că n-au dreptul şi calitatea de a-l judeca pe păstorul sufletelor lor, adică pe beţivanul curvar şi bătăuş îmbrăcat în haine preoţeşti.
Nici când sătenii i-au demonstrat protopopului Leonte că preotul Ivasuc a băut până şi banii pe care ei i-au donat pentru ridicarea unei noi biserici, n-au găsit dreptate la protopop. Vorba din popor: corn la corb nu-şi scoate ochii, aşa că nici popă la popă, chiar dacă au ranguri bisericeşti diferite.
Cezar Leonte, ajuns în parohia Buhăceni, primul lucru a fost să declare casa parohială ca bântuită de suflete necurate. Aşa că şi-a ridicat mândreţe de vilă în apropiere de centrul localităţii Truşeşti. Cu banii strânşi de la enoriaşi pe motiv că el va ridica biserica promisă de Ivasuc, cu cele 50 mii lei primite cadou de la senatorul PSD Doina Federovici prin intervenţia acesteia la Ministerul Culturii – Departamentul cutelor, preotul Leonte a dus la bun sfârşit ridicarea vilei. Am privit-o ieri şi am ajuns la concluzia sătenilor: pe dinafară nu mai trebuie făcut nimic, doar ceva lux prin interior.
Cât a ridicat vila în Truşeşti, părintele s-a plâns sătenilor că suferă de o boală extrem de gravă şi că are nevoie de medicamente foarte scumpe ca să se trateze iar el n-are banii necesari. Miloşi, unii săteni l-au ajutat cu donaţii băneşti. S-a găsit şi fata unui patron, cu serviciul în Bucureşti, care s-a oferit să-i cumpere ea reţeta. Numai că preotul i-a cerut să-i dea bani că-şi cumpără el medicamentele S-a prins fata de şmecheria preotului şi, ca să scape de insistenţele sale, l-a anunţat că s-a pocăit. Ciudat, de când părintele Leonte a terminat lucrările la vilă nu mai este bolnav. O fi făcut Dumnezeu vreo minune şi l-a vindecat.
Numai că, potrivit savantului rus Lomonosov, în Univers nimic nu se creează, nimic nu se pierde, totul se transformă. Dumnezeu, urmând legea lui Lomonosov, se pare că l-a vindecat pe Leonte de închipuita sa boală dar a îmbolnăvit-o pe cucoana preoteasă. De când cu m mândreţea de vilă, preoteasa s-a fudulit nevoie mare şi mai că n-ar mai sta de vorbă cu oamenii de rând. Cadru sanitar la Ambulanţa Truşeşti, preoteasa ar trebui să fie plină de solicitudine cu cei aflaţi la necaz. A fost o vreme! De când are vilă s-a îmbolnăvit de mândrie spun sătenii.
Dar să revin la preotul Cezar Leonte, cel care s-a cam umplut de păcate lumeşti de cum a ajuns în Parohia Buhăceni, probabil contaminat de viruşii necuraţi care încă mai bântuie prin casa parohială în amintirea faptului că pe aici a vieţuit, corect spus chefuit, preotul Ivasuc.
Mulţumit de vila ridicată, preotul s-a întors cu faţa la credinţă şi, de la o temelie amărâtă, în doi ani a ridicat mândreţe de biserică. Mai este mult de lucru până la sfinţire, dar lucrările sunt avansate. Dacă preoteasa n-o descoperi că-i mai trebuie câte ceva pe la vilişoară, în cel mult un an se poate anunţa sfinţirea noului locaş de credinţă atât de mult râvnit de săteni să-l aibă.
Să mai evidenţiem faptul că părintele Cezar Leonte a încălcat regula de aur a colegilor săi de sutană prin aceea că a terminat lucrările la vilă înainte de a termina biserica. Practica popească acceptată până acum în unanimitate a fost ca odată cu ridicarea bisericii, preotul să-şi cumpere un apartament şi să ridice o casă de vacanţă, dar în timp şi fără a atrage atenţia enoriaşilor, îndeplinirea acestor dorinţe personale după ridicarea bisericii fiind calea cea mai sigură că nu va fi acuzat de hoţie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum se împart mandatele de europarlamentar după alegeri: PNL îi revin 10, PSD și USR-PLUS, câte 8
Ipocrizia „şobolanului roşu”
Ioan Rotundu
De azi, începe marea descătuşare
Ioan Rotundu
Puşcăriaşul Dragnea şi final la vol. III „Doar politicieni sau şi ticăloşi?”
Ioan Rotundu
Falsul argument de a nu-şi da demisia
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 27.05 – 2.06.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Instincul proprietăţii
Condoleanţe pentru senatorul PNL Costel Şoptică
De la Botosani la Verona Invierea II
Grişa, primarul PSD situat la limita dintre beţia puterii şi cea a prostiei
Ioan Rotundu
Botoşăneni revoltaţi la secţia de votare din Valeggio Sul Mincio – Italia
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 31.05.2019
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Diaspora I
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă