Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5086
De la 07 Ianuarie 2003
80785506
După doi ani de amănunţite şi complicate cercetări penale

Procurorul Chihaia l-a descoperit pe cel mai periculos evazionist fiscal

  • Starul a fost prejudiciat cu uriaşa sumă de… 1.344 lei
  • 24 September 2019, 22:17
Aş putea afirma, fără putinţă de tăgadă, că Valeriu – Iulian Chihaia (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a reuşit uimitoarea performanţă de-a fi descoperit pe cel mai periculos evazionist fiscal botoşănean.
Doi ani a cercetat procurorul modul în care Ioan Jijie, din Botoşani, administrator al Întreprinderii Familiale Jijie Ioan a furat statul român. Au fost verificate minuţios şi cu adâncă competenţă profesională toate documentele referitoare la activitatea comercială desfăşurată în perioada 21.01.2014 – 21.12.2015. De fapt câteva facturi cu care Jijie s-a aprovizionat cu schiuri şi articole pentru schiat second - hand aduse de prin Franţa şi Elveţia.
Cum pe la Botoşani nu prea sunt amatori de schiat, nici unui întreprinzător netrecându-i prin cap să ia nişte bani europeni şi să amenajeze o pârtie de schiat aşa cum a făcut primarul municipiului Bistriţa, vânzările lui Jijie au fost online prin firma de curierat FAN CO URIER EXPRESS. Aceasta a fost şi breşa, punctul vulnerabil al lui Ion Jijie când s-a decis să facă astfel de comerţ
Procurorul a verificat încasările prin Fan Courier şi a descoperit că Jijie n-a înregistrat în evidenţa ţinută pe caiet venituri în sumă de 7.570 lei, furând statul cu suma de 1.344 lei cu titlu de impozit pe venit necalculat şi virat.
Procurorul a mai verificat şi conturile bancare ale membrilor de familie, a cerut aprobări speciale pentru a-i identifica cu datele personale pe toţi cei care au intrat în contact cu Jijie. Cum prin conturile bancare bătea vântul, procurorul a trebuit să se mulţumească cu suma descoperită, adică 1.344 lei
Ca să aveţi reprezentarea cam ce vânzări anuale avea Jijie, citez din Rechizitoriul întocmit de procuror în 23 aprilie 2019: „Pentru anul 2015, valoarea mărfurilor achiziţionate, exprimată în euro este de 6.450 euro, valoarea în lei achiziţiilor în funcţie de cursul valutar la data achiziţiei este de 28.663,87 lei, adaosul comercial rezultat este de 28.663,93 lei iar valoarea cu amănuntul conform raportului de gestiune este în sumă de 57.327,8 lei.”
Aşadar, Jijie nu vindea nici măcar la o medie de 5 mii lei lunar. Cu toate acestea, doi ani a verificat procurorul Chihaia documentele lui Jijie iar ca totul să fie precum prin schiţele lui Caragiale, a sesizat şi Inspecţia Antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
În baza Ordonanţei din 17.11.2017, emisă de prim-procurorul Chihaia în Dosarul penal nr. 195/P/2016, inspectorul antifraudă Daniela Mirela Iacob a verificat cu străşnicie documentele lui Jijie, vreme de aproape un an, după care a întocmit Raportul de constatare cu descoperirea imensei sume cu care Jijie a furat statul român… 1.344 lei.
Aşadar, vreme de aproape doi un procuror şi inspector antifraudă, la care trebuie să-l alăturăm şi pe Dumitru Aioanei, comisarul şef care a condus la acea vreme Serviciul de Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul IJP Botoşani, plătiţi cu zeci de mii de lei pe lună, au cheltuit zecile de mii de lei din bugetul statului pentru a descoperi o evaziune fiscală de rahat.
Cei de la AJFP Botoşani, care ştiu cel mai bine, din dările de seamă depuse de agentul economic, unde există practicată evaziunea fiscală, nu l-au băgat în seamă pe Jijie şi nu au pierdut timpul cu controale pe la firma sa. O recunoaşte şi procurorul în Rechizitoriu, unde stă consemnat: „De menţionat că nu a fost vreun raport de inspecţie fiscală al A.J.F.P. Botoşani din care să rezulte alt cuantum al prejudiciului. . De asemenea, chiar după transmiterea raportului de constatare întocmit de inspectorii antifraudă detaşaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, cu posibilitatea formulării de obiecţiuni, A.J.F.P. Botoşani mi a răspuns şi nici nu şi-a manifestat intenţia de a se constitui parte civilă în cauză.”
Cred că cei de la A.J.F.P. Botoşani, la acea vreme şef Paul Mustaţă, şi-au făcut cruce când au văzut cu ce se ocupă ditamai procurorul şi inspectorul antifraudă, ei fiind obişnuiţi cu evaziune fiscală în sume de sute de mii şi milioane de lei şi nu cu mărunţiş de buzunar.
Cu respnsabilitatea profesională care-l caracterizează, procurorul Chihaia a reuşit şi recuperarea prejudiciului creat de Ioan Jijie, putând fi da cat exemplu pe ţară pentru a fi umiliţi acei procurori care descoperă hoţii de milioane de lei şi nu recuperează nimic din prejudiciul stabilit.
Rechizitoriul procurorului Chihaia a fost trimis la Tribunalul Botoşani, pentru ca periculosul evazionist să fie condamnat. Dosarul nr. 823/40/2019 se află pe rol la Camera preliminară, urmând ca judecătorul să se pronunţe dacă-l va judeca şi condamna pe Jijie. În timp ce mari patroni de firme nu plătesc dările la stat în sume de milioane de lei, falimentează firma ca să scape de executările silite, iar tragerea lor la răspundere de cele mai multe ori este evitată sau cercetările sunt tergiversate până la prescrierea faptelor, forţe judiciare de prim rang au dat năvală pese Ioan Jijie pentru a-l declara evazionist fiscal.
Să ştiţi că nu degeaba aceste forţe au procedat aşa. Firele duc la dosarul penal în care Raluca Stâncescu, fost prim –procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani şi fosă şef al lui Chihaia, a fost condamnată în primă instanţă la 4 ani şi 1 lună închisoare cu executare. Acum dosarul său este în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. Dosarul lui Jijie îşi are rosul şi rolul său. Voi reveni cu explicaţii.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Intrigi între actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani
Ioan Rotundu
Reacţii inedite referitoare la intrigile din Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani
Ioan Rotundu
Preşedinţia României luată cu asalt de circarii politici
Ioan Rotundu
Nici primarul comunei şi nici presa nu sunt moaşe comunale
Horoscopul săptămânii 23 – 28.09.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: M etehne româneşti cu deznodământ italian
Canalul You Tube Lumea lu’ Rotundu a depăşit 2.000.000 vizualizări
Cele mai comice întâmplări din timpul filmărilor
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 20.09.2019
Cum procurorul Chihaia îi întinde o mână de ajutor condamnatei Stâncescu
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 27.09.2019
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă