Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
19414
De la 07 Ianuarie 2003
80575986

Durneşti: Cel mai elegant sediu de primărie din judeţ

  • Ioan Rotundu
  • 16 November 2016, 23:00
La Durneşti poate fi văzut cel mai elegant sediu de primărie din judeţ. Situat în centrul civic al localităţii, sediul uimeşte prin arhitectura sa exterioară dar şi prin modul în care au fost gândită funcţionalitatea interioară.
Cunosc toate sediile de primărie din judeţ, mai ales cele nou construite dar niciunul nu are eleganţa, veselia .şi atracţia pe care le manifestă cel al Primăriei Durneşti. N-ai cum trece pe strada principală şi să nu opreşti câteva minute pentru a admira construcţia care este completată fericit cu un design peisagistic şi el unicat pentru judeţ.
Am o restanţă la ciclul de reportaje „Haiducul Coroi”, partea a IV-a, ultimii ani din viaţă ai acestuia şi voiam să mă asigur că în arhiva Primăriei Durneşti se mai află în original certificatul de naştere, aşa am ajuns iarăşi în localitate. Oprind în faţa sediului de primărie ştiut de mine, unul gârbovit de ani şi cu birourile întunecoase, am rămas uimit să văd în apropiere o clădire a cărei geometrie era una plăcută ochiului, primitoare şi care tăia spaţiul cu multă îndrăzneală şi personalitate în acelaşi timp. Privind mai atent la detalii am descoperit şi cu mai mare uimire că de fapt am în faţă noul sediu de primărie.
Ştiam că la Durneşti se construieşte un nou sediu dar nu am fost interesat să intru în detalii informative, considerând investiţia una comună pentru judeţ. L-am căutat pe primarul liberal Vasile Sasu şi l-am găsit într-un birou, şi el elegant, cu multă lumină naturală şi amenajat cu gust, o decorare interioară ieşită din tipicul clasic al unei camere cu un birou masiv şi o măsuţă în faţa lui pentru cei veniţi cu treburi iar pereţii blindaţi cu fişete metalice sau dulapuri burduşite cu dosare fel de fel. Biroul primarului era dotat cu un mobilier modern, zvelt la culoare dar nu strident. Mi-a arătat primarul şi restul birourilor şi am putut constata că toate au avantajul lumini naturale, limitând drastic nevoia unei lumini artificiale.
De la primar am aflat că proiectul a fost întocmit de către arhitectul botoşănean Marcel Chiriac iar lucrarea a fost executată de către firma condusă de Marcel Bârsan, respectiv Cernell’s Floor Roma. Trebuie să recunosc că firma lui Marcel Bârsan, deşi implicată în mai multe scandaluri de corupţie, lucrează cu seriozitate şi la un nivel calitativ înalt. Am văzut prin judeţ mai multe lucrări ale acestei firme şi toate sunt bine executate, inclusiv noul cămin cultural de la Ungureni care, în opinia mea, este cel mai modern şi funcţional din judeţ.
Costul sediului de Primărie Durneşti a fost de 1,4 milioane lei, un cost mai mult decât acceptabil. Inginer horticol de profesie, primarul Vasile Sasu şi-a pus la treabă imaginaţia şi a creat un spaţiu verde pe măsura frumuseţii construcţiei, amenajare peisagistică armonizată perfect cu arhitectura clădirii.
Alături de mândrul sediu se află o construcţie veche din lemn aşezată pe piloni de beton care mi-şa atras atenţia. L-am întrebat pe primar dacă va fi demolată. „Dimpotrivă, o om ferchezui şi pe ea fără să-i modificăm forma. Este casa preotului Chipailă, tatăl celebrului chirurg Chipailă. O vom amenaja muzeu în memoria marelui profesor chirurg ca să devină un mijloc de mândrie pentru localitate” – mi-a explicat primarul.
Dacă nevoile bieţii vă poară paşii şi prin localitatea Durneşti, să nu rataţi prilejul de a admira noul sediu de primărie. O să vă simţiţi miraţi de ce poate face un arhitect priceput şi un constructor serios.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 17.11.2016
Bancul zilei: De-a italianilor
DNA cere 30 de zile de arest preventiv pentru Ana Maria Patru,
motivand ca, in libertate, ar putea influenta depozitiile martorilor
Rusia vrea sa isi retraga semnatura de pe tratatul fondator al Tribunalului Penal International
Guvernul a aprobat un sprijin financiar in sectorul zootehnic
Dolarul atinge 4.22 de lei, nivel neatins din decembrie anul trecut.
Euro trece de 4.52 lei, iar francul elvetian ajunge la 4.20 lei
Incepe marele cutremur printre feudalii din sanatate:
Ministerul Sanatatii liberalizeaza accesul la functiile de conducere din spitale
Perchezitii intr-un dosar care vizeaza acordarea ilegala de certificate de revolutionar
Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru Revolutionari, ridicat si dus la audieri
Călăraşi: Poliţistul Ifrim ţine pitit un dosar penal al bogătaşului Arnăutu
Ioan Rotundu
O lucrare NASA scursa pe Internet sugereaza ca motorul de racheta "imposibil" ar putea functiona
Adrian Severin, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare.
Ce au patit europarlamentarii sloven si austriac prinsi in flagrant alaturi de Severin
Demagogele Federovici şi Ciofu solicitate de UMS Săveni cu fapte şi nu vorbe
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă