Având ca perioadă de facturare luna ianuarie şi o parte a lunii februarie, facturile au înştiinţat botoşănenii că au de plătit sume ce depăşesc, în multe cazuri, posibilităţile financiare de la sfârşitul sezonului rece.
Mihai F., de pe strada Marchian, spre exemplu, locuieşte într-un imobil ce nu este conectat la termoficarea centralizată. Acesta a aflat că după o plată prezumată de cca 160 de lei pentru luna ianuarie, are de achitat la regularizare încă 700 de lei.
Prin urmare s-a adresat societăţii SC Modern Calor solicitând informaţii privind posibilitatea branşării la sistemul centralizat de încălzire, supărarea botoşăneanul venind şi de la temperatura scăzută din apartamentul său, în întreg sezonul rece.
Făcând un calcul, aflu că trebuie să plătesc peste 500 de lei pe lună pentru un apartament cu patru camere, unde temperatura în dormitorul copilului a fost săptămâni întregi de 17 grade Celsius. Fiind puţini locatari, iar blocul fără sistem centralizat de încălzire, când lipsesc de-acasă câteva zile, găsesc în casă o temperatură de 12-13 grade., se arată în adresa adresată Societăţii Modern Calor de către botoşăneanul Mihai F., pentru care, din păcate, locuieşte în afara zonelor unitare de termoficare, societatea neavând soluţii momentan pentru rebranşare.
Şi în alte zone ale municipiului Botoşani facturile de regularizare pentru gazul consumat de centralele individuale au adus surprize neplăcute. În blocurile ANL Cişmea, Valentin S. chiriaşul unui apartament de două camere, trebuie să plătească o factură de regularizare de 600 de lei, bani ce se adună la suma evidenţiată de factura prezumată pentru luna ianuarie.
În comparaţie, botoşănenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au plătit, în locaţii similare, facturi cu mult mai mici. În zona centrală pentru încălzirea şi apa caldă dintr-un apartament cu patru camere, în care proprietarul are posibilitatea să regleze cu ajutorul repartitoarelor temperatura interioară, factura pentru luna ianuarie se încadrează între 70 şi 110 lei.
Concret, în blocul O4, din Calea Naţională nr. 107, Daniela N. a primit pentru luna ianuarie o factură de 75 de lei, în timp ce, tot pentru un apartament cu patru camere, cu o suprafaţă totală de circa 90 de metri pătraţi, Costel Ţ. are de plătit 109 lei.
Un alt caz, făcut deja public, este cel al fostului consilier local Valentin Guraliuc, care a plătit pentru consumul de agent termic pentru două camere aferent lunii ianuarie, suma de 120 de lei.
Într-un apartament fără repartitoare, căldura poate costa peste 100 de lei de fiecare cameră, însă căldura furnizată de S.C. Mordern Calor asigură un confort termic de peste 23 de grade Celsius. În ANL Griviţa, spre exemplu, în apartamente cu două camere s-a consumat în luna ianuarie căldură şi apă caldă în valori cuprinse între 60 şi 270 de lei. (Lavinia Preda)