Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1493
De la 07 Ianuarie 2003
124383994
Ecaterina Andronescu, despre raportul privind plagiatul lui Victor Ponta:

Am citit, am nevoie de determinare juridică

  • 21 October 2012, 23:00
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca a citit raportul Universitatii Bucuresti (UB) privind plagiatul lui Victor Ponta si ca are nevoie de "determinare juridica" in acest caz, subliniind, o data in plus, ca va respecta legea, transmite Mediafax.
Intrebata daca a citit raportul trimis de UB in legatura cu plagiatul premierului, Andronescu a raspuns: "Am citit, am nevoie de determinare juridica. Voi respecta legea, nu eu am facut aceasta lege, nu eu am aplaudat-o. Voi respecta legea", a spus ministrul Educatiei.
Rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat, joi, ca raportul a fost trimis in urma cu o zi Ministerului Educatiei.
"Raportul cuprinde tot ceea ce am anuntat public de fiecare data si poarta semnatura tuturor expertilor care s-au pronuntat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, in calitate de rector al Universitatii Bucuresti", a spus Mircea Dumitru.
Rectorul UB a precizat ca, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educatiei, dar a tinut sa precizeze ca a solicitat sa fie luate masurile care se impun. "Nu putem face noi recomandari, am cerut sa fie luate masurile care se impun in acest caz. Toate datele privind opiniile specialistilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universitatii Bucuresti", a mai spus rectorul.
Tot joi, intrebata daca ar putea lua vreo masura in conditiile in care legea prevede ca numai Consiliul National de Etica poate judeca plagiatul in cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus ca "este legea domnului Funeriu". "Legea domnului Funeriu stabileste ca numai CNE poate analiza plagiatul in cazul demnitarilor", a precizat ministrul Educatiei, precizand ca va citi raportul UB. Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut sa precizeze daca va lua vreo masura in acest caz, rezumandu-se sa mentioneze ca trebuie respectata legea.
Raportul stiintific cerut de Universitatea Bucuresti asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta: Teza constituie un plagiat vadit
Amintim ca pe 12 septembrie Universitatea din Bucuresti a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat semnata de prim-ministrul Victor Ponta. Acest raport de expertiza stiintifica a fost realizat de trei specialisti in drept, "personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti", fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.
Concluziile expertiezei stiintifice arata ca "autorul a plagiat patru surse majore" si ca "lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit".
Anterior, pe 20 iulie, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti anuntase de asemenea ca Victor Ponta a plagiat. "Comisia nu a facut decat sa certifice incalcarea normelor de integritate academica. UB a anuntat in primul ei comunicat faptul ca va apela la experti. Lucrul acesta se intampla. (…) Comisia de Etica s-a ocupat de forma, ori expertii se uita la continut", explica pe 20 iulie Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica.
Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Ponta pe 22 iunie, cand a anuntat printr-un comunicat de presa ca teza de doctorat a prim-ministrului va fi analizata de Comisia de Etica a universitatii si de catre o comisie formata din experti internationali. Aceasta din urma trebuia sa fie constituita de Facultatea de Drept, care a decis insa ca "nu are competenta legala sa verifice acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta".
Si raportul Comisiei de Etica a UB, precum si raportul celor trei experti in drept cerut de asemenea de UB au concluzionat ca "Victor Ponta a plagiat" in lucrarea sa de doctorat. In prezent, ambele documente au fost inaintate ministrului Educatiei pentru a lua "masurile legale care se impun".
Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat la finalul sedintei Senatului UB din 12 septembrie ca "Ministerul Educatiei este singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efect juridic". "Nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor. Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari.
Exista prevederi in ce priveste comunitatea academica si premierul Ponta fiind un absolvent al universitatii este alumni al Universitatii Bucuresti, deci din punctul asta de vedere ramane in comunitatea academica in sens larg, dar carta nu prevede sanctiuni avand in vedere statutul sau de demnitar", a declarat Mircea Dumitru.
Cadrul legal la care face referire rectorul UB este OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Art 4, alin 3, din OG 28/2011 arata ca: "Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica".
In baza acestei prevederi, Consiliul National de Etica (aflat in subordinea Ministerului Educatiei si care a decis ca Victor Ponta NU a plagiat) a anuntat ca este singura institutie indreptatita sa analizeze acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta. Analiza tezei de doctorat a avut loc, insa, in afara cadrului legal, cum rezulta din declaratiile purtatorului de cuvant al institutiei. Mai exact, legea spune ca in acest caz Consiliul National de Etica trebuie sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti. In realitate, CNE a fost sesizat de Victor Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Iertare… în chiloţi
Simbolul puterii din România? Două mâini în jurul gâtului
Israelul a interceptat nava internaţională Estelle cu activişti pro-palestinieni
Adversarul nostru nu e USL, care se prăbuşeşte singură oricum
adversarul nostru e timpul
CEDO a obligat Rusia să achite peste un milion de euro pentru încălcarea dreptului la educaţie in Transnistria
Câţi salariaţi sunt la Stat, câţi la privat şi în ce sectoare economice lucrează
Lumea lu' Rotundu: Din dragoste!
Ionică Nechifor lustragiul
Ioan Rotundu
Dreapta sclifosită
Ioan Rotundu
„A fost o decizie pe care am salutat-o imediat”
Ţurcanu vrea să fie proprietar pe Staţiunea Popăuţi
Botoşani: Monument al eroilor inaugurat la Icuşeni - Vorona
Jandarmeria Botoşani – Buletin informativ
Se anunţă aglomeraţie pentru angajările la Protecţia Copilului
Controlul ministerial de la ITM este încă învăluit în ceaţă
va rezista Mesler tăvălugului schimbării?
Sistemului sanitar nu i se netezeşte calea spre mai bine
Noii şefi de la Nova Apaserv vor fi verificaţi la activitate în scurt timp
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog