Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1126
De la 07 Ianuarie 2003
77640226

Economia dupa 25 de ani - bilantul si provocari pe termen mediu (raport)

  • 23 December 2014, 23:00
In ultimul sfert de secol economia Romaniei a traversat un parcurs tumultos, caracterizat prin destructurare, restructurare, acumulare de dezechilibre macroeconomice si ajustare a acestora. A fost o perioada de ample modificari structurale in functionarea economiei, de la dependenta de CAER, la un grad ridicat de integrare economica cu tarile UE, se arata intr-un raport transmis vineri investitorilor de Banca Transilvania. Documentul, semnat de economistul sef al institutiei- Andrei Radulescu- arata ca principala provocare in 2015 va fi legata de reluarea investitiilor.
Se pot distinge patru etape ale evolutiei economiei interne dupa caderea regimului comunist in urma cu 25 de ani:
Perioada de tranzitie la economia de piata (1990-2001)
E caracterizata prin destructurarea si restructurarea intreprinderilor de stat. In aceasta perioada a acumularii primitive de capital a debutat procesul de privatizare, s-a redeschis Bursa de Valori si s-au consemnat primele investitii straine directe. Tranzitia s-a dovedit un proces dificil, caracterizat prin inflatie ridicata (in medie peste 100%), contractie economica (in 2001 PIB-ul se situa cu 15.3% sub nivelul din 1989).
Primul ciclu de economie de piata de la incidenta celui de-Al Doilea Razboi Mondial (2001/2 - 2008)
Este caracterizat prin intrari masive de capital strain, care au vizat potentialul economic ridicat al unei economii din Estul Europei in plin proces de integrare euro-atlantica. Este perioada in care economia interna a devenit din ce in ce mai integrata comercial, financiar si investitional cu tarile euro-atlantice, cu implicatii pozitive (recuperarea decalajelor de dezvoltare - crestere cu un ritm mediu anual de peste 6%), contrabalansate de acumularea unor importante dezechilibre macroeconomice, in special de natura contului curent (deficit de peste 10% din PIB in 2006, 2007 si 2008).
Perioada valurilor Marii Recesiuni si a consecintelor acesteia (2008/9-2014)
Este caracterizata printr-un amplu proces de ajustare a sectorului privat si a sectorului public, cu implicatii nefavorabile pentru investitiile productive (in prezent formarea bruta de capital fix se situeaza la nivelul din 2006, cu peste 40% mai scazuta raportat la maximul istoric consemnat in 2008) si implicit pentru dinamica anuala a potentialului economic (in deterioare catre nivelul de la inceputul anilor 2000). In contrapartida, economia a castigat competitivitate internationala: exporturile au crescut constant pe parcursul ultimilor ani si se apropie de nivelul de 5 miliarde EUR/luna.
Perioada post-criza (2015 - ) un nou ciclu economic?
La final de 2014 PIB-ul se situa cu doar 31% peste nivelul din 1989, dar din perspectiva macro-financiara, economia interna prezinta o imagine pozitiva, mai buna ca oricand in ultimii 25 de ani (aspect reflectat de binomul investitii/economisire, dar si de competitivitatea externa sau scaderea costului de finantare catre valori minime record).
Cu toate acestea, relansarea investitiilor productive se lasa asteptata, date fiind provocarile cu care se confrunta Zona Euro (principalul partener economic) in perioada post-criza, dar si aspecte de ordin geo-politic regional si elemente interne (implementarea reformelor structurale, dezvoltarea pietei de capital, cresterea gradului de inovare).
Din perspectiva termenului mediu se poate spune ca principala provocare de ordin macro-financiar pentru economia interna este reprezentata de relansarea durabila a investitiilor productive, necesara pentru refacerea ritmului economic potential si convergenta reala catre media europeana (aspecte primordiale in procesul de pregatire a aderarii la Zona Euro).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Felicitare Primăria Vornioceni
Felicitare Primăria Curteşti
Felicitare PNL Dorohoi
Felicitare Primăria Darabani
Felicitare Primăria Călăraşi
Felicitare Primăria Frumuşica
Felicitare Primăria Bucecea
Felicitare Primăria Şendriceni
Felicitare Societatea ELCO Botoşani
Felicitare PNTCD Botoşani
Felicitare deputat PSD Mihai Baltă
Felicitare Primăria Copălău
Bancul zilei: Şoferiul, jandarmul şi preotul
IRES: 40% dintre romani cred ca in 2015 ar trebui sa avem o relatie mai buna cu Germania
Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a publicat referatul privind suspiciunea de plagiat in cazul Olgutei Vasilescu
A preluat identic formulari din lucrari care nu ii apartin
Anchetat de DNA, presedintele PNL Hunedoara s-a retras din toate functiile de partid
Rusia a testat cu succes versiunea grea a noii sale rachete Angara
care poate fi folosita atat pentru lansarea de sateliti cat si in scop militar
Ipocrizie şi în Ajunul Crăciunului
Ioan Rotundu
Horoscop 25 decembrie 2014
Mesajul de Craciun al Papei Francisc
Prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni
Horoscopul zilei de 26.12.2014
Programul de lucru al casieriilor societăţii Modern Calor
Felicitare societatea Modern Calor Botoşani
Colindele Jurnalului - Crăciun fericit!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă