Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
In vino veritas
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13388
De la 07 Ianuarie 2003
77696093

Edison reloaded

  • 8 April 2010, 23:00
„Patru elevi de la Grupul Şcolar Industrial Bucecea au obţinut premiul I la a treia ediţie a Concursului Naţional de lucrări de laborator şi inventică „Paşi pe urmele lui Edison.” ”
Aşa începea, cu un an în urmă, pe 24 martie 2009, un articol din presa locală…Între timp, copiii au mai crescut, unii au terminat deja liceul, alţii le-au luat locul…
Astfel încât, anul acesta, la cea de-a patra ediţie a concursului mai sus menţionat, devenit de acum tradiţional, componenţa echipei reprezentative a Grupului Şcolar Industrial Bucecea a fost următoarea: Iurieţ Ovidiu – clasa a X-a A, Cântec Diana - clasa a X-a A, Serediuc Otilia clasa a XI-a A şi Toma Mihai - clasa a IX-a A.
Şi în rândul profesorilor îndrumători a apărut o modificare: de la Palatul copiilor din Botoşani, elevii au fost competent şi riguros dirijaţi de către domnul profesor Luisian Grigore, conducătorul Cercului de Tehnică de Calcul şi Fizică Aplicată; ceilalţi doi coordonatori au rămas aceiaşi de anul trecut: Sandu Cristina şi Virgil Dragomir de la Grupul Şcolar Industrial Bucecea.
Concursul s-a desfăşurat la Cluj, în cadrul aceluiaşi vast campus ce cuprinde: Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” şi Colegiul Tehnic Energetic. La Concurs au participat 20 de echipe din întreaga ţară (Bucureşti, Cluj, Iaşi, etc.).Fiecare echipă a fost evaluată de patru ori , respectiv de către patru comisii formate din câte doi profesori universitari de la Facultăţile din Cluj, pe parcursul a două zile: sâmbătă 20 martie şi duminică 21 martie.
Fiecare echipă a susţinut câte două probe: un experiment de laborator din programa şcolară şi lucrarea de inventică.
Echipa din Bucecea a ales pentru proba A tema: „Măsurarea tensiunii electrice”. La proba B a fost prezentat un montaj complex sub titlul: „Automatizarea casei folosind comenzi la distanţă”
Prin intermediul acestuia, se pot comanda sisteme robotizate simple sau chiar roboţi cu aplicaţii în majoritatea domeniilor de activitate. De asemenea, se pot realiza automatizări ale locuinţelor, cabanelor, dar şi aplicaţii industriale cum ar fi comanda de la distanţă a electrovalvelor, etc.
Acest montaj se dovedeşte foarte util în cadrul proiectelor mai ample, de exemplu la cabane izolate, aflate în plină natură, unde se impune folosirea surselor de energie neconvenţionale (solară, eoliană, hidro, etc). Acestea pot dispune de supraveghere video pe calculator, sub controlul sistemului prezentat, el oferind şi posibilitatea simulării sonore a prezenţei proprietarilor, dar şi pentru a efectua diferite lucrări comandate de la distanţă direct prin telefonul mobil.
În acest scop se utilizează o conexiune internet de mică viteză wap (prin telefon mobil), prin care s-a trecut cu o reţea vpn. Se pot aprinde seara luminile prin camere, se poate da mâncare la animale şi păsări, se poate porni căldura din timp iarna, se irigă grădina prin intermediul unor electrovalve, etc. Toate acestea se pot realiza de la distanţă, oriunde ne-am afla în acel moment.
Rezultatul participării a fost pe măsura muncii depuse: echipa din Bucecea a obţinut premiul al doilea, la o diferenţă extrem de strânsă, de numai câteva zecimi de ocupanta locului I, echipa de la Liceul Teoretic Balş (judeţul Olt).
La numai o săptămână după acest amplu concurs, adică în ziua de duminică 28 martie, elevul Ovidiu Iurieţ s–a calificat, cu sistemul la care a lucrat şi la faza naţională a Concursului de fizică „Ştefan Procopiu”, care va avea loc anul acesta la Bacău. (Corespondenţă de la prof. Cristina Sandu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Vasilache vă invită să cunoaşteţi o lume aparte
Bancul zilei: Chiriaşele superstiţioase
Comunicat de presă - Teatrul "Eminescu"
„aşa se naşte un regim, când în jurul unuia ca Voronin
apare o armată de lichele, care-l susţin”
Românii ortodocşi din Valea Moraviei au fost vizitaţi de o delegaţie
a Episcopiei Caransebeşului
Omul de afaceri Marius Locic a primit ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore
Obama se întâlneşte cu 11 lideri central şi est-europeni
Este nevoie de o acţiune comună la nivel european pentru
a rezolva problemele romilor
S-au descoperit primele animale ce trăiesc fără oxigen
Fructele şi legumele sunt sănătate curată, dar nu ne protejează de cancer
Europa, pe cale să devină consumatoare de energie 100% regenerabilă
Ce învăţăminte are de tras România din criza elenă?
Băsescu vrea să scape de Boc
Supermarketurile să fie închise duminica
Strigăte înăbuşite
Ioan Rotundu
Cale liberă spre peştele cel mare
Micii tâlhari de Darabani
Moaştele - speranţa botoşănenilor la o minune pentru o viaţă mai bună
Puhoi de lume la hramul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”
Sfântul Maslu cu 12 preoţi la Biserica Sfântul Spiridon
Economist în tractoare pus să promoveze opera lui Eminescu
preşedintele Ţâbuleac şi-a împlinit vrerea la Memorialul Ipoteşti
Undă verde pentru Centrul de zi al copiilor cu probleme din Flămânzi
Un milion de euro pentru reabilitarea Casei de Cultură Flămânzi!!!
Ministerul Sănătăţii mai lansează două programe privind sănătatea publică
Încă se mai pot depune cereri pentru subvenţiile la hectar
Zile libere sau zile de muncă patriotică?
Liderul de sindicat Axinte se răsteşte la primari să dea bani profesorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă