Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7612
De la 07 Ianuarie 2003
78457153
Editorial

Bogăţia sărăciei

  • Ioan Rotundu
  • 20 May 2013, 23:00
Scriam cu ceva timp în urmă un comentariu despre înflorirea jocurilor de noroc pe timp de sărăcie. Cineva şi-a exprimat opinia că fiecare face ce vrea cu banii săi şi dacă vrea să-i joace la jocurile de noroc, să-i joace!
Problema nu se pune aşa. Sunt tot mai multe dramele de familie în care soţul a devenit dependent de păcănele şi, în loc să aducă acasă banii câştigaţi prin muncă, îi lasă prin sălile de jocuri mecanice. Nevasta, copii n-au ce mânca acasă iar el trage la păcănele până lasă şi ultimul ban.
În Botoşani s-au înmulţit alarmant sălile de jocuri mecanice, semn că piaţa le oferă câştiguri. Numai în zona centrală a Botoşanilor, în jurul Mall-ului de exemplu, pot fi numărate peste zece săli de joc. Şi în toate se pot vedea jucători care lovesc cu nerv păcănelele aşteptând să dea peste ei norocul.
Ce nu ştiu aceşti jucători este faptul că din total încasări doar un procent mic de bani se întorc sub formă de câştiguri. O mare parte din încasări se duce la stat pentru plata licenţelor de joc şi a impozitului pe venit. Apoi, există cota de câştig a organizatorului de joc, şi ea garantată de lege. Abia la urmă, în jurul a 30% din încasări, sunt banii care se întorc la jucători sub formă de câştiguri.
În acest domeniu al jocurilor mecanice s-au pus la punct fel de fel de şmecherii menite să-i fraierească pe jucători. Ştiu de la prof. Mircea Dănuţă, cel care a adus în Botoşani jocurile mecanice şi a cărui fecior este fruntaş pe piaţă, că există fel de fel de portiţe de înşelat statul şi jucătorii, dacă ştii să reglezi contorul aparatului de joc.
Supraveghetorul de sală urmăreşte câştigurile pe aparat şi ştie când se apropie momentul ca aparatul să dea câştig. Dacă patronul este stăpân pe situaţia din sala de joc, când supraveghetorul îl anunţă, pune un om de casă să joace la aparat iar câştigul rămâne în familie.
Unde patronul este neştiutor, supraveghetorul de sală joacă el la aparat şi umflă câştigul, care nu este extraordinar de mare. Dănuţă a avut multe necazuri cu unii şefi de sală care jucau la aparate pentru a obţine câştigul, dar pentru că ţineau o socoteală greşită, contorizau punte de joc care se ridicau la multe milioane de lei, Dănuţă alegându-se cu paguba.
De observat că la sălile de joc sunt supraveghetori care joacă şi rol de bodyguard. Când jucătorul pierde sume importante, face o criză de nervi. Am văzut astfel de oameni ajunşi la disperare că au pierdut totul. Sunt frecvente. Atunci intervine bodyguardul şi-l evacuează.
Mai nou, patronii sălilor de joc au creat o combinaţie monstruoasă prin care-l lasă pe jucător, nu numai fără bani, dar şi fără bijuterii.
Observaţi că acolo unde sunt săli de joc se va găsi perete-n perete sau în vecinătate şi o Casă de amanet. Casa, ori este a patronului jocurilor, ori acesta se află într-o colaborare cu o firmă de amanet. Când jucătorul pierde toţi banii, în speranţa că-i va recupera, îşi amanetează verigheta, ghiulul, lănţişorul de aur la Casa de amanet şi revine în joc. Desigur, va pierde şi aceşti bani iar aurul amanetat nu-l va mai recupera.
Pe seama slăbiciunii jucătorilor deveniţi dependenţi de păcănele s-a creat un întreg sistem psihologic în care dacă ai intrat nu mai ai scăpare. Patima jocurilor de noroc este ca şi drogul. În final, familia jucătorului va fi distrusă iar jucătorul va da în patima alcoolului, ajungând o epavă umană.
Nu este nimic exagerat şi nici de glumit. Jocurile de noroc au devenit o problemă socială. Statul, pentru că încasează câştiguri substanţiale, este părtaş la această prosperitate a jocurilor de noroc şi n-a luat nicio măsură de protecţie a jucătorului, de tratament a celor deveniţi dependenţi de jocurile mecanice sau video.
Cu cât sărăcia se accentuează, cu atât sălile de jocuri mecanice se înmulţesc. Sunt prin Botoşani şi prin judeţ săli de joc ale unor patroni din Suceava şi de mai departe din Maramureş. Cu un sistem de iluminat atractiv pe afară şi cu o lumină discretă în interior, sălile de jocuri atrag ca un magnet. Iluzii deşarte, că nimeni nu s-a îmbogăţit câştigând la păcănele.
Am ales ca titlu al editorialului meu acest oximoron tocmai pentru a sublinia contrastul dintre bogăţia patronilor sălilor de joc şi sărăcia tot mai disperată în care sunt aruncaţi cu bună ştiinţă dependenţii de păcănedle. Poate că o lege care să prevină jefuirea jucătorului de către patronii jocurilor de noroc ar fi mai necesară şi mai folositoare decât o lege a bonelor, cum vrea deputatul Tamara Ciofu. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Problema tenorului
Guvernul Leancă, puţin probabil, dar nu imposibil
Antonescu: Suntem singuri împotriva lui Băsescu, a PSD şi a unor instituţii internaţionale
Un învăţător îi obligă pe elevi să citească acatiste la ore
un profesor de Istorie le spune copiilor că ştiinţa e drăcească, iar altul consideră catolicii impuri
Contractul de vânzare cu opţiune de răscumpărare
Fermierii care arendează terenurile vor primi subvenţii cu 20% mai mari, din 2014
Victor Ponta: Protocolul USL trebuie rediscutat
Sentinţă definitivă: Gigi Becal trei ani închisoare cu executare
Muşamalizări de dosare la Poliţia comunitară Botoşani
A dispărut ştirul de la Mall, a rămas finisajul
Botoşani: Primarul Portariuc pune la bătaie 100 milioane euro
că tot nu-i are
Încă o promisiune pe care primarul Portariuc n-o poate onora
Puciul de la Filarmonica Botoşani a eşuat
Comunicat de presă Modern calor
COMUNICAT DE PRESĂ – CCD Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă