Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Sănătate
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21796
De la 07 Ianuarie 2003
122881863
Editorial

Tăcerea troicii, semne rele vesteşte

  • Ioan Rotundu
  • 15 June 2014, 23:00
Anunţată cu multă vervă şi multe speranţe de către Guvernul Ponta, troica FMI – Banca Mondial㠖 Comisia Europeană a venit, a văzut cu ce se mai poate lăuda premierul Ponta şi a plecat fără a le spune românilor la ce să se aştepte în viitor. Plecarea precipitata a troicii, fără a organiza vreo conferinţă de presă să declare public dacă Guvernul Ponta şi-a respectat obligaţiile asumate până acum şi dacă economia şi bufetul ţării sunt pe calea cea bună, nu face decât să ne îngrijoreze. Până şi premierul Victor Ponta, un profesionist al minciunii, n-a avut curajul să facă vreo declaraţie publică despre ce a constatat troica.
Ştim doar că FMI-ul, Banca Mondială şi Comisia Europeană, principalii finanţatori ai României, au plecat fără a încheia vreo înţelegere cu Guvernul Ponta, urmând ca o eventuală continuare a colaborării, adică dacă ne vor mai finanţa, să fie stabilită în urma unei noi evaluări ce va avea loc în noiembrie, adică la toamnă şi în luna când în România vor fi alegeri prezidenţiale.
Plecarea precipitată a troicii şi fără a se stabili ceva concret cu Guvernul Ponta este tratată de analiştii politici şi economici în două maniere. O grupare ar lăsa să se înţeleagă că între Ponta, ca viitor candidat al PSD la prezidenţiale şi troică a intervenit o înţelegere în sensul că amânarea concluziilor mai spre toamnă va permite lui Ponta să dezlege sacul cu promisiuni electorale şi să aloce o parte din bugetul ţării spre segmente sociale care să-i aducă voturi. Deja Ponta a şi anunţat că va mări salariile la militari şi cei din serviciile secrete, la profesori şi la bugetari.
Tichetul de vacanţă acordat bugetarilor în limita a 5 salarii minime pe economie este o alocaţie bugetară care va aduce voturi lui Ponta dar care va bloca dezvoltarea economică, va bloca alocarea de fonduri pentru continuarea de investiţii.
A doua grupare vede în plecarea precipitată a troicii o veste extrem de proastă pentru români. Cei de la FMI au constatat cu îngrijorare că, deşi România are creştere economică, bugetul ţării nu este deloc echilibrat. Companiile de stat continuă să lucreze în pierdere, ceea ce afectează veniturile la buget. Încasările la buget, pe primele 5 luni ale acestui an, chiar dacă au o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt sub nivelul programat, ceea ce înseamnă bani mai puţini la buget şi bani mai puţini pentru continuarea investiţiilor.
Şomajul se menţine în limitele de anul trecut, iar locurile de muncă scad de la o lună la alta, multe întreprinderi mici şi mijlocii fiind nevoite să se declare falimentare şi să-şi închidă porţile. Măsurile luate de Guvernul Ponta în susţinerea dezvoltării economice prin sprijinul financiar acordat tinerilor sau celor care doresc să deschidă o afacere sunt doar pe hârtie. Deşi condiţiile anunţate par uşor de accesat, în realitate birocraţia înăbuşă orice iniţiativă în acest sens.
În domeniul străzilor şi autostrăzilor nu s-a făcut nici un progres, lucrându-se domol doar la lucrările începute în anii anteriori. Fondurile europene nu sunt absorbite, ceea ce a trezit mare îngrijorare atât în ţară cât mai ales la nivelul Comisiei Europene. Dacă premierul Ponta îl critica ca preşedintele Băsescu că a negociat prost obţinerea de fonduri europene, iată că guvernul său nu este în stare să absoarbă măcar fondurile alocate.
În astfel de condiţii, diminuarea CAS cu 5% este o mare gogoaşă electorală menţinută de Ponta pentru a-i momi pe votanţii de dreapta. Să ne amintim că Mariana Câmpeanu, încă în opoziţie, susţinea că intrarea USL la guvernare va însemna reducerea imediată a CAS-ului cu 5%. Nu s-a aplicat măsura, fiind amânată pentru 1 ianuarie 2013, apoi 1 ianuarie 2014, apoi 1 iunie şi acum pentru 1 octombrie. În realitate, Guvernul Ponta nu are resursele financiare să acopere această diminuare aşa că ea nu va fi aplicată nici de la 1 octombrie.
În opinia mea, este posibil ca plecarea precipitată a troicii să fie un semn prost nu numai pentru români ci şi pentru premierul Ponta. Să luăm aminte că delegaţia FMNI a plecat spunând că negocierile din noiembrie se vor purta la sediul instituţiei, adică în SUA, şi nu la Bucureşti. Ştim că FMI-ul este pârghia prin care SUA acţionează politic asupra ţărilor unde au interes. Tare îmi este teamă că relaţia proastă pe care Ponta a avut-o şi o are cu departamentul de Stat American se va răsfrânge asupra candidaturii sale la prezidenţiale din toamnă.
Îndrăznesc să afirm că SUA nu-l vrea pe Ponta preşedintele României, aşa că FMI-ul îşi va uni politica sa cu cei de la Banca Mondială şi Comisia Europeană şi va sabota candidatura lui Ponta, lăsând Guvernul fără finanţare. Dealtfel, Ponta a şi recunoscut că plecarea troicii de la Bucureşti fără a se încheia vreo înţelegere a blocat următoarea tranşă de finanţare din partea FMI.
Desigur, Ponta poate risca şi face pomeni electorale din bugetul sărăcit al ţării, el mizând că ajuns preşedinte, greul şi dezastrul financiar care vor urma va fi pe capul viitorului prim-ministru. Ponta poate aplica deviza: după mine potopul!
Problema sa principală este dacă îşi va putea măsura puterile cu interesele americanilor şi ale europenilor sau va pierde lupta şi atunci cariera sa politică s-a încheiat pentru totdeauna. Eu cred că va pierde partida!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbatul norocos
Horoscopul zilei
Guvernul italian infiinteaza o "super-autoritate" de lupta impotriva coruptiei
Cristian Diaconescu anunta ca va trimite o scrisoare FMI si acuza "o mica intelegere" cu Guvernul
Germania ar trebui sa joace un rol militar mai activ in strainatate
Moment critic in relatia cu troica FMI - Banca Mondiala - Comisia Europeana
Ucraina: Doliu national dupa atacul asupra unui avion militar
Doi jurnalisti ai televiziunii de stat ruse Zvezda, retinuti de Serviciile de Securitate ucrainene
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor II
„Puterea lucrului bine făcut”
Ioan Rotundu
Treziţi-l pe prefectul Costică Macaleţ!
Ioan Rotundu
Linie de gardă la Spitalul Dorohoi
Încep înscrierile pentru evaluarea națională
Investiția la Acumularea Ibăneasa, la un pas de a fi finalizată
Ucenicie pentru liceenii botoșăneni, utopie cu iz politic
Botoşani: Cum sunt jefuite fondurile Poliţiei Locale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog