Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43611
De la 07 Ianuarie 2003
93995625
Editorial

A jucat ţonţoroiul pe Constituţia ţării

  • Ioan Rotundu
  • 24 May 2009, 23:00
După ce-a jucat ţonţoroiul pe Constituţia României, pactizând pe faţă cu Partidul Democrat Liberal, deşi Constituţia îi cere o totală neutralitate politică, acum preşedintele Băsescu vrea coduri după chipul şi asemănarea sa. Săptămâna aceasta, joi, dacă nu se va întâmpla ceva care să determine amânarea sau reprogramarea şedinţei, Guvernul Boc îşi va asuma răspunderea pentru Codul penal şi Codul civil, în dispreţul protestelor venite nu numai din partea reprezentanţilor societăţii civile, dar şi a specialiştilor în drept.
Juriştii ştiu că astfel de coduri se modifică odată la câteva zeci de ani, iar modificările suferite sunt mai mult puneri de acord cu evoluţia societăţii în ce priveşte nivelul de civilizaţie la care s-a ajuns în materie de sancţiuni penale şi raporturile civile dintre instituţiile statului şi membrii societăţii nou apărute datorită modificărilor intervenite în relaţiile sociale.
Însă, pentru România, care vine cu aceste coduri din societatea comunistă, modificările care se cer sunt de natură structurală. Trebuiesc schimbate în esenţa lor, pentru că principiile pe care au fost ele concepute, mai ales Codul penal şi de procedură penală, aparţin unei societăţi totalitare. Ori, când Uniunea Europeană ne-a cerut să facem reformă în justiţie, nu s-a referit numai la schimbarea preşedinţilor de instanţe de judecată şi a prim-procurorilor de la parchete, ci ne-a cerut armonizarea codurilor cu legislaţia europeană, adică să le umanizăm, să le democratizăm.
Câtă vreme Monica Macovei a fost ministrul Justiţiei, reforma în domeniu a fost mimată, iar codurile propuse de către ea nu erau nici pe departe de nivel european. Erau coduri concepute după cerinţele preşedintelui Băsescu, după nevoile sale de a se răfui cu adversarii politici. Cred că Macovei a conştientizat că proiectele sale de coduri sunt nişte cosmetizări ruşinoase pentru ştiinţa dreptului, de unde şi lipsa sa de interes ca aceste coduri să ajungă a fi votate în Parlamentul României. Ea n-a avut nici curajul, nici puterea de a i se opune preşedintelui Băsescu.
Actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, care, ca avocat a acumulat experienţă practică în domeniul procedurilor penale şi civile, ştie exact ce anume trebuie modificat în structura acestora. Dar şi el s-a blocat în cerbicia preşedintelui de a se menţine în prevederile lor o serie de principii şi articole care n-au nimic comun cu un stat democratic. Predoiu a avut de ales în a părăsi cu demnitate portofoliul de ministru al Justiţiei, odată cu plecarea Guvernului Tăriceanu, dar, dominat de dorinţa de putere, a acceptat să joace rolul de ministru independent în Guvernul Boc, devenind astfel părtaş la dorinţele nelegitime ale preşedintelui.
De unde atâta îndărătnicie de a nu se supune codurile dezbaterii Parlamentului? Pentru că o astfel de dezbatere ar da la iveală multe aspecte juridice ascunse printre prevederile lor, aspecte care intră în totală contradicţie cu aquisul comunitar în domeniul penal şi civil, dar care sunt pe placul preşedintelui nostru.
Preşedintele Băsescu, premierul Boc au tot încercat să ne ameţească de cap că societatea civilă, specialiştii au avut suficient timp la dispoziţie să citească codurile şi să propună amendamente. Numai că pe nici un site oficial nu s-au postat textele integrale ale acestor coduri, în forma în care au fost ele depuse la Parlament. Abia în aceste zile au fost tipărite şi difuzate către reprezentanţii societăţii civile. După care, pe posturile de televiziune a apărut Gheorghe Flutur, ca vicepreşedinte PDL, şi a anunţat că Guvernul Boc îşi va asuma joi, 28 mai a.c., răspunderea pentru adoptarea Codului penal şi civil. Altfel spus, n-au decât cei din societatea civilă, specialiştii, să se joace de-a amendamentele cât vor, dacă simt plăcerea.
Când Napoleon a adoptat, în 1804, Codul civil ce-i poartă numele, n-a cerut specialiştilor să conceapă un cod care să se potrivească cu interesele sale imperiale, ci să reglementeze raporturile civile ale instituţiilor statului şi membrilor societăţii, indiferent de clasa socială. De unde şi rezistenţa în timp a acestuia, cu valabilitate şi în zilele noastre.
Nici domnitorul Cuza, la 1862, când a adoptat Codul civil după modelul francez, n-a cerut juriştilor vremii să-l modifice după nevoile sale domneşti, ci să-l conceapă după nevoile societăţii prezente acelor vremuri şi viitoare. Iar Cuza este învăţat în prestigioase universităţi ale lumii, printre care şi Harvard, ca fiind primul domnitor dintr-o ţară europeană ales democratic.
Iată că după 150 de ani, şi după ce democraţia românească a fost metastazată prin totalitarismul comunist, frumoasele noastre tradiţii democratice sunt din nou întinate de un conducător frustrat în orgoliile personale şi dornic de a ajunge un mic dictator. Iar autoritarismul său este slăvit slugarnic de către cei din preajmă, precum premierul Boc şi întreg partidul PDL.
Prin adoptarea forţată a Codului penal şi civil de suferit vom suferi noi, cei care vom ajunge în faţa instanţelor de judecată cu diferite pricini. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Despre brambureala zecilor de profesori navetişti
Micile „ciupeli” de pe câmpuri conturează deja un fenomen
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 25 Mai
Horoscop
Ciulama cu mămăliguţă
„Paraşutist” profesionist
Comentariul comentariilor LXXXII
(Ioan Rotundu)
Românul şi traiu-n patru
I se pare civilizat ca omul să fie bine informat
Doar doi arheologi la Muzeul Judeţean
Sinucidere din prea multă dragoste...
Nou născut salvat de pompieri din latrină
A furat mâncare pentru grătar
Liberalii au promis, dar n-au realizat. Acum promit democraţii
costul lucrărilor s-au redus de zece ori
Banul va dicta la concursul de titularizare organizat în plan local
Bolnavii de cancer vor fi triaţi ca la Auschwitz
fondurile pentru bolnavii cronici s-au epuizat
Preţuri de spaţii comerciale pentru cabinetele medicale
Macovei vrea să ţină profesorii în şcoală… pe post de paznici
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă