Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10916
De la 07 Ianuarie 2003
95287713
Editorial

Abandonaţi în ghearele băncilor

  • Ioan Rotundu
  • 13 June 2013, 23:00
De câte ori am comentat pe seama modului în care Guvernul USL ne lasă pradă lăcomiei băncilor comerciale sau găsit cititori care să-şi reproşeze că mă aflu în solda PDL şi că sunt plătit să denigrez politica USL.
Mi-a fost şi-mi este milă de astfel de cititori care gândesc şi susţin o politică ce este clar împotriva intereselor lor. Iată că ieri a ieşit la iveală şi dovada incontestabilă că Guvernul Ponta i-a abandonat pe români la cheremul băncilor comerciale, fără a avea pic de milă faţă de ei.
Despre ce este vorba? Încă din perioada Guvernului Boc, când s-a aprobat Legea de modificare a Codului şi procedurii civile s-a pus şi problema unei legi a falimentului persoanei. Necesitatea unei astfel de legi rezida din modificările aduse la Codul civil în ce priveşte bunurile mobile şi imobile care sunt supuse executării silite şi ce bunuri nu se pot supune acestei proceduri.
Codul civil are în vedere protejarea persoanei supuse executării silite prin a bloca sechestrarea şi valorificarea prin vânzare a anumitor bunuri de care depinde existenţa persoanei în viitor. Numai că aceste prevederi din Codul civil urmau a fi completate şi statuate printr-o lege specială numită Legea falimentului personal.
Acest proiect de lege a fost iniţiat de Guvernul Boc dar a fost blocat în Parlament de USL, aflat atunci în opoziţie. Blocarea s-a făcut din considerente pur politice. USL s-a temut că adoptarea unei astfel de legi va aduce mari beneficii de vot PDL-ului la alegerile din 2012, aşa că au preferat să voteze împotrivă.
De când a ajuns la guvernare, USL s-a ferit de a mai pomeni de adoptarea acestei legi, deşi băncile fac abuzuri peste abuzuri privind executarea silită a datornicilor, lăsând pe drumuri, fără nicio sursă de existenţă mii de familii. La rapacitatea băncilor se mai adaugă şi acele societăţi care cumpără creanţele băncilor şi apoi îi execută ele silit pe datornici în condiţii de cele mai multe ori pe lângă lege, violenţa, ameninţările şi şantajul fiind procedurile lor de executare. Ieri, în scrisoarea trimisă FMI, Guvernul Ponta a recunoscut că nu va adopta Legea falimentului persoanei, protejând astfel interesele băncilor.
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor declara cu ceva timp în urmă că această lege va fi adoptată mai spre toamnă şi că este necesară perierea ei de anumite prevederi populiste. Reprezentantul bancherilor s-a arătat mai uman decât premierul Ponta. El nu se opune adoptării legii, numai că aceasta să fie corect concepută.
Premierul Ponta a scris ieri celor de la FMI că Legea falimentului persoanei nu va mai fi adoptată. Mai mult, Ponta a dat asigurări celor de la FMI că nu va modifica nici Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit, în sensul ca băncile să fie supuse controlului asociaţiei consumatorilor cu privire la clauzele abuzive ascunse prin contractele de credit. Mai pe înţelesul votanţilor USL, Ponta asigură FMI că băncile pot să continue cu clauzele abuzive în contracte că nu li se va întâmpla nimic.
Aşadar, Guvernul Ponta a abandonat cele câteva sute de mii de români cu credite restante la cheremul băncilor, să-i execute până ce rămân cu pielea goală. Nu-i etic să te bucuri de necazul altuia, dar votanţii USL îşi merită soarta. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sigiliul Mariei
Botoşani: Concursul „Nicoar㔠şi conflictul dintre generaţii
Ioan Rotundu
72 de ani de neuitare!
72 de ani de la deportarea de către Moscova a zeci de mii de români basarabeni și bucovineni în Siberia
Tezaur îngropat de 3.000 de ani, descoperit întâmplător de un elev
Economia României va creste cu 1,7% în acest an şi cu 2,2% în 2014
Dragnea vrea ca aleşii locali să poată face parte din Consiliile de Administraţie ale societăţilor comerciale subordonate
PDL-ul lui Blaga mai pierde un parlamentar
DNA infirmă afirmaţiile lui Victor Ponta
Lucian Duţă nu are calitatea de învinuit sau inculpat în nici un dosar
Guvernul cere clemenţă la acordul cu FMI
mai mult de jumătate din angajamentele asumate n-au fost realizate
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 13.06.2013
Până şi prostimea a rămas aceeaşi!
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă