Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2992
De la 07 Ianuarie 2003
95238518
Editorial

Adevărata corupţie

  • Ioan Rotundu
  • 13 May 2008, 23:00
Zilnic auzim pe la posturile de radio, vedem la telejurnale, citim prin presă despre cazurile de corupţie, despre nume cu rezonanţă care trec pragul DNA-ului pentru a da socoteală pentru comiterea unor fapte, care până la urmă sunt tratate ca simple supoziţii sau jocuri la cacealma ale unor magistraţi. Nu aceasta este adevărata corupţie. Aceste cazuri sunt doar efecte ale unor cauze mult mai profunde şi care rămân nesesizabile majorităţii dintre noi, deşi ne lovim zilnic de ele.
În aceste zile, preşedintele Băsescu s-a dus iar la restaurant şi a făcut politică de şpriţ, după care a chemat la ordin televiziunea lui Vântu să-i ia un interviu la cald. Preşedintele a încălcat, în dispreţul întregului popor, Constituţia şi s-a declarat public susţinătorul candidatului PD-L la primăria Capitalei, Vasile Blaga, tratând restul candidaţilor într-un mod mârlănesc şi bădăran. Constituţia îi cere preşedintelui să fie neutru politic şi garant între partidele politice că le tratează în mod egal. Băsescu a reuşit să compromită definitiv şi aceste prerogative prezidenţiale.
În ce priveşte faptul că s-a înhăitat cu Vântu, devenind client fidel al televiziunii sale, avem o altă dovadă de dispreţ prezidenţial faţă de popor. Vântu a înşelat prin FNI sute de mii de români şi le-a luat banii. De şase ori a fost citat de judecători să depună mărturie legat de cele petrecute la FNI şi tot de atâtea ori Vându i-a sfidat, neprezentându-se. În loc ca judecătorii să-i pună pe jandarmi să-l umfle de la domiciliu şi să-l aducă în faţa instanţei de judecată, s-au să-l reţină 24 de ore la dispoziţia lor, judecătorii au renunţat la mărturia lui Vântu. Sunt convins că preşedintele Băsescu a avut rolul său nefast pentru români, dar fast pentru Vântu. Iată cum corupţia îşi are sălaşul în chiar biroul preşedintelui, tocmai cel care încearcă să ne convingă că-i uşă de biserică şi-un luptător înverşunat împotriva corupţiei.
Dincolo, la Guvern, Tăriceanu ne prosteşte de doi ani de zile cu taxa de primă înmatriculare, ne prosteşte cu reducerea taxelor şi impozitelor pe care le majorează pe ascuns, acceptă majorări nejustificate de preţ la motorină, benzină, gaz metan şi acordă protecţie firmelor producătoare de autoturisme şi dealerilor acestora. Am ajuns, noi, care extragem petrol, care-l prelucrăm în ţară să plătim litrul de benzină mai scump decât în multe ţări din Occident.
Pentru a menţine preţul ridicat la energia electrică, Guvernul tergiversează lucrările la reactorul III de la Cernavodă, opreşte frecvent funcţionarea celor două, acceptă scăderea producţiei la energia pe bază de hidro, nu permite producţie particulară de energie electrică. Sunt forme subtile de corupţie, domeniu în care feliile s-au împărţit între preşedintele Băsescu şi Guvernul Tăriceanu, orice divergenţe apărute între cei doi fiind stinse pe cale tacită.
Parlamentul, această adunătură de politicieni ce poate fi considerată vârful de lance al corupţiei din România, domină corupţia prezidenţială şi guvernamentală. În plus, Parlamentul poate fi considerat cel mai bun şi calificat avocat apărător al corupţilor. Chiar în aceste zile Parlamentul a băgat în maşina de spălat şi refăcut imaginea publică a unor foşti miniştri parlamentari acuzaţi de corupţie. Când simt pericolul, culoarea politică nu mai contează. Se adună ca puii în jurul cloştii şi se ocrotesc unii pe alţii.
Avem judecători corupţi, lucru evidenţiat şi de preşedintele Băsescu, avem procurori corupţi, fapt clamat de către premierul Tăriceanu, corupţia domină Justiţia, fapt cunoscut şi simţit de către noi toţi, dar Consiliul Superior al Magistraturii n-a încarcerat nici un judecător, procuror sau avocat corupt. Toţi au fost scoşi basma curată. Spiritul de gaşcă profesională funcţionează perfect. Mor pacienţii pe masa de operaţie pentru că au fost anesteziaţi greşit, mor bolnavii în salvare pentru că medicii nu-i primesc la urgenţe, mor mame pe masa de naştere că n-au băgat cât trebuie în buzunarul medicului ginecolog, mor noi născuţi pentru că îngrijitoarele medicale îi tratează cu indiferenţă etc. Nici un medic n-a fost judecat şi condamnat pentru crimă pentru că cei de la Colegiul Medicilor ţin la spiritul de gaşcă şi le-a luat apărarea. O altă formă de corupţie, elevată aş putea spune, aflată la adăpostul halatului alb şi imunizat faţă de lege.
Administraţia publică locală este o altă gaşcă profesională dominată de corupţie. Nimic nu rezolvi, odată ajuns în faţa ghişeului funcţionarului public, dacă nu-l motivezi cu bani sau cadouri. Avem ca exemplu Botoşanii. Toţi primarii ajunşi în funcţie au promis să facă ordine în rândul funcţionarilor publici. Vorbe, căci funcţionarii din primărie sunt aceeaşi de ani şi ani şi nimic nu-i poate clinti din scaun. Corupţia domină şi aparatul financiar, şi cel social. Peste tot trebuie să scoţi bani din buzunar dacă vrei să rezolvi ceva.
Aceasta este adevărata corupţie şi prin aceste locuri hălăduieşte ea. Este corupţia de salon a celor de rang înalt, care n-au a se teme de lege, pentru că legea o fac ei, o aplică ei, îi apără pe ei. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Job de student in Belgia, noua reglementare
Ce valori promovează învăţământul românesc şi pentru cine?
Reacţii la acţiunile xenofobe îndreptate împotriva românilor din Europa
TVR 1 intră în Basarabia prin fiul lui Voronin
Voronin apără sârma ghimpată care desparte Basarabia de UE
Comentariul comentariilor (CXII)
(Ioan Rotundu)
Comunicat de presă
Publikus informáciokat akar megtudni? Tanuljon meg magyarul!
Program Tele'M Botoşani miercuri, 14 mai
Horoscop
Dialog între blonde
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Zice că-i serios şi vrea să facă afacere serioasă
Merită să câştige preşedinţia CJ
Poliţia trebuie să facă lumină în cazul buletinelor de vot sustrase
Se limpezesc apele în lupta electorală
„Supravieţuitorul” la Botoşani
Bucecenii vor putea face sport pe săturate
Pensionarii mai au de aşteptat o lege
Credite speciale pentru profesori
Locul întâi la „Non violenta”
Cu profesorii la tratament
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă