Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1388
De la 07 Ianuarie 2003
76492848
Editorial

Adevărata faţă a noilor parlamentari (I)

  • 6 July 2014, 23:00
Alegerile parlamentare au trecut, s-au mai domolit insultele şi reproşurile politice de furturi electorale, iar spiritele încinse au început să devină lucide pentru al doilea tur la alegerile preşedinţiale: Răgaz binevenit pentru a medita asupra rodului politic cu care ne-am ales din alegerile parlamentare.
Să începem cu câştigătorul, adică cu PSD-ul lui Conţac. La Senat ne-am pricopsit cu ministrul actual al Culturii, poate şi în viitorul guvern, Răzvan Theodorescu. Contestat vehement de societatea civilă pentru managementul deosebit de prost de care a dat dovadă în cei patru ani de când se află în fruntea ministerului, Theodorescu a fost hărăzit, mai întâi, să candideze pe listele PSD Iaşi.
Numai că ieşenii l-au fugărit pur şi simplu. Octav Cozmâncă, senatorul de opt ani al Botoşanilor, care a cârpit economia locală după cum i-au fost interesele în loc s-o relanseze, i-a oferit lui Theodorescu locul său pe listele PSD-ului Botoşani. La Botoşani ministrul a fost primit pe post de erou, deşi timp de patru ani n-a făcut nimic notabil pentru cultura noastră.
A fost adoptat cu fast şi tot cu fast a fost votat senator. Theodorescu este urmat pe listă de bucureşteanul Gavrilă Vasilescu, trimisul special al PUR-ului. Jurist şi notar undeva în imensitatea Bucureştilor, Vasilescu a ajuns senator de Botoşani fără ca măcar alegătorii să-l fi cunoscut. I-a fost îndeajuns că s-a aflat pe lista PSD-ului. În perioada campaniei Vasilescu a hibernat pe la Botoşani şi a însoţit staff-ul PSD-ului prin unele localităţi din judeţ.
Se spune că este şi un şpriţangiu cu experienţă. Privită cu atenţie, poza sa electorală n-ar dezminte o astfel de îndeletnicire plăcută, îndeobşte pentru oamenii de spirit. Oricum, nu mai contează. Vasilescu, alături de Theodorescu, vor mai fi văzuţi prin Botoşani peste patru ani. Dincolo, la Camera Deputaţilor, proaspeţii aleşi sunt mai pestriţi în personalitate.
Costică Macaleţi, prefect de Botoşani până în prag de alegeri, este cap de listă. Ales deputat şi în 2000, când a renunţat în favoarea funcţiei de prefect, de această dată Macaleţi este hotărât să facă naveta Botoşani – Bucureşti. Cred că sunt în asentimentul majorităţii că Macaleţi şi-a câştigat locul pe merit. În spatele său şi-a făcut loc Doina Dreţcanu, adică şi-a reînnoit mandatul.
Despre Dreţcanu se spune că a ocupat locul doi pe listă graţie abilităţii sale de a întinde o cursă telefonică unui contracandidat. Cică, aflată în maşină cu acesta, Drescanu a sunat un înalt demnitar PSD de la Bucureşti, a lăsat telefonul deschis şi şi-a provocat concurentul l-a la discuţii. Cel în cauză a căzut în capcană şi l-a făcut pe înaltul demnitar cu ou şi oţet, adică a cam spus adevărul.
Adevăr care l-a costat dispariţia de pe listă. N-am indicii că ceia ce i se atribuie lui Dreţcanu ar fi un fapt real, dar, în opinia mea, în cei patru ani de mandat Dreţcanu n-a făcut nimic deosebit pentru a schimba soarta judeţului. Nu cred că în viitorii patru ani va face ceva mai mult decât a făcut. După Dreţcanu, locul trei l-a ocupat actorul Mihai Mălaimare. Meşter în a unge cu usturoi, cu masca sa veselă şi tristă, actorul a reuşit să îndepărteze câţiva strigoi care-i râvneau locul pe listă.
Dacă avem în vedere că în cei patru ani de mandat a făcut pentru judeţ mai mult decât toţi ceilalţi nouă colegi parlamentari, reînnoirea mandatului său a meritat. Să reamintim că prin festivalul usturoiului, Mălaimare a făcut cunoscute în întreaga lume atât judeţul Botoşani cât şi comuna Copălău. Precum cuţul şchiop, de cei trei s-a lipit cu al patrulea mandat celebrul necunoscut Cătălin Buhăianu.
Despre acesta din urmă toată lumea ştie că este relicva politică a preaputernicului Mihai Baltă, căzut acum în dizgraţie. Pentru că noua conducere a PSD, inclusiv preşedintele Conţac, nu contau pe un al patrulea mandat la Camera Deputaţilor, dar şi pentru a se lăuda că au un tânăr pe listă, Buhăianu a fost lăsat în ignoranţă. A ieşit triumfător, scos din anonimat, prin votul inconştient al multor alegători.
Oricum, dacă nu ne va ferici Dumnezeu cu alegeri anticipate, timp de patru ani Buhăianu va fi mascota presei botoşănene. În opinia mea, oaia neagră şi creaţă a PSD-ului. Ştefan Baban poate fi omul proverbului „prost să fii, noroc să ai”. Evoluţia s-a politică a fost norocoasă de la bun început. Pe vremea când pe la PRM-ţul botoşănean funcţia de preşedinte se obţinea prin forţa pumnului, bucureşteanul Toma Năstase ajunsese deputat de Botoşani.
Nu i-a fost dat să-şi ducă mandatul până la capăt, pentru că l-a chemat Dumnezeu la judecata de apoi. Locul său a devenit vacant, iar soarta a voit ca Ştefan Baban, la acea vreme cu blugii cârpiţi în fund şi adidaşii cusuţi cu sârmă, să fie locul doi pe listă. Dintr-o dată adidaşii lui Baban au fost avansaţi la gradul de deputat. Era prin 1998. La alegerile din 2000, Baban, pentru loialitatea faţă de Vadim, că pentru botoşăneni n-a avut nici un alt merit, a fost înscris locul întâi pe lista PRM Botoşani.
Iar alegătorii l-au trimis din nou în parlament, fără să fi ştiu vreodată cine-i personajul şi care-i sunt meritele. Acelaşi lucru s-as întâmplat din nou în acest an. Ştefan Baban a devenit singurul parlamentar PRM de Botoşani. Pe afişul său electoral scris: „Deputatul de care aveţi nevoie!” Aşa este, la blazarea şi indiferenţa noastră politică Baban este parlamentarul ce ni se potriveşte.
JD – 2.12.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Împăratului Ţurcanu suferă de „sindromul libertăţii”
Bancul zilei: Greşeală de număr
Horoscopul zilei
Botoşani: Scandal pe seama dezastrului de după Festivalul Summer
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă